Citytrip voor watersporters: Alicante

6 november 2017

Citytrip Allicante voor Watersporters

Alicante is bij veel watersporters bekend als “Hometown” van de Volvo Oceanrace. Er is zelf een Volvo Oceanrace museum dat gratis te bezoeken is. Maar wist u dat Alicante een prima stad is voor een korte citytrip? Alicante heeft een gezellig centrum dat direct grenst aan het bekende stadsstrand Playa Postiquet en de luxe jachthaven met gezellige barretje en restaurants. Maar er zijn veel meer redenen om Alicante een keer te bezoeken. Want naast een rijke historie is het voor citytrippers ook een praktische stad om te bezoeken:

In slechts 2 uurtjes vlieg je vanaf Amsterdam of Eindhoven met een directe vlucht naar Alicante.
Maatschappijen als Transavia of Rayanair vliegen wekelijks naar deze bruisende stad en buiten het seizoen om vlieg je voor een bedrag tussen de 80 en 130 euro al heen en weer.
Het vliegveld van Alicante, El Altet ligt slechts een kilometer of 15 verwijderd van het stadscentrum. Met het openbaar vervoer ben je snel in het hart van de stad. Rond de haven zijn een aantal  mooie hotels te vinden maar ook budgethotels vindt je binnen loopafstand van het centrum.
Vlieg je rond 7 uur ’s ochtens naar Alicante dan loop je 3 uurtjes later de shoppen in het centrum.

Neem voor een paar dagen alleen handbagage mee. Het scheelt je een hoop gesjouw, geld, en je hoeft niet te wachten wanneer je geland bent op je koffer.

Ben je moe van het shoppen? en toe aan een middagje relaxen? Dan ligt een schitterend strand, direct grenzend aan het centrum op je te wachten, Playa Postiguet. Voor twee bedjes en een parasol inclusief 2 drankjes betaal je tussen de 18 en 24 euro.
Het is een schoon en goed strand met goede zwemmogelijkheden. Op de verschillende toegangsweggetjes naar het strand staan kranen waar je gratis gebruik van kan maken om het zeewater na een zwemmetje van je af te spoelen.
Bij de omliggende kiosken haal je je watertje, een ijsje of iets anders lekkers. Voor de lunch zijn er voldoende restaurantjes direct tegenover het strand waar je voor zeer schappelijke prijzen prima kunt eten.

playa postiguet alicante
Playa Postiguet Alicante, het stadsstrand van Alicante

Ocean Race Museum:

Houdt je van watersporten en zeilen dan is het bezoeken van het Volvo Oceanrace museum iets wat je zeker even moet doen. Museum is wellicht iets overgekwalificeerde term, maar een schitterende tentoonstelling is het zeker.  Hoe de Whitebread race evolueerde naar de huidige Volvo Oceanrace, de prijzen, de helden, alles is middels een mooie, overzichtelijke expositie te bekijken.

Een mega videogame waarbij je een heus interactieve zeilace kunt varen en waarbij je kunt sturen of de lieren kunt bedienen is voor kinderen heel leuk om te doen. Voor het museum ligt een gele, Brazilliaanse zeilboot die ooit de oceanrace gezeild heeft. Het andere exemplaar ligt tegenwoordig meer richting de stad, tegenover het stadstrand en is een echte eyecatcher. De locatie waar het museum gevestigd is is ook de locatie waar de schepen zich verzamelen tijdens de start. Uiteraard kun je na afloop van het museumbezoek nog even los in het bijbehorende winkeltje.
De jachthaven grenst direct aan het Oceanrace terrein. Rondom de gezellige haven vindt je veel restaurants met met name, veel Spaanse specialiteiten.

 

 

In de haven van Alicante vindt je meerdere verhuurbedrijven waar je een boot, zeilboot of jetski kunt huren, al dan niet met begeleiding.
Ook is het mogelijk om met een glasbodem-boot vanuit de haven van Alicante naar Tabarca te varen, een leuk eiland op ongeveer een uurtje varen van Alicante.
Tijdens het varen kun je in de drijvers van de boot gaan zitten. Dan zit je onder de waterlijn en bekijk je  tijdens het varen via het speciale glas de bijzondere onderwaterwereld!

Cultuurtip:

Wanneer je vanaf het Oceanracemuseum terugloopt richting het centrum en rechtsaf de boulevard oploopt die langs het strand voert vindt je na een paar honderd meter aan je linkerhand een voetgangersbrug. Deze leidt naar de toegang tot het Castillo De Santa Barbera, een historish Spaans Kasteel uit de 9de eeuw dat op 166 meter hoogte op de top van de Benacantil ligt. En berg vanwaar je uitzicht hebt over de haven, strand, stad en zee. De entree ligt verborgen, diep onder in de berg onder het kasteel. Via een lange gang, uitgehouwen in de berg, kom je uit in een ruimte waar zich een lift bevindt. Met die lift bereik je snel de top van de berg en stap je direct uit in het hart van het kasteel. De entree is slechts een paar euro en, op sommige momenten, zelfs gratis.
Het kasteel zelf heeft een rijke historie die zeker de moeite waard is! Maar het mooiste is toch zeker het uitzicht over de stad!

