Omnia oven recepten, recepten waar je van smult!

9 maart 2018

Omnia oven recepten

De Omnia Oven is de oven op het fornuis. De slim vormgegeven aluminium oven werkt op vrijwel elk gasfornuis of spiritus fornuis. De meeste mensen in het bezit van een Omnia oven gebruiken deze om afbakbroodjes af te bakken. En eerlijk is eerlijk, de lucht van verse, geurende broodjes op een zonnige, vroege vakantieochtend maakt het onstpannen vakantie gevoel wel heel compleet.
Maar heeft u er wel eens over nagedacht dat u met de Omnia oven heel veel nadere lekkere gerechten kunt maken. Simpel is bijvoorbeeld een cake bakken met de Omnia, maar de echte koks onder ons willen meer actie, toch?
Wat dacht u van biefstuk stroganoff met champignons? Of een broccoli-kaasschotel voor de liefhebber?
In dit blog artikel geven we u handig tips en trics voor een aantal lekkere Omnia oven recepten!

https://www.nauticgear.nl/bootaccessoires/koken-aan-boord/omnia-oven/omnia-oven-op-het-fornuis.htmlDe lucht van verse, geurende broodjes op een zonnige, vroege vakantieochtend maakt het ontspannen vakantiegevoel wel heel compleet.

Broodjes afbakken in de Omnia oven

Laten we beginnen met, voor degene die het nog niet weten, het afbakken van ovenbroodjes in de Omnia Oven.
Hierbij volgt u gewoon de beschrijving op de verpakking. Wel van belang is dat de onderzijde van de broodjes de bodem van de Omnia niet raken. Dit voorkomt u door gebruik te maken van het omnia oven rooster. Het beste resultaat krijgt u door ze af te bakken op matige warmte en ze even licht te bevochtigen voordat u ze in de Omnia legt.

 

S’ ochtens lekkere, verse broodjes uit je eigen Omnia!

Basisrecept voor het bakken van brood in de Omnia oven

Hieronder vindt u het basisrecept om brood te bakken in de Omnia oven. Het is een prima basisrecept waarmee meerdere variaties mogelijk zijn. U kunt uw eigen gebakken brood uit de Omnia oven verrijken met bijvoorbeeld zemelen of lijnzaad of meng er kaasrestjes doorheen en serveer uw eigen gebakken brood bij een goede soep!

Het is handig om de droge ingrediënten thuis alvast af te wegen. Dan is het op vakantie plug & play!

Wat heeft u nodig:

2 ½ dl water, 1 el. Olie, 1 snufje zout, 1 el. Honing of suiker, ½ zakje droge gist, 1L tarwemeel, olie en paneermeel, tarwezemelen of verkruimelde volkoren biscuits om de vorm te bestrooien.

Bereidingswijze:

Verwarm het water tot ca 45 graden. Voeg olie, zout en honing of suiker toe en roer tot alles is opgelost.
Strooi de droge gist direct in het water en voeg de helft van het meel toe. Voeg de rest van het meel in kleine beetjes toe en verwerk alle ingedienten tot een soepel deeg. Laat het deeg gedurende 30 minutenonder een bakhandoek rijzen.
Beboter de Omnia en bestrooi deze vervolgens met paneermeel.
Kneed het deeg nogmaals soepel. Vorm vervolgens het deeg tot een lange rol die rond de binnenzijde van de vorm past. Leg de deegrol in de vorm en laat het deeg vervolgens 60 minuten onder het deksel rijzen.
Bak het brood op een lage temperatuur gedurende 30 minuten tot de korst hard en droog is.
Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als u er op klopt. Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Voor het beste resultaat zult u wat moeten experimenteren met de hoogte van uw vlamstand.
Beter is te kiezen voor een middelmatige tot lage vlam.

Heerlijk eigen gebakken brood uit de omnia!

