ANWB Waterkaarten

ANWB Waterkaarten

Raster  Lijst 

Raster  Lijst 

Een ANWB waterkaart is een van de meest verkochte waterkaarten van Nederland. Waarom is de waterkaart van de ANWB nou zo populair? Het is een duidelijke en overzichtelijke kaart waar alle informatie goed op terug te vinden is, zoals betonningen, dieptelijnen en ondiepten. De bruggen zijn genummerd waarbij de nummering verwijst naar de Wateralmanak deel 2. Zo vindt u snel en eenvoudig de openingstijden van bruggen en sluizen terug! Ook jachthavens, pompstations en andere watersportvoorzieningen zijn terug te vinden op de ANWB waterkaart. De ANWB Waterkaarten reeks bestaat uit 21 delen die elk een bepaald gebied bestrijken. De gebieden onderling overlappen elkaar enigszins zodat uw route naadloos overgaat naar de aangrenzende waterkaart.

We zetten de voordelen voor u overzichtelijk op een rij:

  • De ANWB waterkaart is “scheur- en watervast”
  • Schaal: 1:25.000 (1 cm is 250 m)
  • De ANWB Waterkaart word getipt als beste waterkaart van Nederland
  • 21 delen, bestijken in totaal heel Nederland.
  • Duidelijke en overzichtelijke kaart met goede aanduiding van:
  • Betonningen Dieptelijnen Ondieptes Brugnummers Bevaar-en onbevaarbaar water
  • Uitgebreide legenda met karakter-uitleg
  • Naast de verschillende gebieden is er ook een ANWB Waterkaart verkrijgbaar voor heel Nederland.
    Dit is uiteraard een overizhtskaart maar wel echt heel handig om aan boord te hebben of om te gebruiken voor een reisvoorbereiding.

ANWB Waterkaart, Dit is er in 2021 veranderd:

Tot voor kort was het zo dat de ANWB Waterkaart beurtelings werden vernieuwd. De 26 kaarten werden in tweeën verdeeld: De ene helft droeg dan bijvoorbeeld het jaartal 2018/2019 de andere helft van de kaarten 2019/2020. Beurtelings werd dus om het jaar de ene keer de ene helft en de andere keer de andere helft vernieuwd.

Dit systeem is per eind 2020 gestopt.

Nu werkt de vernieuwing van de ANWB Waterkaart als volgt: Wanneer een bepaalde kaart uitverkocht is komt er van dezelfde kaart een herdruk. De kaart blijft dus dezelfde kaart. Behalve wanneer de veranderingen zo talrijk zijn dat het noodzakelijk is een vernieuwde druk uitgegeven.
Dan wordt er een herziene druk gemaakt. Dit wordt niet meer als zodanig gecommuniceerd. Ook niet naar de vakhandel, en dat is, denken wij, niet zo erg: In de praktijk blijkt dat er op het Nederlandse binnenwater per jaar niet zo veel veranderd.
De kaarten zijn gericht op de pleziervaart en dus voor dit doel veilig en bruikbaar geacht door de ANWB.

Voor de Waddenzee is het anders. Daar zijn door de stromingen vaker veranderingen. Boeienlijnen worden verplaatst omdat bijvoorbeeld een vaargeul verlegd wordt. Vaart u dikwijls op de waddenzee dat is het raadzaam om bijvoorbeeld de 1800 serie kaarten van de Hydrografische Dienst aan te schaffen.

Ergo: Met de “nieuwe” serie waterkaarten van de ANWB kan elke pleziervaarder goed uit de voeten. Zo is bijvoorbeeld de waterkaart van de ANWB voor Friesland een zeer populaire kaart, net als bijvoorbeeld het deel waar Loosdrecht en de Vecht op te vinden zijn. Ook vanaf 2012 schaft u met een ANWB Waterkaart een perfecte waterkaart aan voor de binnenwateren van Nederland. Gelukkig is daar niks aan veranderd.

Handig blijven natuurlijk ook de Waterkaart Apps. Echter een papierenkaart werkt altijd en geeft in een keer een veel groter beeld in zicht van het te bevaren gebied. Wij adviseren dus om naast het gebruik van een App ook altijd de papieren kaart aan boord te hebben samen met Wateralmanak 1 en 2.

Heeft u nadere vragen over een ANWB Waterkaart? Wij helpen u graag!