Vaarbewijs halen? Met deze 5 tips slaag je zeker!

12 november 2020

Wil je je vaarbewijs halen? Met deze 5 tips slaag je zeker voor het vaarbewijsexamen.
Met de herfst en winterperiode weer voor de deur zijn deze jaargetijden het ideale moment op je vaarbewijs te halen. Maar waarom zou je je vaarbewijs halen? En wanneer is dat verplicht?
Het zijn vragen die velen van ons zich bezighouden. En, laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: Veel mensen onderschatten het halen van Vaarbewijs 1. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid aan lesstof, het onbekende ervan en de vele uitzondering op regels. Dat maakt het halen van een vaarbewijs best pittig en lastiger dan je denkt.

Maar niet getreurd! met deze tips gaat ook jou het lukken om voor je vaarbewijs examen te slagen! Bovendien: Een vaarbewijs is levenslang geldig! En scheelt u € 550 euro boete wanneer u vaart zonder vaarbewijs op een vaarbewijsplichtig schip!

 

Tip 1:  Focus of op vaarbewijs 1 of op vaarbewijs 2

Vaarbewijs halen, de 5 bedte tips
Hoe zit het ook al weer? groot gaat voor klein?

Tuurlijk, Je kunt het examen voor vaarbewijs 1 en 2 achter elkaar doen. En tuurlijk, er zijn mensen die daar direxct de eerste keer voor slagen. Lukt dat? Prima, echter voor de meesten is vaarbewijs 1 al een behoorlijk klusje vanwege de hoeveelheid en vaarbewijs 2, met al z’n extra regels en het berekenen van koersen en stromingen, is een extra uitdaging voor velen.

Ons advies is dan ook: Haal eerst vaarbewijs 1 voordat je gaat studeren voor vaarbewijs 2. Het geeft je dan de mogelijkheid je echt te concentreren op de lesstof en je hoeft naast de afwijkingen van het Binnenvaart- en Rijnvaartpolitieregelement niet ook nog de afwijken voor Ooster- en Westerschelde ect te weten die bij vaarbewijs 2 om de hoek komen kijken.

Er is wel een voordeel om beide examens samen te doen: Je hoeft maar 1 keer (hopelijk) naar de examenlokatie en het scheelt op het moment van schrijven 22 euro.
Dat vaarbewijs 1 is overigens voor de meesten voldoende.

Met vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren in Nederland en Europa.
Met vaarbewijs 2 mag je varen op: De Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer en het Markermeer.

Ook al heb je geen snel varende boot, haal een vaarbewijs. Het geeft inzicht en kennis van de regels op het water.

Tip 2. Begin op tijd met de studie voor het vaarbewijs.

Het halen van het vaarbewijs is voor iedereen goed te doen maar vergt wel serieuze bestudering en begrip van de materie. Begin daarom op tijd! Op het laatste moment even een vaarbewijs halen is slechts voor een enkeling weggelegd. Wanneer je je een aantal weken echt in de lesstof verdiept en er serieus mee omgaat zul je zeker slagen!

Maak aantekeingen: Schrijf tijdens het studeren of het volgen van de lessen die zaken op die belangrijk zijn. Het opschrijven van belangrijke punten helpt enorm de lesstof je hoofd te krijgen. Plan je studiemomenten en plaats. Ga chronologisch door de lesstof heen en test jezelf.
Maak en oefen veel met rekenvragen zoals berekeningen rond NAP waterstanden en brughoogtes. Oefen bij vaarbewijs 2 op het uitzetten van koersen en stroomberekeningen. Als je dit goed beheerst bij Vaarbewijs 2 scheelt je dat tijd tijdens het examen en reken je fluitend je opdrachten uit!

Heb je je vaarbewijs? Dan komen heel andere boten ineens binnen handbereik

Tip 3: Goed lesmateriaal

Er zijn verschillende studieboeken voor het vaarbewijs in omloop. Wij hebben goede ervaringen met het klein vaarbewijs 1 en 2 boek van het CWO. Het voordeel van dit boek is dat de uitleg van de lesstof erg overzichtelijk is en goed te lezen. Duidelijke voorbeelden en uitleg maken dit tot een handig lesboek.
Een tweede voordeel is dat je je gratis online kan registreren en zo toegang krijgt tot 200 proef-examenvragen. Dit help enorm alvast je opgedane kennis te testen. Kom je oefenexamenvragen tekort dan kun je online voor een zeer schappelijk bedrag deze bijkopen.

