TV kijken aan boord? Bekijk ons assortiment >>

TV kijken aan boord van je boot

Tv kijken aan boord van uw boot? Hier leest u alles wat u moet weten om aan boord TV te kijken.

Bij TV kijken op de boot bent u afhankelijk van zendmasten met DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestial) signalen.
Hiermee worden in Nederland zo’n 40 TV zenders in digitale kwaliteit aangeboden via KPN Digitenne.
De publieke zenders zijn te bekijken zonder abonnement, de commerciële niet.
Wilt u in Nederland ook naar de commerciele omroepen kunnen kijken dan moet u daarvoor een abonnement afsluiten via KPN Digitenne.
U kunt KPN Digitenne ontvangen zolang u zich binnen de Nederlandse landsgrenzen bevindt.
In het buitenland bent u afhankelijk van de zendmasten daar. U ontvangt in Frankrijk het DVB-T signaal met de zenders waar Frankrijk voor kiest. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland dan ontvangt u de Duitse zenders.

Wanneer u een behoorlijke afstand overbrugt heeft tijdens het varen kan het zijn dat u opnieuw moet scannen naar de zenders. Dit komt omdat in Nederland verschillende zendmasten staan die de DVB-T signalen verspreiden.
Afhankelijk van uw lokatie stemt uw TV af op de mast die het sterkste signaal heeft, dit gaat echter niet automatisch.
Gelukkig is dit bij elke TV snel te doen. Het merk Avtex heeft er zelfs een speciale knop voor gemaakt op de afstandsbediening. Hiermee kunt u met 1 druk op de knop de TV opnieuw naar zenders laten zoeken, zonder dat u een heel menu door hoeft.
Wilt u in het buitenland toch Nederlandse zenders ontvangen dan kan dat alleen via een schotel.
Deze oplossing laten we hier buiten beschouwing omdat deze duur en complex is voor mensen die alleen binnen Nederland varen.

DVB-T/T2 H.265

Langzaam schakelen de landen in Europa over naar een nieuw signaal: DVB-T2.
Deze maakt het mogelijk om meer zenders door te geven waarbij de uitzendingen ook van een hogere beeldkwaliteit zijn.
Op dit moment bekijken we via DVB-T uitzendingen in SD (Standard Digital) kwaliteit. DVB-T2 maakt HD (High Definition) kwaliteit mogelijk of zelfs UHD (Ultra HD)
Het nadeel is wel dat ze meer bandbreedte innemen. Om nu toch zoveel mogelijk zenders binnen de beschikbare bandbreedte uit te kunnen zenden, gaat men langzaam over naar een nieuwe compressietechniek: HEVC, ook wel H.265 genoemd.
Dit maakt het mogelijk om het huidige, beschikbare aanbod, en meer, uit te kunnen zenden in HD of UHD kwaliteit, zonder dat er meer bandbreedte nodig is.

Al in november 2015 heeft minister Kamp laten weten dat bij het opnieuw verstrekken van vergunningen voor DVB-T uitzendingen de verplichting komt om over te stappen naar DVB-T2.
De verwachting is dat nieuwe vergunninghouders overstappen naar de combinatie van DVB-T2 met H.265 compressie. Waarschijnlijk is Nederland vanaf januari 2020 volledig overgestapt.
Tot die tijd zal een overgangsperiode komen waarbij uitzendingen in zowel het oude formaat als het nieuwe worden aangeboden. NPO1 start begin 2017 met proefuitzendingen in DVB-T2 kwaliteit.
Omdat in veel landen om ons heen al van deze nieuwe techniek gebruik wordt gemaakt, kan aan boord van een schip dat buiten Nederland vaart met alleen een DVB-T ontvanger, het beeld wegvallen.
Je krijgt dan wel geluid maar geen beeld meer omdat de TV niet over DVB-T2/ H.265 techniek beschikt. De TV ontvangt wel signaal maar heeft geen juiste decoder om het signaal te decoderen en zichtbaar te maken.
Gelukkig zijn er steeds meer TV merken die naast een standaard ingebouwde DVB-T ontvanger ook een DVB-T2/H.265 ontvanger hebben.
Vaar je alleen binnen Nederland, dan blijft het huidge DVB-T systeem, zoals het er nu naar uit ziet, werkend tot eind 2020.
Plan je een buitenland trip met je boot, dan is het verstandig om nu al om te zien naar een TV die niet alleen DVB-T, maar ook DVB-T/T2 H,265 ondersteund, Zoals Avtex, of een Enox TV.

