Welke watersport verrekijker moet ik kopen?

7 december 2017

Aan boord kun je niet zonder goede watersport verrekijker. Er zijn veel momenten waarop zo’n verrekijker erg goed van pas komt. Even kijken of de lichten van de sluis al op groen staan, een veerpont in de gaten houden of een nummer van en tonnetje lezen. Het zijn een aantal momenten waarop een goede verrekijker zekerheid geeft. Sommige kijkers zijn zelfs geschikt om een peiling te maken, andere stellen zich automatisch scherp. In de watersport gebruiken we meestal een 7×50 verrekijker.
Maar welke kijker is nou voor u geschikt?

Wanneer klanten ons bellen en een advies vragen over welke watersport verrekijker je nu moet kopen dan adviseren wij altijd een 7×50 verrekijker. Deze kijkers vergroten het beeld 7 keer. Een mooie vergroting die op een schommelend schip het beste werkt. Schaf je een verrekijker aan met een grote vergroting, bijvoorbeeld 8 dan ontstaat het risico van een wazig beeld omdat zo’n kijker moeilijk zo stil te houden is dat het beeld scherp blijft. Een vergroting van 7 is voor de waterport ideaal.

Het getal 50 zegt iets over de lensgrootte. Net als bij een fotocamera geldt ook bij een waterport verrekijker dat hoe groter de lens, hoe meer lichtinval en dus hoe helderder het beeld!

 

voor de liefhebber: de verhouding tussen de vergroting en de lensgrote noemt men uittredepupil. Normaal gesproken wil je die zo groot mogelijk hebben om zoveel mogelijk licht op je pupil te krijgen.
Maar omdat een menselijke pupil maximaal 7 mm groot is is het onnodig een verrekijker te kopen met een uittrede pupil groter dan 8. Bij een 7×50 kijker is het 50 gedeeld door 7 = 7.1 de beste verhouding tussen vergroting en een helder beeld!
Daarom is een 7 x 50 verrekijer over het algemeen voor een watersporter de beste keuze.

 

Voor de watersport verkopen we vaak een “Autofocus” kijker. Het lijkt alsof je deze verrekijker niet scherp hoeft te stellen voor de afstand waarop je kijkt, en dat is ook zo. Deze, ook wel fixed focus kijker genoemd zijn zo geconstrueerd dat ze grofweg tussen de 20 meter en oneindig een scherp beeld leveren. Wel stel je de kijker in op jou ogen (oogcorrectie) door de ringen links en rechts achter de oogdoppen te verdraaien.
Dat is reuze handig want wanneer zo’n kijker in je kajuit ligt en je hebt hem nodig is het een kwestie van grijpen en kijken maar. Scherp stellen voor de kijkafstand is dan niet meer nodig. Het maakt dus niet meer uit of je over het IJsselmeer tuurt of een betonning in het vizier hebt die 30 meter verderop ligt. Het beeld is altijd scherp.

Bij een watersport verrekijker wil je een goede kijker voor een dito prijs, zonder fratsen, maar wel met een uitstekend beeld!

Watersport verrekijker porroprismatechniek
Porroprisma techniek in een watersport verrekijker

Het inwendige van de kijker kan verschillend zijn. In die zin dat de gebruikte techniek om het plaatje op uw ogen te projecteren kan verschillen. Bak4, porroprisma het zijn verschillende technieken om hetzelfde te doen. Alhoewel wij zeker niet pretenderen de verrekijkerspecialist van Nederland te zijn kunnen we na alle jaren wel zeggen wat onze klanten een fijne verrekijker vinden, en wijzelf trouwens ook! Elke kijker die we aanbevelen levert overdag een uitstekend beeld op. Prima voor de allround watersporter.
Het kenmerkende uiterlijk van een watersport verrekijker, de brede “schouders”en de wat naar binnen staande oogdoppen kenmerken de gebruikte inwendige techniek: Poroprima waarbij het beeld via twee extra lenzen op het oculair valt. Porroprisma biedt het voordeel van wat meer diepteperceptie.