Ga je voor vaarbewijs 2? Dan heb je koersplotter nodig en een kaartpasser. Een gewone passer is trouwens ook erg handig onder handbereik te hebben. Tijdens het examen mag je niet je eigen plotter / protractor meenemen, deze krijg je daar. Meestal wordt bij het CBR de Portland plotter gebruikt. Schaf je die zelf aan voor je studie dan ben je bekend met de plotter die ook vaak bij het examen wordt gebruikt. Er is ook een Porlandset verkrijgbaar die naast de koersplotter ook met de messing kaartpasser wordt geleverd.

En dat brengt ons bij tip 4.

 

Vaarbewijs halen? De 5 beste tips lees je hier
Met de juiste Hardware maak je alvast een goede start!

Ben je geslaagd voor vaarbewijs 1 en wil je ook 2 gaan halen? Ons advies: Zet direct door je zit dan nog in de studie-modus!

Tip 4: Maak veel vaarbewijs oefenexamens

Maak oefenexamens vaarbewijs
Test je kennis door het maken van oefen-examens.

Er zijn online veel vaarbewijs oefenexamens te doen. Ook zijn oefenexamens  aan te schaffen.
Het maken van deze oefenexamens voor het vaarbewijs helpt je te wennen aan de examenvragen en de manier waarop deze worden gesteld en het geeft je inzicht in wat er gevraagd wordt. Laat je niet verrassen door de soms, in onze ogen, ingewikkelde vraagstelling! Daarnaast maakt het zeer duidelijk welke stof je goed beheerst en welke je nog extra moet bestuderen. Schaf je het cursusboek vna het CWO aan dan zijn er twee varianten: 1 CWO vaarbewijscursusboek met 200 gratis oefenvragen en 1 CWO vaarbewijscursusboek met 1200 oefenvragen.
Zou je oefenvragen tekort komen wanneer je de eerste varaiant hebt aangeschaft, dan zijn deze online, voor een gering bedrag bij te kopen, dus geen zorg!

Het maken van oefenexamens is erg belangrijk en leer geen vragen uit het hoofd. Het CBR wisselt van examenvragen of stelt de vragen net iets anders! Wanneer je het boek Klein Vaarbewijs 1 + 2 aanschaft krijg je gratis toegang tot 200 proefexamenvragen on-line. Dit is echt de moeite waard. Het helpt je enorm duidelijk te krijgen welke delen van de lesstof je beheerst en waar je nog extra aandacht aan moet besteden

 

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig:

  • Wanneer de boot langer is dan 15 meter
  • Wanneer de boot harder kan varen dan 20 Km per uur. (Jetski is ook een boot!)
    (een rubberboot met een 4 Pk buitenboordmotor met een kind van 12 vaart al gauw harder dan 20 Km/h!)
  • Wanneer je een schip bestuurd dat bedrijfsmatig wordt bestuurd

De minimale leeftijd om met een vaarbewijs een vaarbwijsplichtig schip te besturen is 18 jaar. Je kunt al wel eerder examen doen. Op je 18de verjaardag kun je dan direct je vaarbwijs opvragen en varen.

Tip 5: Volg een (mondelinge) cursus Vaarbewijs

Onze tip is om naast zelfstudie zeker een aantal avonden een mondelinge cursus of een online cursus te volgen. Dit zorgt ervoor dat sommige delen beter kunnen worden uitgelegd en toegelicht dan wanneer je alleen studeert met het studie boek in de hand. Sommige begrippen of jargon kan dan worden uitgelegd of verduidelijkt. Soms kan een docent het net even begrijpelijker uitleggen dan de schrijver van een boek.

Daarnaast kan je door het stellen van vragen checken of je het snapt.
Het je de mogelijkheid te overleggen met mede-cursisten en kun je vragen stellen of extra hulp vragen bij voor jou lastige onderwerpen. En, het geeft je een behoorlijke steun- en stok in de rug want veel cursisten doen binnen dezelfde periode examen je je wilt natuurlijk ook slagen!

 

Vaarbewijs halen? Slaag snel met deze 5 tips

 

Na het lezen van deze tips staat niks je meer in de weg om te gaan slagen voor het vaarbewijs 1 en/of 2. Met onderstaande boeken en materialen moet het helemaal gaan lukken. Bij sommige producten tref je handige voordeelbundels aan zodat je met nog een extra korting je vaarbewijs studiemateriaal kan aanschaffen. Wij wensen je veel studie en ook vaarplezier toe! Oh ja, en als je dan met je vaarbewijs lekker aan het varen bent en je bent aan een beetje schaduw en wil je om die reden een goede Biminitop kopen Bekijk dan ons ruime assortiment online.

Vaarbewijscursusboek CWO
Vaarbewijs cursusboek ANWB
Portland koersplotter
Vaarbewijs 2 halen met Portland koerstplotter
Portland koersplotter met messing passer