kaartplotter boot

Kaartplotters
Highlights

Wanneer je bootnavigatie in de vorm van een kaartplotter wilt kopen ben je bij Nautic Gear aan het juiste adres! Wij leveren als officieel Dealer kaartplotters van Garmin, Raymarine en Humminbird. Wanneer je op zoek bent naar een kaartplotter voor je boot zijn er veel keuzes te maken en wij helpen je daar graag bij. Want navigatie voor je boot is steeds meer in trek.

Kaartplotter Boot

Met een kaartplotter aan boord van je boot zie je op het scherm de exacte locatie van je schip weergegeven op een elektronische waterkaart. Hierbij word gebruik gemaakt van een ingebouwd GPS systeem die, op basis van de ontvangen satellieten, kan uitrekenen waar je je bevind. Deze positie zie je dan aangegeven op het scherm van de kaartplotter, meestal door het symbool van een bootje. Wanneer je vaart met een kaartplotter op je boot zie je het bootjes symbool bewegen over de kaart op het scherm. Zo zie je direct waar je je bevind. Dat is het handige van bootnavigatie.

Sommige kaartplotters (plotten) leggen de afgelegde afstand vast doormiddel van een lijntje op de kaart. Zo zie je hoe je gevaren bent.
Naast de positie op de waterkaart wordt er nog meer informatie weergegeven. Hierbij moet je denken aan betonningen, vaargeulen en dieptes.

Zoom je verder in, bijvoorbeeld bij een haven dan worden ook gegevens getoond zoals een telefoonnummer van de haven, of je er kunt tanken en welke faciliteiten er zijn. Zonder kaartplotter zijn deze gegevens ook op te zoeken in de De ANWB Wateralmanak. Ook brughoogtes, sluisbreedtes en openingstijden vindt je tegenwoordig terug als informatie op je kaartplotterschem. Dit is enorm handige informatie tijdens het varen.

Vaar je op zee dan zie je ook de getijden informatie op het scherm en kan de kaartplotter zelf het beste vertrekmoment berekenen.

Wanneer je een kaartplotter koopt kun je op de elektronische waterkaart ook een route van A naar B uitzetten. Stel je wilt varen van Muiden naar Volendam dan kun je een route maken door het zetten van waypoints op de kaart. Waypoints zijn punten die samen met de lijnen die tussen die waypoints worden getrokken samen de route vormen. Deze lijn wordt weergegeven op de kaartplotter als koerslijn.

De meeste huidige kaartplotters beschikken in combinatie met de juiste waterkaart een functie die AutoRouting heet. Hierbij markeer je een punt waar je naar toe wilt en de kaartplotter rekent zelf uit wat de beste route is om er te komen. Rekening houdend met de fysieke eigenschappen van het schip, zoals breedte, diepgang en doorvaarthoogte.

Actieveer je zo’n route dan kan de kaartplotter zelf uitrekenen hoe laat je aankomt (ETA-Estimated Time of Arrival) en hoe lag het duurt. Ook je snelheid kan worden weergegeven op het scherm.

De voordelen van een Kaartplotter op je Boot

Het voordeel van een kaartplotter op je boot is dat je niet meer hoeft te rommelen met papieren kaarten. (Wij adviseren overigens wel om altijd ook een papieren kaart van het te bevaren gebied aan boord mee te nemen) Je ziet in een oogopslag waar je bent. Dat kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld in Friesland vaart met al zijn watertertjes en meren.

De meeste kaartplotters kunnen voorzien worden van een transducer die de diepte van het water onder je schip zichtbaar maakt. Zo wordt je kaartplotter gelijk een dieptemeter! Wanneer je een kaartplotter voor je boot koopt kun je meestal kiezen voor een variant die naast de kaartplotterfunctie ook een ingebouwde sonar heeft. Je koopt dan een kaartplotter fishfinder.

Met die fishfinder krijg je (afhankelijk van de kaartplotter) tegenwoordig een spectaculair onderwaterbeeld op je scherm. Zou je over een fiets varen…Dan kun je de spaken van het wiel (soms) tellen! Die techniek heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen.

Een ander voordeel van de installatie van een kaartplotter op je boot is dat je, afhankelijk van het model er randapparatuur op kunt aansluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de AIS ontvanger die schepen op het scherm toont die hun positie uitzenden via een AIS Transponder. Overigens kun je ook een marifoon kopen die geschikt zijn voor AIS ontvangst. Deze worden dan meestal via een NMEA200 netwerk aangesloten op de kaartplotter of MFD (Multi Functional Display) Maar ook een radar kan worden aangesloten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via een App van de leverancier bijvoorbeeld thuis de route in te stellen en die over te sturen naar de boot. Zo kun je thuis alvast de reis voorbereiding doen.
En als u dan toch aan het rondkijken bent kijk dan ook een bij onze grote collectie handmarifoons

Welke kaartplotter moet ik kopen?

Welke kaartplotter je moet kopen is een veel gestelde vraag.
Wanneer je gewoon handig wilt navigeren en verder niet de wens hebt om allerlei extra apparatuur aan te willen sluiten is bijvoorbeeld een Raymarine E7S of een Garmin Echomap een uitstekende keuze. Gewoon goede kaartplotters met de juiste mogelijkheden.

Wil je van de kaartplotter het hart van je schip maken? Dan zou je kunnen gaan kijken naar een goede MFD. MFD staat voor Multi Functional Display. In gewoon Nederlands een kaartplotter met zeer uitgebreide aansluitmogelijkheden. Meestal voorzien van een volledig touchscreen.
Goede opties wanneer u een MFD zoekt zijn bijvoorbeeld een Raymarine Axiom of een Garmin 722.

Kaartplotter boot kopen bij Nautic Gear, uw voordelen

Wanneer u een kaartplotter voor uw boot wilt kopen kan dat eenvoudig online bij Nautic Gear. Dat biedt u een een aantal voordelen:

  • Levering van de meeste kaartplotters uit eigen voorraad
  • Scherpe prijzen
  • Overzichtelijk aanbod van verschillende kaartplotters
  • Wij verkopen alleen kaartplotters die door een handige doe-het-zelver te installeren zijn
  • Telefonische ondersteuning door onze klantenservice.
  • Heeft u haast, U kunt u online geplaaste bestelling vaak direct afhalen bij ons magazijn (na ontvangst van een afhaalbericht.
  • Nautic Gear is officieel Dealer van Raymarine, Garmin en Hummingbird. Wij leveren alle kaartplotters met 2 jaar fabrieksgarantie.
  • Heeft u vragen over de aanschaf van een kaartplotter voor de boot? Wij helpen u graag!

Naast een uitgebreid assortiment kaartplotters kunt u bij Nautic Gear ook terecht waneer u op zoek bent naar een dieptemeter voor uw boot.