Tafelpoot en tafelonderstel boot

Raster  Lijst 

Raster  Lijst 

Een boot tafelpoot of boot tafelonderstel kan niet ontbreken wanneer je een boottafel wilt plaatsen in de kajuit, in de kuip of ergens anders aan boord. Een tafel is geen overbodige luxe op een boot. Het kan dienen als eettafel, kuiptafel of kaartentafel, maar natuurlijk ook om gewoon lekker aan te genieten met vrienden en familie. Om de tafel te ondersteunen is er een tafelpoot of tafelonderstel nodig. Deze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, onder andere afhankelijk van de gewenste hoogte, de flexibiliteit in de mogelijkheden om dit aan te passen en het gewenste materiaal. De boottafel tafelpoot is meestal los te verkrijgen, maar soms ook als set inclusief tafelvoet, tafelsteun en tafelblad. Bekijk ons volledige assortiment aan boot tafelpoten op deze pagina.

Tafelpoot boot verstelbaar

Natuurlijk is een tafelpoot als één stuk voldoende om een tafelblad te ondersteunen. Simpel gezegd is een voet, een tafelpoot, een steun en blad, voldoende om een tafel te plaatsen. Toch is het praktisch om na te denken over de aanschaf van een verstelbare tafelpoot of telescopische tafelpoot voor de boot. Een verstelbare tafelpoot bevat meestal gasvering, die er voor zorgt de tafelpoot te verstellen is door middel van gasdruk die voor een verende werking zorgt. Een gasveer bestaat uit een cilinder met een zuiger, waar stikstof wordt samengedrukt. Bij een gasdrukveer is het zo dat de tafelpoot is uitgeschoven. Door er kracht op uit te oefenen in combinatie met een hendel, kan de tafelpoot in hoogte versteld worden.

In andere gevallen kan een telescopische boot tafelpoot versteld worden door middel van een clip of draaiknop. In dat geval is er minder kracht nodig om het te verstellen. Het verstellen van een tafelpoot op de boot is praktisch gezien de soms geringe ruimte. Daarnaast kan een tafel voor verschillende doeleinden gebruikt worden. In sommige gevallen kan een tafelpoot multifunctioneel zijn. Zo kan het dienen als tafelonderstel, maar ook als onderstel voor een stoel of een bed.

Tafelpoot boot materiaal

Een houten tafelpoot is vanzelfsprekend niet het meest geschikt voor aan boord, tenzij het van een houtsoort is dat goed tegen de maritieme omstandigheden kan, zoals bij een teak tafelonderstel. De meeste tafelpoten en tafelonderstellen zijn echter van een type (corrosiebestendig) metaal. Het meest voorkomende zijn RVS tafelpoten en aluminium tafelpoten. Een tafelpoot boot aluminium of een tafelpoot boot RVS is voornamelijk geschikt gezien de hoge mate waarin het bestendig is tegen zoet en zout water. Verstandig is het om aluminium niet in contact met andere metalen te laten komen, want dit kan er voor zorgen dat er alsnog (galvanische) corrosie ontstaat. RVS tafelpoten bevatten een legering die bestaat uit een combinatie van verschillende metalen, waaronder chroom, nikkel en ijzer. In sommige gevallen is een tafelpoot volledig verchroomd. Dit geeft het een luxe uiterlijk. De keuze voor het materiaal van de boot tafelpoot is niet alleen afhankelijk van het praktisch gebruik, maar wordt ook bepaald vanuit esthetische overwegingen.

Welke boot tafelpoot moet je kiezen?

De keuze voor de tafelpoot is niet alleen afhankelijk van de verstelbaarheid en het materiaal. Er is ook nog keuze uit de lengte, hoogte en dikte van de tafelpoot. De hoogte varieert meestal van 20 cm - 70 cm hoogte, maar er bestaan ook hogere en lagere exemplaren. De dikte is meestal 57 mm of 73 mm. Vanzelfsprekend moet de tafelpoot voor de boot passen bij het tafelblad en de andere onderdelen die horen bij de boottafel.

De keuze is daarnaast afhankelijk van de montage. Meestal is er sprake van één van de volgende twee types: met kliksysteem of met insteeksysteem. In het geval van het kliksysteem, ook wel quick-release of twist & lock, is de tafelpoot eenvoudig te plaatsen en te verwijderen door te draaien en vast te zetten. In het geval van het insteeksysteem wordt de tafelpoot in de voet gestoken en vastgezet door middel van het conische verloop van de cilinder. Dit systeem is minder makkelijk te verplaatsen of verwijderen na verloop van tijd.

Als laatst is er de keuze tussen inbouw en opbouw. Een tafelpoot boot inbouw zal in de ondergrond weggewerkt worden, terwijl een opbouw tafelpoot, zoals de naam als zegt wordt 'op' de ondergrond gemonteerd. De combinatie van deze keuzes bepaalt de beste keuze voor jou. En niet geheel onbelangrijk, de eigen voorkeur in uiterlijk weegt ook mee.

Tafelpoot boot kopen

Nautic Gear biedt een mooi assortiment aan boot tafelpoten en boot tafelonderstellen van alleen de hoogste kwaliteit. Vergeet niet de tafelsteunen met wandbevestiging en onze bootstoelen en stoelpoten te bekijken. In sommige gevallen is dit de meest praktische oplossing. Bij ons vindt u de mooiste tafelpoten en tafelonderstellen voor de boot met verschillende lengtes, hoogtes en andere voorkeuren. Wij voeren onder andere tafelpoten van Allpa, Osculati en Garelick. Wenst u graag nadere informatie, dan kunt u onze deskundige klantenservice mailen of bellen. Wij staan u graag bij met advies. Bestel vandaag nog een luxe tafelpoot voor uw boot, online bij Nautic Gear! Wij helpen u graag!