 

TV aan boord op 12 volt

Omdat de meeste schippers alleen over 230 volt beschikken tijdens het liggen in een haven, is het verstandig om te kiezen voor een TV die ook op 12 volt werkt.
Het beste is om deze permanent aan te sluiten op 12 volt. In de jachthaven worden de accu’s immers opgeladen via de walstroom en zo heeft u altijd een gebruiksklare TV, zonder van stekkers te wisselen.
U kunt dan altijd TV kijken, of u nou afgelegen in de Biesbosch ligt of in een jachthaven met walstroom.

Sommige TV’s zijn gestabiliseerd. Dat betekent dat ze kunnen werken met ingangsspanningen van grofweg 11 tot 28 volt. Hierdoor is uw TV beschermd tegen onder- en overspanningen die voorkomen bij het draaien van de dynamo of bij het gebruik van zonnepanelen en acculaders waarbij de spanning kan oplopen tot 14,8 volt. Onderspanningen kunnen voorkomen bij het spoelen van bijvoorbeeld een elektrisch toilet of gebruik van een elektrische boegschroef. Is de TV wel geschikt voor 12 volt, maar niet gestabiliseerd, dan is een losse spanningsstabilisator sterk aan te raden.
Deze zorgt voor een stabiele 12 volt spanning naar uw TV en voorkomt daarmee schade aan uw TV door over- of onderspanningen.

DVB-T/T2 antenne voor de boot

Zonder een goede DVB-T antenne ontvangt u niets. Naast een 12 volt TV aan boord heeft u dus ook een DVB-T antenne nodig. Wij verkopen alleen actieve DVB-T antenne's.
Dit zijn antenne's met een ingebouwde versterker die het ontvangen signaal versterken en vervolgens naar de TV sturen. Het voordeel van deze antenne's is dat u ook in gebieden met een matige ontvangst wel gewoon goed kunt kijken.
Wees u ervan bewust dat er nog steeds plekken zijn waar de ontvangst echt beroerd is. Daar zult u ook met een goede antenne helaas niks ontvangen.
Ook wanneer het signaal afgeschermd wordt door hoge gebouwen en obstakels in de directe omgeving kan dit ontvangst problemen veroorzaken.

Bij stalen boten is het zeer verstandig om een buiten antenne te plaasten, bij een poyester boot verdient dit ook de voorkeur maar afhankelijk van de ligplaats kan een binnenantenne ook goed werken.
Sommige klanten kiezen voor een binnen / buitenantenne, is de ontvangst slecht dan plaatsen ze de antenne tijdelijk even buiten.
Vaak zie je wel dat deze groep klanten een vaarseizoen later toch overstapt op een vaste antenne.

Om zo'n actieve antenne goed te laten werken heeft zo'n antenne stroom nodig. In de meeste gevallen 5 volt. Deze spanning word naar de antenne gebracht via de coaxkabel.
Sommige TV's kunnen deze spanning leveren vanuit de TV, zoals bijvoorbeeld Avtex en Enox. 
Bij sommige antenne's die wij verkopen wordt een los, klein apparaatje, een Power Inserter, meegeleverd. Deze wordt aangesloten op de 12 volt boordspanning en word gemonteerd tussen de ingang van de TV en de antennekabel die naar de antenne loopt. Deze Power Inserter voorziet dan de antenne van stroom. Handig voor als de TV dit niet kan. Een nadeel voor sommigen is dat je weer een aansluiting moet maken op de boordspanning.

