Dit is wat u over Navigatieverlichting moet weten:

10 februari 2023

Wlke navigatieverlichting heb ik nodig en welke moet ik kopen?

Zeker na de laaste twee Corona-jaren is het een stuk drukker geworden op het water. Er zijn veel nieuwe watersporters bijgekomen. En omdat met de toenemende drukte ook de risico’s groter worden is het van belang aandacht te hebben voor veilig varen. Varen in het donker vereist het voeren van de juiste navigatieverlichting, maar welke is dat? en wat moet ik weten?

Bovendien is de navigatieverlichting voor een zeilende zeilboot net weer anders dan voor een motorboot of, zoals het mooi heet: een door spierkracht voortbewogen klein schip. Lastig? Nee hoor we leggen het u graag uit:

Is navigatieverlichting verplicht?

Navigatieverlichting is niet verplicht, mits je tussen zonsopgang en zonsondergang vaart en bij goed zicht. Blij slecht zicht, bijvoorbeeld in een regenbui of bij mist is het voeren van de juiste navigatieverlichting wel verplicht.

Wilt u ook in het donker varen of wilt u niet de kans lopen geen verlichting te dragen wanneer het weer ineens omslaat dan heeft u dus navigatie verlichting voor uw boot nodig.

Ik had ooit een leraar vaarbewijs 1, die zei: Als het donker is moet je niet gaan varen als pleziervaarder, blijf jij maar lekker in de haven. Ik moest er een beetje om grinniken, maar snapte wel wat hij bedoelde.
In het donker gaan varen met je sloepje op een duk bevaren stuk van de Rijn is midden in de nacht of bij slecht zicht en regen niet zo heel handig en verstandig. Valt onder goed schipperschap: het mag wel maar in niet erg slim misschien. zeker wanneer je erg onervaren bent. Ik hoop dat iedereen die dit leest de nuance snapt. Blijf binnen de lijntjes van je kunnen kleuren en dan is ook in de avond varen in een rustig gebied een leuke beleving.

Is bij donker varen wel zo verstandig als pleziervaarder?
Vergis je niet, vaarwegen zijn niet zo verlicht als snelwegen! En dan is het ’s nachts echt donker..

Dit zijn de verschillende soorten navigatieverlichting:

Er zijn verschillende soorten navigatieverlichting en daarmee ook verschillende lampen en armaturen.
Hieronder treft u een afbeelding aan met schematisch weergegeven de verschillende soorten navigatieverlichting en hun plaats op jet schip:

navigatieverlichting boot

Welke navigatieverlichting heb ik nodig voor een motorboot?

Voor een motorboot onder de 7 meter en die niet harder vaart dan 13 km per uur geldt dat een rondom schijnend wit licht voldoende is. Een mooi compact rondom schijnend licht is het LED Navigatieverlichting 360 graden wit van Talamex.

Voor een motorboot vanaf 7 meter wordt er onderscheidt gemaakt in het vaargebied. Vaart u in een BPR-gebied (binnenvaart politie reglement) dan heeft u in sommige gevallen genoeg aan een rondom schijnend licht. In een RPR-gebied (rijnvaart politie reglement) dient u boordlichten, toplichten en heklicht te dragen.

Het Bakboordlicht is het rode, rechter boordlicht. Deze zit aan de zijkant van de boot gemonteerd en schijnt in een hoek van 112,5 graden. Een fraai voorbeeld van een bakboord licht is het Talamex LED Navigatieverlichting Bakboordlicht. Zou u het bakboord licht lieer wat willen hebben dan is het Bakboordlicht LED Light Armor Ovaal RVS 12 volt een echte aanrader.

Aan de rechterzijde zit het Stuurboordlicht gemonteerd die in een hoek van 112,5 graden een groen licht schijnt. Het Allpa Navigatie Verlichting LED Stuurboord is hier een goed voorbeeld van. Het stuurboordlicht en bakboordlicht moeten op gelijke hoogte gehangen worden recht tegenover elkaar loodrecht op de lengte as van de boot. Van alle losse boordlichten hebben we bij Nautic Gear uiteraard de tegenhanger ook verkrijgbaar maar helemaal ideaal zijn natuurlijk de de complete boordlichten sets zoals de Osculati Navigatieverlichting Set LED.