Castillo de Santa Barbara Allicante
Uitzicht op de haven van Alicante van het Castillo De Santa Barbara. Hoogte: 166 meter

De Ramblas van Alicante: Rambla Méndez Núñez, net zo gezellig als die in Barcelona, alleen rustiger

Evenwijdig aan de boulevard die langs de jachthaven loopt ligt aan de overkant van de straat de Ramblas van Alicante, Rambla Méndez Núñez genaamd, ook wel de Esplanade genoemd.
Op de Ramblas slenter je langs restaurants, kiosken, ijswinkeltjes, en kraampjes. Sommigen vergelijken het met de Ramblas in Barcelona. Die van Alicante is rustiger, misschien zelfs wat gemoedelijker..
De Esplanade is voor de lokale bevolking de centrale ontmoetingsplek. Wij spreken af om koffie te graan drinken, de Spanjaarden ontmoeten elkaar in het centrum. Met name in het weekend en in de zomer is het hier dan ook gezellig druk.
Grappig is dat je overdag en aan het begin van de avond mensen in badkleding tegenkomt die net van het tegenoverliggende stadsstrand afkomen.

Esplanade Alicante
De Esplanade van Alicante

Restaurants in Alicante:

Langs de Esplanade vindt je allerlei leuke restaurants met mooie terrassen. Voor de liefhebber: je vindt er ook de Mc Donalds, niet echt een aanrader in dit geval. Deze is heel klein en niet echt fris. Beter kun je voor een take-away, zoals een koffie of wa fris naar het naast gelegen Mc Donalds cafe.

Leuker is natuurlijk om in een authentiek Spaans restaurantje te gaan eten en in de stad vindt je die volop. Ook rond de haven vindt je talloze restaurants, veelal met lokale Spaanse specialiteiten, tappas en natuurlijk veel vis. In de directe omgeving van de haven vindt je ook een Casino, barretje en clubs.

Op de boulevard langs het strand vindt je ook aan aantal aaneengesloten restaurants met leuke terrassen.
Niet zo geschikt voor het diner, maar wel voor je lunch een goede optie met een leuk uitzicht en bovendien niet duur. De prijzen in Spanje liggen sowieso wat lager dan in Nederland.
Wie goed wil lunchen in de middag kan kiezen uit vele restaurant langs de Esplanade of duikt de achterliggende straatjes in.

Avenue Maisonnave, de grootste winkelstraat van Alicante, is slechts 10 minuutjes lopen vanaf het strand. Hier vindt je El Corte Ingles, zeg maar de Spaanse Bijenkorf

Shopppen:

In de winkelstraatjes direct achter de Rambla Méndez Núñez zijn veel verschillende winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en voor elk wat wils.
De grote winkelstraat van Alicante ligt op een minuutje of 10 lopen vanaf de boulevard en heet De Avenue Maisonnave. Deze lange winkelstraat en haar zijstraten zijn het grootste aaneengesloten winkelgebied van de stad.
Alle grote merken vindt je er met natuurlijk het bekende Spaanse warenhuis El Corte Ingles.

 

Alicante is zeker de moeite van een bezoek waard. Het is een zeer diverse stad met voor elk wat wils. Het mooie is dat alles goed te voet te belopen is. Ben je eenmaal in het centrum dan heb je eigenlijk geen openbaar vervoer meer nodig. Heb je wat langer de tijd dan zijn in de directe omgeving leuke plaatjes te bezoeken zoals Elche, Vila Jojosa of wat verder weg Altea waarbij je onderweg Benidorm passeert. Wil je parkeren in het centrum? Dan is de parkeergarage die onder de grond ligt bij de jachthaven een goede optie. Je parkeert dan je auto op loopafstand van het strand, centrum en de Ramblas. Het unieke van Alicante is dat je Shoppen, cultuur en watersport kunt combineren met een heerlijke middag (of langer) naar het strand.

Transavia vliegt een aantal keer per week op Alicante, net als Easyjet of Vueling. Je vertrekt vanaf Eindhoven (aanrader!) Amsterdam of Rotterdam. De Luchthaven van Alicante, El Altet ligt dichtbij Alicante en met het openbaar vervoer ben je met een klein half uurtje in de stad.
Voor een korte trip is alleen handbagage aan te raden. Ben je na je Alicante trip weer thuis en zoek je ook op je boot een beetje verkoelende schaduw. Overweeg dan een Biminitop te kopen. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze!