Zo repareert u snel een lekke stootwil of fender

14 oktober 2024

Hoe repareer ik een lekke stootwil of fender?

Een lekke stootwil aantreffen is altijd vervelend. Wanneer de stootwil of fender niet meer goed is opgeblazen gaat ook de werking deels verloren, namelijk het beschermen van uw boot tijdens af- en aanmeren.
Het is dan ook belangrijk dat de stootwil met de juiste luchtdruk is opgeblazen.
Zou uw stootwil toch langzaam leeglopen dan is in 98% van de gavallen dat heel eenvoudig op te lossen. In dit artikel vertellen we u hoe een snel een “lekke” stootwil repareert.

Help! mijn stootwil of fender loopt leeg!

Een leeglopende stootwil of fender is meestal eenvoudig op te lossen. In 99% van de gevallen lekt de stootwil of fender langs de opening waar het ventiel in zit. Een lekkage bijvoorbeeld op de naad van de stootwil of ergens midden in het kunststof komt nauwelijks voor. In dit artikel hebben we het over stootwillen van Majoni, de Star serie van Talamex en de dropfenders van beide merken.
Deze hebben namelijk en specifiek ventiel. Een Danfender heeft ook een ventiel maar dat is duidelijk anders dan de ventielen waar we in dit artikel over spreken.

Zoals gezegd: de meeste lekkages treffen we aan bij het ventiel. Het messing ventiel wordt in de fabriek in een gaatje van de stootwil geplaatst. Doormiddel van rondom twee dunne kunststof “flapjes” wordt de afdichting gemaakt tussen ventiel en stootwil. Die afdichting moet ervoor zorgen dat de lucht niet langs het ventiel ontsnapt. Bij veel lekkages zit het ventiel ietsje scheef in het gaatje waardoor lekkage kan ontstaan. Dat is erg eenvoudig op te lossen:

  • Draai een M3 boutje in het ventiel
  • Zet vervolgens een tang op het ingedraaide boutje en trek voorzichtig het ventiel uit de stootwil.
  • Druk nu het ventiel rechtstandig terug in de stootwiel, draai het boutje uit het ventiel.
  • Blaas de stootwil op, het liefst met gebruikmaking van de vulnippel/fietspompadapter.
  • Vermijd het opblazen van een stootwil met een krachtige luchtcompressor. Door de plotselinge hoge druk van het mechanisme van het ventiel beschadigen.
  • De stootwil of fender is goed opgeblazen als u met uw duim de stootwil een goede halve tot hele centimeter kan indrukken. Hij moet dus vooral niet te hard worden opgeblazen!

Na deze stappen zal uw stootwil of fender niet meer leeglopen. Mocht bovenstaande niet helpen dan kan het zijn dat het ventiel zelf niet meer goed afsluit of dat er iets anders aan de hand is.
Bekijk onderstaande video om te zien hoe eenvoudig het is om zelf het ventiel te vervangen:

Het ventiel van mijn stootwil lekt zelf

Het ventiel dat in een Majoni of Talamex stootwil of dropfender zit beschikt over een veertje en een pennetje. Tijdens het opblazen van de stootwil wordt door de luchtdruk het pennetje naar beneden geblazen. Stopt het opblazen dan zorgt het veertje ervoor dat het pennetje weer omhoog gaat en zo het ventiel afsluit.

Wanneer nu met erg veel kracht lucht in de stootwil wordt geblazen, bijvoorbeeld met een luchtpistool van een compressor, dan kan het zijn dat het pennetje met zo’n kracht en snelheid wordt ingedrukt dat het veertje beschadigd waardoor het pennetje niet meer omhoog komt. In die gevallen zal de stootwil dus niet langs, maar op het ventiel lekken.
De enige oplossing is dan om het ventiel te vervangen volgens de bovenstaande omschreven procedure.

Wat is het verschil tussen een stootwil en een fender?

Het verschil tussen een stootwil en een fender is er niet. Een stootwil en een fender zijn hetzelfde. Beide benamingen worden gebruikt om de stootkussens aan te duiden die u gebruikt aan boord van uw schip om schade tijdens aan- en afmeren te voorkomen.

Voor veel andere, vaak kunststoffen beschermingen die ook gebruikt worden om de boot te beschermen wordt vaak de benaming fender gekozen. Denk hierbij aan een steigerfender die als stootkussen permanent aan de steiger wordt bevestigd. Of een multifender die bijvoorbeeld om een ronde meerpaal kan worden bevestigd. Voor dit soort artikelen wordt vaker de naam fender gebruikt. Maar goed ook daar zijn weer uitzonderingen op, bijvoorbeeld de kogelfender, de dikke ronde “stootwil” die vaak voorop het schip wordt gebruikt heet dus weer fender.

Zowel de benaming stootwil als fender worden dus door elkaar gebruikt, maar duiden allen op artikelen die aan de boot of aan de steiger worden bevestigd om de boot te beschermen tijdens aan- en afmeren.

Nieuwe stootwillen kopen

Het kan zijn dat een stootwil dermate oud en vies is dat het prettig is om een setje nieuwe stootwillen of fenders aan te schaffen. Gooi uw oude exemplaren niet weg! Deze kunnen vaak nog goed dienst doen als steigerfender bij het aanleggen. U kunt ze dan aan de steiger vastmaken of op de kopse kant van de vingersteiger als wat extra bescherming.

Handig om tot slot te weten: Koopt u en set van 4 stootwillen of fenders dan krijgt u gratis een fietspompadapter cadeau!

Vragen? Belt u dan met onze klantenservice ma t/m vrij 09.00 tot 17.00 op
+31 (0)318 744 755. Wij helpen u graag!