Hoe werkt een Foetsie petroleumkacheltje?

20 oktober 2017

Petroleumkacheltje Foetsie 129

Hoe werkt een Foetsie petroleumkacheltje is een vraag die we vaak gesteld krijgen. Veel klanten vermoeden dat door de lage prijs dit petroluemkacheltje geen serieuze optie is, echter, niks is minder waar!
De Foetsie petroleumkachel wordt gemaakt door de firma Tonysun en deze fabrikant levert al decennia lang een uitstekend petroleukacheltje voor een zeer scherpe prijs en met buitengewone warmte afgifte!

Petroleumkacheltje Unboxed:

Weet u al hoe een foetsie petroleumkachel werkt? Hier kunt u uw eigen Foetsie petroleumkachel direct kopen.

De kachel wordt geleverd in een stevige kartonnen doos met opdruk. In de doos treft u de goed ingepakte complete kachel aan. Als extra wordt een special trechtertje meegeleverd om de brandstoftank te vullen zonder knoeien en uiteraard een Nederlandse handleiding.

Uit de doos genomen is de kachel nagenoeg direct klaar voor gebruik. Door het trekken aan het hengsel aan de bovenzijde schuift de vlamkorf naar boven die vervolgens doormiddel van drie draaiknopjes kan worden vastgezet.

Warme chocomel is in een handomdraai gemaakt op dit petroleumkacheltje

Aan de bovenzijde is een warmhoudplaatje gemonteerd. Hierop kunt u bijvoorbeeld een pannetje chocomel warmen of eten warmhouden. Het is wel zaak de knoppen waarmee u de vlamkorf vastzet handvast aan te draaien.

Installatie:

Op de tank is aan de bovenzijde een mechanische tankmeter geplaast waarop u de resterende inhoud van de brandstoftank snel kunt aflezen. Een jerrycan met 5 liter paraffine past precies in een lege tank.

Paraffine is gezuiverde petroleum. Door paraffine te gebruiken geeft de petroleumkachel nauwelijks geur af. Zou u petroleum als brandstof gebruiken dan zal de kachel daar prima op branden echter komt er dan wel een (hinderlijke) peroleumgeur vrij. Daarom is het gebruik van paraffine aan te raden.

Voordat u voor de eerste keer dit petroleumkacheltje aansteekt is het van belang de lont even de gelegenheid te geven zich volt te zuigen met brandstof. Een half uurtje is voldoende.
Die lont is overigens aan de onderzijde van katoen en aan de bovenzijde van glasfiber.
Dit zorgt ervoor dat de lont een bovengemiddeld lange levensduur heeft. Een extra reservelont is wel handig om bij de hand te hebben.
Petroleumkacheltje foestie
Onder de vlamkorf bevindt zich de brander met een metalen hendeltje. Wanneer de lont volgezogen is met paraffine tilt u het hendeltje op en draait u de lont omhoog door de draaiknop rechtsom te draaien. U ziet nu de lont omhoogkomen. Vervolgens steekt u de lont op een paar plaatsen aan.
Dit zorg voor het goed en gelijkmatig branden van de lont. Al snel geeft dit Foetsie petroleumkacheltje een aangename warmte af.

Foetsie Petroleumkacheltje in de praktijk

Wij testen deze petroleumkachel midden in de winter bij een paar graden vorst in een tuinschuurtje van
3 x 3 meter. Binnen 15 minuten was het heerlijk warm! Maar ook onder een kuiptent doet dit petroleukacheltje al snel de kou vergeten.

Een ideale voortent-verwarmer (Fam. Jansen, Texel)

Zeker in het vroege voorjaar en late najaar genieten velen van deze kachel. Niet alleen aan boord of zoals wij in een tuinschuur tijdens het oliebollen bakken, ook de kampeerder geniet van deze kachel: Een voortent wordt snel en aangenaam verwarmd.
Een omval beveiliging mist op deze kachel, echter, door de grote ronde voetplaat en het lage zwaartepunt zal deze kachel onder normale omstandigheden niet zomaar omvallen.
Petroleumkacheltje warmt snel een pannetje chocomel op
Het verbruik is zuinig te noemen. Bij een lage tot gemiddelde stand brandt dit petroleumkacheltje zo’n 17 tot 18 uur aaneengesloten, zonder bijvullen.
Met een prijs van rond de 50 a 60 euro is dit petroleumkacheltje niet alleen een voordelige, maar ook een slimme keus. No nonsense, doet wat hij moet doen en is traploos regelbaar.
Natuurlijk zijn er geavanceerdere kachels te koop, bijvoorbeeld van Clima. Zeker, ook mooie kachels meer meer regelmogelijkheden, soms zelfs elektronische regeling.
Zoekt u echter een eenvoudig maar doeltreffend kacheltje dat niet alleen op paraffine brandt maar ook op petroleum, lampolie of kerosine? Dan is dit Foetsie petroleumkacheltje zeker de aanschaf waard.
De kwaliteit is prima en bij een normaal gebruik zal u net als wij jaren genieten van dit petroleumkacheltje!