Beluchter

Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Talamex Beluchter 19mm
  Normale prijs € 31,95 € 29,95
 2. Allpa Beluchter voor scheepstoilet 19, 25 of 38mm
  Normale prijs € 40,95 Vanaf € 37,95
 3. TruDesign Anti Hevel Beluchter voor Toilet Wit
  Normale prijs € 28,95 Vanaf € 24,95
 4. TruDesign Anti Hevel Beluchter voor Toilet Zwart
  Normale prijs € 28,95 Vanaf € 24,95
 5. Talamex Anti hevel bocht / Beluchter 25mm
  Normale prijs € 35,95 € 33,95
 6. Talamex Beluchter / Anti hevelbocht 38mm
  Normale prijs € 30,95 € 28,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Wat is een beluchter? en waar gebruik je hem voor?
Hier leest u waarom het soms verstandig is om een beluchter te plaatsen tussen uw aan- en afoerslangen van uw scheepstoilet.

De grootste reden om een beluchter te plaatsen is het voorkomen van hevelwerking waardoor het buitenwater via bijvoorbeeld de afvoerslang en uw toilet in uw boot kan lopen. Wanneer u een scheepstoilet plaatst dat onder de waterlijn gesitueerd is en uw afvalwater word eveneens onder de waterlijn afgevoerd moet voorkomen worden dat het buitenwater uw boot in komt.

Dit word meestal gedaan door vanaf het scheepstoilet de afvoerslang eerst naar boven te laten lopen tot boven de waterlijn (bijvoorbeeld tot onder het gangboord), en dan weer naar beneden naar de huiddoorvoer / afvoer. Deze "zwanenhals" voorkomt dan dat het buitenwater naar binnen kan komen. Immers, het buitenwater zal stijgen in de slang tot de waterlijn en niet verder.

Maar stel: U bouwt uw toilet in in een zeilboot dan kan het zijn dat u, wanneer u onder helling vaart, die zwanenhals toch onder de waterlijn zakt met als gevolg dat wanneer uw afvoer openstaat het buitenwater via de toiletpot naar binnen zal stromen.
Het vervelende is dat waneer u weer recht vaart het onstane vacuum in de slang ervoor zal zorgen dat het binnen water als het ware toch naar binnen gezogen wordt. Met andere woorden: stroom het water eenmaal naar binnen dan blijft het stromen ook al ligt de zwanenhals boven de waterlijn!
Dit voorkomt u door een beluchter te plaatsen. Deze beluchter voorkomt het onstaan van een vacuum en de daardoor onstane hevelwerking.

In het geval van montage aan boord wordt de opening aan de bovenzijde van de beluchter voorzien van een stukje compressorslang die vervolgens aangesloten wordt op een huiddoorvoer aan de zijkant van uw schip.

Beluchter boot

De beluchters die wij verkopen zijn allemaal in eerste instantie bedoeld voor gebruik aan boord. De keuze van de beluchter wordt bijna altijd bepaald door de diameter van de slang die er op aangesloten moet worden. De meeste afvoerslangen voor een scheepstoilet zijn 38 mm, de aanvoerslangen vaak tussen de 19 en 26 mm. Ook wanneer u een schip heeft dat nooit onder helling vaart is een beluchter toch te overwegen. Zou u onverhoopts in zwaar weer terechtkomen dan kan zo'n beluchter voorkomen dat uw boot volloopt. Als extra veiligheid is een goede bilgepomp dan ook sterk aan te raden. Zo'n bilgepomp kan u in geval van nood dan net de extra tijd geven die u nodig heeft om een veilige haven te bereiken!

Het beste is natuulijk om bij dit soort omstandigheden de buitenkraan van zowel de aan- als afvoer af te sluiten.
Heeft u vragen over het plaatsen van een beluchter? Onze klantenservice helpt u graag?

Beluchter kopen

Wanneer u een beluchter wilt kopen kunt u bij ons prima terecht. Wij verkopen de meest voorkomende beluchters van verschillende merken: Jabsco, Allpa en Albin Pump. De keuze wordt bepaald door de maat slangen, door het merk want wanneer u een een scheepstoilet wilt kopen van een bepaald merk kop men vaak ook de beluchter van dat merk. Slechte beluchters zijn er eigenlijk niet. De meeste beluchters voor uw boot verkopen wij uit voorraad. Dit betekend dat een snelle levering in de meeste gevallen gewaarborgd is.