De beste vouwfiets kopen voor uw boot, camper en caravan

25 april 2018

De beste vouwfiets kopen voor de boot, camper en caravan

Dat is nog wel een afweging; de beste vouwfiets kopen voor uw boot, camper en caravan. Waarom zou je dat doen, en wat mag die vouwfiets dan wel kosten? In dit artikel kijken we welke voordelen een vouwfiets voor eigenaren van een boot en kampeerders met camper of caravan heeft. Ten slotte is het niet voor iedereen weggelegd om het hele jaar vakantie te hebben, dus we houden de prijs van de vouwfiets schappelijk. Sterker nog: de beschreven vouwfiets is ronduit goedkoop, met een prijs van nog geen 300 euro. Kijkend naar de afwerking en kwaliteit kunnen we uiteindelijk spreken van de vouwfiets met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Hieronder leest u waarom dit zo is, en een stappenplan hoe u de fiets snel rijklaar maakt.

Met de Talamex vouwfiets MKIV haalt u een hoop plezier en gemak in huis. Of beter gezegd aan boord. Even ’s ochtends vanaf de haven naar de bakker om verse broodjes te halen, of naar de campingwinkel om de krant te halen. De vouwfiets staat niet in de weg, maar levert u veel gemak! Zelfs zonder fietsendrager laat de vouwfiets zich eenvoudig meenemen. Want de Talamex vouwfiets wordt geleverd inclusief een prettige transporttas, waar de fiets netjes inpast. Zo legt u hem onderweg gewoon op de achterbank van de auto, in een verloren hoekje van de kajuit of onder de bank van de caravan.

Waar moet een goede vouwfiets aan voldoen om er veel plezier van te hebben bij de boot en caravan?

Gebruiksgemak van een vouwfiets is essentieel. De Talamex vouwfiets heeft een aantal handige (technische) kenmerken, waarmee elke recreant goed uit de voeten kan, en zonder getob de fiets in no-time gebruiksklaar heeft. Laten we kijken hoe de fiets de eerste keer geleverd wordt: Een stevige kartonnen doos, en jawel: hier zit een complete fiets in!

 

Met de Talamex vouwfiets MKIV haalt u een hoop plezier en gemak in huis!

Als we de doos openen vangen we de eerste glimp op van de Talamex vouwfiets. Wow, die is compact! Benieuwd hoe de eerste montage gaat? Lees dan het onderstaande kopje hoe u een vouwfiets monteert.

Hoe maakt u de Talamex vouwfiets rijklaar?

Om de fiets de eerste keer gebruiksklaar te maken heeft u wat basis gereedschap nodig: een steeksleutel 15 en 10 en imbussleutels. Zo dadelijk komt dit gereedschap goed van pas, en gelukkig is dit maar 1x nodig. De keren erna gaat het in- en uitklappen zonder gereedschap. Hieronder laten wij u de stappen zien die essentieel zijn voor het eerste gebruik. U tilt de fiets uit de doos, en treft behalve de fiets nog een losse zadelpen met Selle Royal zadel, de pedalen, draagtas en handleiding.

Talamex vouwfiets uit de doos

Het handigst is om de fiets eerst uit te klappen. Dat gaat handig: zodra de fiets uitgeklapt zorgt het auto-lock mechanisme bij het scharnier met een “klik” voor de eerste vergrendeling! Safety first, dit voelt goed. De 2e stap is de quick-release hendel bij het scharnier vergrendelen. Hiervoor klapt u de aluminiumkleurige hendel eerste omhoog, draait hem naar de voorzijde van de fiets en duwt hem met uw duim dicht. Voelt u vrijwel geen tegendruk met het dichtmaken, klap de hendel dan eerst open, en gebruik steeksleutel 10 om het moertje aan de achterzijde wat strakker af te stellen. Duw de hendel opnieuw dicht, en nu voelt u als het goed is wel weerstand. De afstelling is goed als u het laatste stukje enige weerstand voelt met dichtduwen. Nu is het scharnier dubbel beveiligd.

Talamex vouwfiets autolock vergrendeling schema
Stap 1 – 6 beschrijft het vastzetten van het scharnier. Voor het losmaken volgt u de stappen in omgekeerde volgorde, en tilt u bij stap 3 de beveiligingspal omhoog om de auto-lock te ontgrendelen.
onderzijde stuurpen klemt zich vast in de voorvork
De onderzijde van de stuurpen klemt zich vast in de voorvork.

