12 Volt Smart TV kopen? Dit zijn de beste toestellen van 2023

7 februari 2023

Welke 12 volt Smart TV moet ik kopen

Steeds vaker kiezen klanten met een boot, camper of caravan voor een 12 volt mobile SMART TV die niet alleen op 12 volt kan werken maar ook nog eens Smart is. Zo’n 12 volt Smart TV biedt naast de standaard uitrusting ook onderweg een groot aantal voordelen. Elke Smart TV is “Smart” maar toch zitten er verschillen in.
Tijdens onze vakantie met boot, camper of caravan is het steeds gebruikelijker dat we onderweg graag het comfort van thuis willen. Want ook op vakantie willen we lekker ontspannen TV kunnen kijken.
En omdat veel mensen intussen thuis behoorlijk gewend zijn aan de voordelen van een Smart TV, willen we dat comfort onderweg graag ook.
In dit artikel vertellen we u waar u op moet letten bij de aanschaf van een 12 volt Smart TV en wat de verschillen zijn. We besluiten met een Top 4 beste 12 volt Smart TV’s

Elke 12 volt Smart TV is Smart..toch?

Ja, elke Smart Tv is Smart. Echter het gekozen besturingssysteem en de Licence maakt dat er toch verschil in zit.

Wanneer u bijvoorbeeld een 12 volt Smart Tv koop met een Linux besturingssysteem zonder “licence” dan heeft u een echte Smart TV. De beperking zit hem in de Apps die al dan niet beschikbaar zijn. Standaard zijn op dit soort TV’s een aantal apps voor geïnstalleerd. Denk hierbij aan Netflix, YouTube, Amazon Prime en nog een aantal andere apps. Deze toestellen kunnen contact maken met een appstore waar, zij het beperkt, nog wat extra apps zijn te downloaden. Dit zijn vaak internationale apps. Hier zal u geen NL ziet of KPN Tv of Ziggo aantreffen.

Zo’n Tv is dus wel Smart maar kent beperkingen in de apps die verkrijgbaar zijn.
Gaat het u dus met name om bijvoorbeeld Satelliet TV of DVB-T2 ontvangst? Dan doet u met zo’n TV een prima aankoop.
Heeft u al zo’n TV maar wilt u toch de smartmogelijkheden uitbreiden? Dan zou u een Google Chromecast kunnen overwegen. Die past overigens ook in en Tv zonder Smart functies. Een nog wat betere optie dan een Chromecast is een Nokia Streaming Stick 800, deze heeft veel meer functionaliteiten en nog mooier: een Chromecast is ingebouwd!

Android 12 volt Smart Tv

Bij een 12 volt Smart TV die Android als besturingssysteem heeft is het verhaal eigenlijk hetzelfde als bovenstaande:
Wel SMART, maar een beperkte beschikbaarheid van apps. Ook het streamen van de smartphone naar de TV gaat dan wat lastiger. Hiervoor moet, als het al kan, vaak een speciale app voor geïnstalleerd worden. Komen er nieuwe apps beschikbaar, zoal bijvoorbeeld Sky Showtime, dan zal het vaak even duren voordat deze ook beschikbaar komen voor deze basis Smart Tv’s

Werkt een merk met Android en heeft het geen Licence dan zie je ook bij die toestellen veel mogelijkheden, maar met beperking van met name de apps.

WebOS

Sommige Tv producenten die Android als besturingssystem gebruiken verpakken dat in een eigen jasje.

Denk hierbij aan een merk als LG. Zij leveren Smart TV’s met een besturingssysteem dat men WebOS noemt. Dit is een Android system met een eigen “LG sausje” LG heeft een eigen appstore waar je apps kunt downloaden, vaak meer apps dan een standaard Android Smart TV biedt maar niet zo uitgebreid als een Google Licenced Tv. Over het algemeen sluiten de wensen van klanten op het gebied van Apps aardig aan bij wat WebOS te bieden heeft. Immers dit systeem treft u ook aan op bijvoorbeeld een LG TV van 65 Inch die in de huiskamer te vinden is.

Avtex 12 volt Tv’s hebben met de introductie van WebOS een enorme sprong voorwaarts gemaakt.