 

Het onderscheid tussen de watersport verrekijkers die wij verkopen zit met name in de afwerking, het gewicht en bijvoorbeeld de oogdoppen of hoe een kijker in de hand ligt. Is hij bijvoorbeeld waterdicht? is een vraag die vaak gesteld wordt.

ANWB Test: De Talamex 7×50 verrekijker is de beste voordelige keus

Watersport verrekijker talamex 7x50
Testwinnaar! ANWB Voordeligste keus!

De Talamex 7×50 watersport verrekijker wordt gemaakt door Bresser. Het is een fixed focus kijker die vanaf zo’n 20 meter altijd scherp is. Het ingebouwde kompas geeft de richting aan en met de peilschaal is een afstandspeiling te maken. Het beeld is prima en de behuizing robuust. Gasgevuld en licht lekker in de hand! Het is de meest verkochte allround verrekijker voor de watersport.
De ANWB Waterkampioen betitelde deze kijker in 2017 als de beste “voordelige Keus” en terecht want vergeleken bij andere modellen heeft levert deze Talamex verrekijker prestaties die je alleen bij duurdere modellen zou verwachten.

De fel oranje Searanger II doet denken aan Rescue gebruik op een booreiland. Hoe dan ook hij is wel heel erg HOT!

Bynolyt Searanger II in zwart of fel oranje

Ook een veel verkochte watersport verrekijker is de Bynolyt Searanger II. Deze is zowel in het zwart als in het fel oranje te krijgen. Met name de Oranje is erg in trek. Hij is waterdicht en blijft drijven bij overboord vallen. Ook de Searanger II is een 7×50 kijker die met stikstof is gevuld om inwendig beslaan bij temperatuurswisselingen tegen te gaan. De kijker is voorzien van een verlicht Suunto kompas en uitgerust met peilstrepen. Een goede grip en grote instelringen die ook met handschoenen aan prima te bedienen zijn. Naast de Talamex kijker een veel verkochte, uitstekende 7×50 watersport verrekijker met een ingebouwd Suunto kompas!

 

 

 

 

 

 

 Voordelige watersport verrekijker

Gambit Retro watersport verrekijker. Leuke kijker, scherpe prijs!

Een leuke watersport verrekijker voor een aardige prijs is de Gambit Retro. Inderdaad, wij moeten toch een beetje denken aan het type verrekijker van een U-Boot kapitein, die looks heeft deze verrekijker.
Het zachte, rubberen omhulsel ligt prettig in de hand. Ergonomisch gevormd ook en deze 7 x 50 verrekijker is van het ZCF-type. Dat betekent dat je met een centrale instelrol deze kijker eenvoudig scherp stelt. Goede kijker. Niks mis mee. Geen kompas maar wel een prima beeld overdag.
Bovendien: scherp geprijsd.

 

 

 

Dan hebben we ook nog als zeer goede optie de Talamex De Luxe watersport verrekijker.
Ook deze wordt gemaakt door Bresser. Het is echt een ander model dan zeg maar de standaard 7×50 kijker. Hij heeft wel dezelfde mogelijkheden maar dat alles verpakt in een zeer fraai afgewerkt jasje!

Het is een lichte en compacte verrekijker met een prima beeld en laat zich makkelijk instellen.
Het is een fixed focus kijker. Eenmaal ingesteld op je ogen is elk beeld vanaf 20 meter haarscherp!

Uitgerust met een analoog kompas dat voldoen stabiel is om er ook gewoon mee te kunnen werken.
De voordelen ten opzichte van zijn voordeligere broertje moet echt gezocht worden in een lichter gewicht, zijn compactheid en nog iets helderder beeld. Daarnaast prima geprijsd ten opzichte van de geleverde prestaties. Dat is sowieso een pluspunt van de Talamex kijkers.

Als je een aantrekkelijke, goede watersport verrekijker zoekt kun je natuurlijk kiezen voor een kostbare maar uitstekende Steiner verrekijker zoals bijvoorbeeld de Steiner Navigator Pro of de Minox. Vaar je recreatief, dan zijn elk van bovengenoemde kijkers een goede keus waarbij de Talamex 7 x 50 verrekijker en de Bynolyt Searanger II uitblinken in prestaties en prijs. Wil je meer weten over een watersport verrekijker? Onze medewerkers helpen u graag.