Stap 2 is het stuur monteren. Ook hiervoor is alleen de eerste keer gereedschap nodig. Bekijkt u de onderzijde van de stuurpen, dan ziet u een schuin metalen blokje met een bout in het midden. Door die bout vanaf boven strakker te draaien klemt de stuurpen zich vast in de voorvork. Even een likje universeel vet of zuurvrije vaseline erop, voordat hij gemonteerd wordt. De imbusbout die vastgedraaid moet worden zit goed verstopt! Om deze te bereiken moet u eerst het scharnierpunt van het stuur losdraaien en openklappen. In het onderste deel ziet u nu de imbusbout. Deze draait u aan, en voordat u hem goed vastzet, kijkt u even of het stuur recht staat. Tevens kunt u op deze manier in enige mate de stuurhoogte verstellen. Let er voor uw eigen veiligheid op dat de stuurpen een markering heeft voor de maximum hoogte.

stuur montage
Stap 1 stuurmontage: de imbus bout stevig vastdraaien. Stap 2: het stuur rechtop klappen en de zwarte hendel vastdraaien totdat de aluminium delen (blauwe cirkel) in elkaar vallen en de zwarte hendel stevig vastzit.
Markering maximale zadelhoogte

Stap 3: de zadelpen. Deze is langer dan bij een gewone fiets, en zorgt ervoor dat ook langere mensen prima gebruik kunnen maken van deze compacte vouwfiets.
Ook hier even een likje vaseline in het frame, alvorens de pen te monteren. Vastzetten gaat met de quick-release hendel. Deze moet een stevig worden vastgeklemd, om het inzakken van de pen te voorkomen. De hendel moet na het dichtklappen plat tegen het frame liggen. Ook de zadelpen heeft een markering voor de maximum hoogte! Onze ervaring is dat mensen tot ongeveer 1,90m prima gebruik kunnen maken van deze Talamex vouwfiets.

Laatste klusje zijn de pedalen. De pedalen zijn Links + Rechts gemarkeerd, gezien in de rijrichting van de fiets! Ook hier geldt: even een likje vaseline of vet op het schroefdraad, alvorens te monteren. Het rechterpedaal heeft normale draad (met de klok meedraaien bij montage), het linkerpedaal heeft linkse draad (tegen de klok indraaien voor montage). Met steeksleutel 15 zet u de pedalen stevig vast in de crank. Te losse montage resulteert in het losdraaien van pedalen met een beschadigde crank als gevolg! Valt u ook iets op aan de pedalen? Zelfs de pedalen kunnen worden ingeklapt, als u de fiets zo compact mogelijk wilt meenemen.

Bovenste 2 foto’s: L / R markering en montage. Onderste 2 foto’s: inklapmechanisme pedalen
Talamex vouwfiets versnellingssysteem Shimano
Shimano achterderailleur met 6 versnellingen

Het gebruiksgemak en de voordelen van een goede vouwfiets

Het rijklaar maken is slechts 1x nodig, en de keren erna is de fiets letterlijk binnen een halve minuut uit te klappen. Onze Talamex vouwfiets is voorzien van een prettig versnellingssysteem van Shimano. Dit merk is oerbetrouwbaar. Op onze vouwfiets zit niet het duurste model van Shimano, maar schakelt absoluut trefzeker en kan tegen een stootje. Een heuvelachtig ritje door de duinen of eens tuk tegenwind is dus geen probleem!

Afhankelijk van de omstandigheden (stof, regen, etc) is wat eenvoudig onderhoud op z’n tijd meestal voldoende. Het smeren van de ketting en scharnierpunten van de derailleur doet u met PTFE-spray. Gewone olie trekt veel meer stof en vuil aan en wordt afgeraden. De PTFE-spray kunt u ook gebruiken om bijvoorbeeld de rem- en versnellingskabels mee te smeren.

De fiets is voorzien van reflectoren op de pedalen, op de banden en aan de voor- en achterzijde. Dit is voldoende voor overdag, maar wilt u ook in het donker fietsen, schaf dan een eenvoudig verlichtingssetje aan, die u met een riempje om de zadelpen en het stuur kan bevestigen.
Lekker doorfietsen is één, maar u moet ook veilig kunnen remmen. Deze fiets heeft de zogenaamde V-brake remmen, die voor een stevig remresultaat zorgen. Probeer dit altijd eerst even uit, zodat u vertrouwd bent met het remsysteem.
Het prettige zadel is van Selle Royal, wat een goede ondersteuning geeft. De banden zijn voorzien van een anti-leklaag. Houd de bandjes op de juiste spanning, dan rijdt uw Talamex vouwfiets nóg lekkerder.

…We mogen spreken van de beste prijs-kwaliteitsverhouding…

Terug naar de titel van dit artikel: is de Talamex vouwfiets MKIV de beste fiets om te kopen voor de boot, camper en caravan? Wij zijn ervan overtuigd dat deze fiets sterk concurrerend is, en veel waar voor zijn geld biedt. Dus is onze conclusie dat we mogen spreken van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Nog even de voor- en nadelen van de Talamex vouwfiets op een rij

+ Scherpe prijs, prima afwerking
+ Aluminium frame, velgen, stuur en zadelpen: roestvrij
+ Automatische vergrendeling van het frame
+ Binnen een minuut uitgeklapt
+ Inklapbare pedalen, stuur, frame en inschuifbaar zadel
+ Inclusief draagtas; handig voor transport
– Geen verlichting (wel reflectoren)
– Exclusief gereedschap voor de eerste montage

Last-but-not-least: in onze showroom is het maken van een proefrit bijna altijd mogelijk. Bel even als u langs wilt komen!

Kom langs voor een proefrit. Wij helpen u graag!