Een merk als Avtex levert tegenwoordig ook 12 volt Smart TV’s met WebOS als besturingssysteem.
Deze Avtex TV’s zijn ideale TV’s omdat ze specifiek voor mobiel gebruik gebouwd worden en daardoor en aantal eigenschappen hebben die tijdens mobiel gebuik erg handig zij.

Denk hierbij aan een echte aan- uitschakelaar, aansluitingen die aan de zij- en onderkant van de Tv zitten zodat de TV erg eenvoudig aan de wand te monteren is.
Daarnaast hebben ze een interne spanningsstabilisatie waardoor deze toestellen werken en blijven werken bij spanningen tusen de 11,5 en 24 volt. Doorbranden van elektronica is bij deze toestellen dan ook geen risico meer. Het verstevigde frame zorgt voor het goed kunnen opvangen van schokken en stoten.


Avtex en Alphatronics zijn echte 12 volt Tv’s met specifieke eigenschappen, speciaal ontworpen voor mobiel gebruik.

Android 12 volt TV Google Licenced

Een Tv die een Andoid besturingssysteem heeft en Google licenced is heeft u en TV waarmee u toegang heeft tot de Google Playstore en daardoor een enorm aanbod van apps voor u heeft.
Apps als ViaPlay, NPO, NLziet, KPN Tv ec zijn met zo’n Tv te downloaden en te gebruiken.

Sterker nog: heeft u een Google account dan kunt u zelf met dit account inloggen en worden voor over van toepassing apps die u op een ander apparaat, bijvoorbeeld uw smartphone heeft staan, toegevoegd aan uw TV.

Met een ingebouwde ChromeCast speelt u moeiteloos bijna elke content eenvoudig af vanaf uw smartphone of tablet!

Zowel de Nokia als Nikkei 12 volt Mobile TV’s zijn Google certified en bieden dan ook de meest uitgebreide Smart voorzieningen.

Ingebouwde Chromecast

Zo’n Android 12 volt Smart TV met een Google Lincence heeft tevens een ingebouwde ChromeCast.

En dat is zeer handig! Want of u nu en Android smartphone of Apple iPhone heeft, het streamen van content van de smartphone naar de Tv gaat heel erg makkelijk. U kunt snel koppelen met de TV en het scherm van uw smartphone of Tablet “spiegelen naar de Tv. En dat is reuze handig, want wanneer u films gedownload heeft op uw telefoon, bijvoorbeeld van Netflix of Videoland, kunt u deze zonder dataverbruik afspelen op uw TV scherm.

Welke 12 volt Smart Tv moet ik kopen?

Dat hangt van een paar dingen af, onder andere: wensen, budget en ruimte.

Aan boord van een boot, camper of caravan is het in eerste instantie vaak de ruimte die voor en groot deel de keuze bepaald.
Wanneer je niet veel ruimte hebt en daardoor bijvoorbeeld een 20 Inch Tv moet kiezen kan dan maar bij een paar merken nog terecht. In veel van die gevallen zijn er wel Smart TV’s beschikbaar echter deze zijn niet Google Licenced en hebben dan ook wat minder uitgebreide mogelijkheden.

Over het algemeen kun je op dit moment van schrijven zeggen dat de echte Mobile merken zoals Alphatronics en Avtex wel Smart zijn echter soms met app beperkingen, die overigens geen ramp hoeven zijn.
Deze Tv’s hebben dan vaak wel weer bluetooth voor de aansturing van een losse bluetooth speaker of hoofdelefoon.

Vandaar dat we een Top 4 gemaakt hebben van merken, de voordelen en aandachtspunten:

1. Avtex 12 volt Smart TV met WebOS

Avtex 12 volt TV voor boot, camper, caravan en vrachtwagen

Avtex 12 volt Smart TV’s zijn intern gestabiliseerd en daarom erg interessant voor 24 volt omgevingen zoals vrachtwagens.
Met LG’s WebOS een prima 12 volt Smart TV!

De Avtex 12 volt tv’s voordelen: Echte mobile TV met groot aantal voordelen bij gebruik aan boord of in camper of caravan. Intern gestabiliseerd, aan-uitschakelaar dus geen stroomverbruik tijdens standby.
Aansluitingen op zij- en achterkant voor zeer vlakke wandmontage. Voorzien van Triple tuner systeem voor DVB-S2 (satellietontvangst) DVB-T2 (Dvbt/Digitenne ontvangst) DVB-C voor het aansluiten op het kabelnet thuis en dat alles in een schitterend design! Het feit dat een losse, bijpassende soundbar kan worden besteld brengt de TV ervaring echt naar een beter niveau!