De USB Power Inserter lost dit probleem op. Deze power inserter word eenvoudig aangesloten op de antenne ingang van de TV,  en de andere kant gaat naar de antenne.
Vervolgens zit er een derde kabeltje aan deze Power Inserter met daarnaan een USB plug. Deze sluit u aan op USB poort van de TV. Zo word dan uw antenne gevoed via de USB poort.
Het voordeel is dat u geen extra aansluitingen hoeft te maken. Het is werkelijk Plug & Play. Veel antenne';s die wij aanbieden zijn ook verkrijgbaar in een voordeelbundel waarbij u de antenne en de benodigde USB Power Inserter in een bundel aanschaft en tevens extra korting krijgt op de USB Power Inserter.

 

Tv aan boord stoort?

Omdat de DVB-T/T2 uitzendingen in de zelfde frequentieband vallen als de 4G Mobiele telefonie kan dit storing opleveren als u zich in de buurt van zo'n zendmast bevindt.
Dit uit zich door een blokkerig beeld, in vaktaal "Artifacts" genoemd.
Daarom is het van belang om bij de aanschaf van een antenne er op te letten dat deze is uitgerust met een LTE Filter. Dit voorkomt storing door interferentie van 4G telefoon-zendmasten.
Heeft een reeds een bestaande antenne? Dan zijn er losse LTE filters verkrijgbaar die tussen de antennekabel gemonteerd kunnen worden.

Bij de keuze van de antenne is het dus verstandig er een aan te schaffen met een LTE Filter. Gelukkig hebben de meeste antenne's dit filter.
Daarnaast moet u de antenne ergens kunnen monteren: Op een dak, radarbeugel, op de railing of misschien wel in de mast.
De handigste antenne is hiervoor de Banten sprietantenne voor een motorboot.
De motorbootvariant heeft aan de onderzijde een kunstof adapter waarmee deze DVB-T antenne op nagenoeg elke marifoon voet, (mast)steun en railingsteun te monteren is.
Hiermee is deze 25 cm lange spriet antenne overal te monteren, zolang u maar de gewenste steun voor uw montagedoel meebesteld.

De Banten Sprietantenne voor een zeilboot word standaard geleverd met een mastbeugel en 18 meter coaxkabel en is een uitstekende antenne voor zeilboten.
Uiteraard beschikken ze beide over een Power Insterter en een LTE Filter. Ze zijn rondom gevoelig en hebben een forse versterkingsfactor van maar lieftst 26 Dbi.

Ook een goede antenne die je veel ziet is de Funke DSC 310, de zogenaamde "haaievin" Een prima antenne en zeer divers monteerbaar.
Heeft u een polyester schip en wilt u het liefst een binnen antenne gebruiken? Dan is de Funke DSC 250 een goede keus.
Wilt u de antenne wanneer het nodig is ook even buiten kunnen zetten? Kies dan voor de Funke DSC 550 binnen/buitenantenne.
In alle drie bovenstaande gevallen heeft u een USB Power inserter nodig om de antenne's goed te laten functioneren.

Overweegt u dus om een nieuwe TV aan boord aan te schaffen, en vaart u naar het buitenland? dan raden we een 12 volt exemplaar met DVB-T-T2/H.265 aan. U bent dan klaar voor de ontvangst in het buitenland en in Nederland alvast op de toekomst voorbereid. Tv's met een DVB-T2 H.265 ontvanger treft u hieronder aan.

Wilt u ook (voordeligere) alternatieven zien en alle 12 volt TV's voor aan boord bekijken? Klik dan: "Alle 12 volt Televisies voor aan boord"

Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Op = Op
    Salora 12 volt 24 inch TV LED9109CTS2 DVB-S2-T/T2-C Met DVD-Speler Canal Digitaal en Digitenne
    Normale prijs € 308,95 € 300,00
    (Tijdelijk) niet leverbaar
  2. SMART TV!
    Nikkei Mobile NL22MSMART 12 volt TV 22 Inch SMART TV en Gratis Stabilisator
    Normale prijs € 318,95 € 300,00
    (Tijdelijk) niet leverbaar
Tonen als Foto-tabel Lijst