Wanneer de boot kleiner is dan 20 meter mag voor de losse boordlichten ook een gecombineerd licht gebruikt worden. Dit noemen we een tweekleuren licht zoals dit Osculati Twee Kleuren Navigatie Verlichting Mouse Deck LED RVS 12V. Deze moet dan centraal gemonteerd worden.

Het toplicht is een wit licht dat in een hoek van 225 graden schijnt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van losse boordlichten moet het toplicht op dezelfde hoogte als de boordlichten gemonteerd worden en minstens een meter vóór deze boordlichten.

Maakt u gebruik van een twee kleuren licht dan dient het toplicht tenminste één meter hoger geplaatst te worden dan dit licht. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar het Talamex Led Navigatieverlichting Toplicht of Allpa Navigatie Verlichting LED Toplicht wat twee voorbeelden zijn van toplichten.

Het heklicht wordt zover mogelijk aan de achterzijde van de boot gemonteerd en schijnt een wit licht in een hoek van 135 graden naar achteren toe. U ziet wanneer u naar de hoeken kijkt waarin de lichten schijnen dat u dan compleet rondom zichtbaar bent. U mag dus ook in plaats van het toplicht en het heklicht (225 graden + 135 graden) een rondom schijnend wit licht gebruiken (360 graden).

(Bron: binnenvaartpolitiereglement Deel 1 Hoofdstuk 3 Afdeling 2 Artikel 3.13)

Welke verlichting heb ik nodig op een zeilboot?

Bij zeilboten vanaf 7 meter geldt dat er boordlichten gevoerd moeten worden. Het Bakboordlicht is het rode linker boordlicht en schijnt in een hoek van 112,5 graden. Aan de rechterzijde zit het Stuurboordlicht gemonteerd die in een hoek van 112,5 graden een groen licht schijnt. Deze boordlichten moeten bij een zeilboot op dezelfde hoogte direct naast elkaar gemonteerd worden op de lengte as. Dit mag ook gecombineerd in één behuizing, een zogeheten twee kleuren licht.
Ze dienen zover mogelijk bij de boeg gemonteerd te worden.

Aan de achterzijde is een heklicht verplicht. Deze schijnt een wit licht in een hoek van 135 graden. Een voorbeeld van een fraai heklicht is de Attwood LED Heklicht RVS Opbouw 12 Volt.

U ziet dat de boordlichten en het heklicht samen 360 graden rondom schijnen. Er mag bij een zeilboot dus ook gebruik worden gemaakt van een drie kleuren licht. Deze dient dan zo gemonteerd te zijn dat hij volledig te zien is in of nabij de top van de mast. Dit is bijvoorbeeld de Hella 3-kleurenlicht 12V serie 2984 of het Allpa 3-kleurenlicht met ankerlicht 12V.

Let op! Zodra u op uw zeilboot gebruik maakt van een motor dan gelden de reglementen van een motorboot.
  (Bron: binnenvaartpolitiereglement Deel 1 Hoofdstuk 3 Afdeling 2 Artikel 3.13.5)

Navigatieverlichting roei- of rubberboot zonder motor:

Wanneer u in het donker of met slecht weer met een door spierkracht voortbewogen schip vaart zoals bijvoorbeeld een kano of roeiboot dan dient u een wit rondom schijnend licht te dragen. Het ontbreken van een accu hoeft in dit geval geen enkel probleem op te leveren. Er is namelijk ook navigatie verlichting op batterij. De lichten van navilight zijn hiervoor uitermate geschikt of bijvoorbeeld de LED Toplicht op batterij rondomschijnend op stang.

Welke navigatieverlichting heb ik nodig tijdens ankeren?

Wanneer u met uw boot ’s nachts stilligt moet u goed gezien kunnen worden. Een wit rondom schijnend licht is daarom verplicht. Dit geld uiteraard niet wanneer u aangemeerd bent op uw ligplaats.

(Bron: binnenvaartpolitiereglement Deel 1 Hoofdstuk 3 Afdeling 3 Artikel 3.20.4 en Artikel 3.20.5)

Bij NauticGear.nl levren wij een zer groot assortiment navigatieverlichting voor de boot.
Heeft u vragen over uw navigatieverlichting of andere bootaccessoires?
Onze klantenservice zit voor u klaar, wij helpen u graag!