Maar bovenal een behoorlijk uitgebreide Smart TV met apps zoals:

  • Netflix, Prime, Pathe, Canal Digital, NPO, YouTube, NL Ziet, Disney+, ViaPlay

LG’s WebOS biedt op de Avtex Tv’s een zeer brede range van beschikbare apps, maar net iets minder dan een Google certified Smart TV.

Aandachtspunten zijn: Niet eenvoudig streamen vanaf een telefoon, Veel apps te downloaden waaronder apps die voor de Nederlandse markt interessant zijn, maar niet alle. Ander voordeel is dat dit merk ook nog kleine schermformaten kan leveren zoals een 20 en 22 inch.

2. Nokia 12 volt Mobile TV

Nokia mobile 12 volt TV voor bootm, camper, caravan en vrachtwagen.

Nokia 12 volt Smart TV. Google Certified, ingebouwde ChromeCast, toegang tot Goole AppStore en ook in 32 Inch verkrijgbaar.
Zeer uitgebreide Smart functies.

De Nokia 12 volt Smart TV’s zijn uitstekende TV’s, veel voordelen en ooki nog eens zeer scherp geprijsd!

Voordelen: Mooie Smart TV Android Goolge licenced.

Ingebouwde Chromecast daardoor zeer eenvoudig streamen vanaf smartphone of tablet.
Zeer heldere en duidelijke menu structuur, ook in het Nederlands.
Het Smart gedeelte haakt aan op de Goolge Play store dat u toegang geeft tot meer dan 7000 Aps, Waaronder:

  • NPO, NLziet, ViaPlay, Netflix, Ziggo go, Prime, Disney+, Youtube, en nog 6992 andere verschillende aps

Naast zeer uitgebreide smartfuncties heeft deze Nokia ook prima basis voorzieningen zoals: DVB-T2 en S2 ontvanger voor de ontvangst van Digitale ether televisie (Kpn Digitenne (antenne benodigd)) en S2 Voor digitale satelliet TV (Schotel benodigd)
Bovendien een Digitale kabeltuner voor de ontvangst van digitale kabel tv thuis.

De Nokia heeft geen ingebouwde gestabiliseerde voeding. Maar in de actie wordt deze actiematig soms gratis meegeleverd. Een 12 volt kabel wordt standaard meegeleverd.
De aansluitingen van de Tv zitten op de achterzijde en een aan- uitknop ontbreekt. Is Alleen in 24 inch en 32 inch verkrijgbaar. De Nokia 12 volt TV in 24 en 32 inch is een absolute aanrader!

3. Alphatronics 12 volt TV DSBAI modellen

Alphatronics 12 volt tv's voor boot, camper en caravan.

Alphatronics Smart TV. Duitse kwaliteit en Hofleverancier van premium campermerken zoals Hymer en Cartago. En dat is niet voor niks. Smart op basis van Android.

Alphatronics 12 Volt Smart TV’s de onbetwiste nummer 1 van Duitsland! Mooie mobiele 12 volt Smart TV met android besturing. Heeft alle voordelen van een echte mobile Tv zoals ingebouwde spanning stabilisatie, aansluitingen op de zij- en onderkant. Aan- uitschakelaar, grote inkijkhoek en een verstevigd frame.
De bekende campermerken zoals Hymer en Cartago leveren vaak een Alphatronics Tv mee af-fabiek. Dat zij voor Alphatronics kiezen is om dat het een kwalitatief prima toestel is.

En, laten we eerlijk zijn, zowel Alphatronics als Hymer en Cartago zijn Duitse merken…
Bovendien hebben deze toestellen bluetooth voor de aansturing van een losse bluetoothspeaker of hoofdtelefoon, en dat zijn functies die in een boot, camper of caravan waar meedere personen zijn vaak een handige optie.

In 22 en 24 inch ook verkrijgbaar met een ingebouwde soundbar. En, kunnen wij vertellen, is echt de moeite waard!