Biefstuk Stroganoff met Champignons voor 2 personen

Wat heeft u nodig:

250 – 400 g. dunne reepjes ossenhaas, 250 g. champignons, ½ kleine ui, 2 tenen knoflook, boter of margarine voor de vorm. 1 el olijfolie + iets extra om de vorm te beboteren, 1 klein wijnglas cognac, ½ dl zure room, zout en versgemalen zwarte peper.

Bereidingswijze:

Vlees kruiden met zout en peper. Snijdt de champignons tot plakjes, schil de ui en knoflook. Daarnaa de ui versnipperen en de knoflook pletten. Beboter de vorm en zet deze op een hoge temperatuur.
Wanneer de vorm verhit is boter toevoegen en deze laten smelten. Verlaag de temperatuur tot geringe warmte. Ui, champignons en knoflook toevoegen en onder de deksel sauteren gedurende ca 5 minuten of tot alles zacht is geworden. Doe het vlees erbij en braadt het snel klaar aan beide zijden. Voeg nu de cognac toe. Giet de zure room er bij en nog een keer opwarmen. Voeg naar smaak nog wat meer zout en peper toe.

Wat is sauteren (Wiki)
Sauteren is een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken. In weinig olie worden de ingrediënten (typisch rood vlees en groenten) onder hoge temperatuur verhit. Sauteren gebeurt in een typische sauteer pan of sauteuse. In Nederland wordt een dergelijke pan vaak “hapjespan” genoemd

Vegetarische Pastaschotel

Dit is een recept waarmee je eenvoudig kunt variëren. Een goed en uitstekend smakend alternatief voor de groen tagliatelle is pasta gekookt met reepjes daslook. Hoeft het niet zo nodig geheel vegetarisch? Dan kunt u hamblokjes toevoegen.

Wat heeft u nodig:

200 gr. groene tagliatelle, olijfolie, 100 gr. gedroogde tomaten in olie, 16 zwarte olijven (zonder pit), 3 eetlepels verse basilicum, 4 eieren, Ca. 1½ dl room, 2 eetlepels tomaatpuré, zout, peper en chilikruiden, 1 mozzarellakaas

Bereidingswijze:

Kook de pasta al dente in rijkelijk veel zout water. Smeer de vorm in met olijfolie. Bestrooi de vorm bij voorkeur met paneermeel, dan is hij makkelijker schoon te krijgen. Leg de pasta in de vorm. Snijd de tomaten en olijven tot kleine stukjes. Spoel de basilicum af. Daarna drogen met huishoudpapier of een droge theedoek en dan fijn snijden. Meng de basilicum, tomaten en olijven en leg dit bovenop de pasta. Klop eieren, room en tomaatpuré op. Kruid dit mengsel met zout, peper en chilikruiden en giet het over de pasta. Leg de mozarella in dobbelsteentjes gesneden er bovenop. Eerst verwarmen gedurende ca. 30 minuten op lage temperatuur en dan nog eens 10 minuten op matige warmte.

Nog meer Omnia oven recepten?

Zo ziet u, zelf dit omnia oven recept is eenvoudig om te maken en velen vinden het een topper.
De mogelijkheden met de Omnia zijn enorm. Eigenlijk zijn alle ovenschotels ook met de omnia te maken. Sommige gebruiken hem om Pizza op te warmen, andere bakken een cake, kortom de mogelijkheden zijn enorm.
U kunt er zelfs brownies mee maken of een lekker ander dessert.

Wilt u nog meer inspiratie opdoen voor lekkere omnia recepten? Schaf dan het Omnia kookboek aan. Daarin vindt u talloze heerlijke, eigenwijze gerechten voor op vakantie.
Ook de omnia oven zelf is bij ons te verkrijgen, net als het ovenrooster. Heeft u vragen over de Omnia Oven? Wij helpen u graag.

Cake en andere deeggerechten zijn geen enkel probleem voor de omnia!

 

Happy Camping and Boating, Happy Cooking!