Smart gedeelte is goed, veel apps te downloaden, denk aan YouTube,NOS app, KPN iTV en ViaPlay maar niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld de Nokia. Ook streamen vanaf een mobiele telefoon of tablet moet via en aparte app (Miracast)
Ook Alphatronics levert, net als Avtex ook nog TV’s in kleine maten zoals 19 en 22 inch wat voor velen een reden is om zo’n merk aan te schaffen.

4. Nikkei Mobile 12 Volt Smart TV

Nikkei mobile 12 volt Smart TV. Voor boot, camper, caravan en Vrachtwagen.

Nikkei Mobile 12 volt Smart TV met ingebouwde ChromeCast. Mooi beeld, goede opties, prima keus!.

De Nikkei mobile 12 volt Tv’s werden vroeger onder de naam Akai geleverd. Nikkei Mobile’s zijn prima geschikt voor mobiel gebruik. Voorzien van DVB-T2, DVB-S2 met Fastscan voor satellietontvangst en een prima SMART gedeelte maken deze TV tot een prima keus! Voordeel: een 12 volt kabel wordt standaard meegeleverd.
Geschikt voor 12 volt en Plug&Play stabilisator verkrijgbaar.
Heeft aan aansluitingen aan de achterzijde waardoor de TV iets minder plat tegen de wand gemonteerd kan worden, als aandachtspunt.

Neem je deze TV mee aan boord en sluit je er een DVB-T2 antenne op aan dan kun je direct naar de FTA (Free-To-Air) zenders kijken zoals NPO 1,2 en plus de regionale omroepen.
Wel heb je een USB power inserter nodig om de antenne van 5 volt spanning te voorzien.
merken als Alphatronics en sommige Avtex toestellen kunnen deze 5 volt direct leveren op de antenne aansluiting wat zo’n power inserter dan weer overbodig maakt.

Een TV die redelijk dicht qua speciicaties tegen de Nikkei Mobile aanzit is de Hitachi 24 Inch 12 volt TV. Ook de moeite van het bekijken waard.

Een 12 volt stabilisator maakt van wisselende ingangsspanningen tussen de 11 en 28 volt een stabiele 12 volt spanning.
Dit voorkomt schade aan je TV bij over- of onderspanning en maakt het tevens mogelijk een 12 volt Tv aan te sluiten op 24 volt gelijkspanning, bijvoorbeeld in een vrachtwagen

Conclusie:

Alphatronics en Avtex zijn echte mobile TV’s. Deze toestellen hebben een aantal voorzieningen die uniek zijn:

  • Gestabiliseerd en bruikbaar tussen de 12 en 28 volt
  • Aan- uitschakelaar, geen stroomverbuik wanneer de Tv uitstaat
  • Grote inkijkhoek
  • Aansluitingen op de onder- en zijkant. Vlakke wandmontage mogelijk
  • Losse bijpassende soundbar leverbaar (Avtex)
  • Moddellen met ingebouwde soundbar leverbaar (Alphatronics)
  • Verstevigde frame’s
  • FastScan voor het snel inladen van Tv zenders via Canal Digital

Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn ook wel wat duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een Nikkei of een Nokia toestel.
De toestellen van Avtex zijn ongeëvenaard wanneer het gaat om design en kwaliteit.
De mogelijkheid om eenvoudig een echt bijpassende soundbar aan te schaffen is zeker een pre!
Bovendien kunt u ook als de TV uitstaat muziek vanaf uw telefoon streamen naar de soundbar.
Net als de toestellen van Alphatronics, zij hebben de DSBAI
Wilt u met een beperkter budget toch een hele goede TV dan zi een Nokia of Nikkei mobile een uitstekende keuze. Zeker wanneer u koerst op uitgebreide smartfuncties!

Doordat het streamen vanaf een telefoon naar de TV (casten) steeds meer gebeurd is en TV met een ingebouwde ChromeCast echt erg handig.
Heeft u al een Google account? Dan kunt u die ook op uw TV activeren en beschikt uw TV over de apps die aan uw account zijn gekoppeld!

Heeft u nog vragen over de aanschaf van een 12 volt Smart TV? Belt u dan met onze klantenservice. Bent u naast een TV voor uw boot nog op zoek naar andere scheepselektronica zoals bijvoorbeeld een kaartplotter, fishfinder of een wifi ontvanger voor boot, camper en caravan?

Of bent u op zoek naar uitstekende Marine radio? Wij helpen u graag!