NMEA 2000

Highlights

Hoogwaardige NMEA 2000 kabels, conectors en starterskits koopt u voordelig bij Nautic Gear. Wij leveren NMEA 2000 producten direct uit voorraad en tegen een voordelige prijs. NMEA 2000 is een digitale Marine standaard die door scheepsapparatuur gebruikt kan worden om met elkaar te comuniceren. Uiteraard moet het desbetreffende apparaat dan wel NMEA 2000 ondersteunen. Zo'n NMEA 2000 Netwerk aanlegen is voor een handige doe-het-zelver in een zaterdagochtend te doen. Het begint allemaal met een NMEA 2000 starterskit. Dit vormt de basis van uw Netwerk. Zo'n basis NMEA 2000 netwerk is zeer eenvoudig uit te breiden. Als een soort lego koppelt het in elkaar. Er zijn wel een aantal spelregels waar u zich aan moet houden. Daarover leest u meer verop deze pagina.

NMEA 2000 Kopen

Wanneer u NMEA 2000 connectoren, kabels, terminators of een starterskit wilt kopen bent u bij Nautic Gear aan het juiste adres. Bij het kopen van NMEA 2000 artikelen kunt u bij ons kiezen uit merken zoals Wema, Garmin en Fusion. De NMEA netwerkonderdelen van WEMA bevelen wij aan. Ze zijn uitstekend van kwaliteit en hebben, vergeleken met andere aanbieders, een scherp prijs. Alle voorkomende NMEA 2000 artikelen zijn opgenomen in het Wema NMEA 2000 assortiment.

Heeft u vragen over het kopen van NMEA 2000 artikelen? Onze klantenservice helpt u graag!. 

NMEA 2000 connectors

Wanneer u op zoek bent naar NMEA 2000 connectors kunnen wij u helpen. De meeste voorkomende connectors, T-stukken en terminators leveren wij direct uit voorraad. Let u erop dat bij het aanleggen van een NMEA netwerk aan beide uiteinden van het netwerk er een afsluiting plats moet vinden met NMEA 2000 connectos, zogenaamde terminators. Ook deze connectors zijn bij ons uit voorraad leverbaar, net als verschillende lengtes dropcables. Dropcables worden gebruikt om apparatuur aan te sluiten op het NMEA 2000 Netwerk.

NMEA 2000 installatietips

Bij het aanlegen van een NMEA 2000 netwerk is het eigenlijk een kwestie van plug and play. Echt niet moeilijk. Er zijn wel een paar spelregels waar u zich aan moet houden:

  • Het handigste is om te beginnen met de aanschaf van een starterskit waar u indien nodig op uitbreid.
  • Uw sluit aan beide zijden uw netwerk altijd af met een Terminator.
  • De dropcable, de kabel vanaf uw apparaat naar de backbone kabel mag niet langer zijn dan maximaal 6 meter. 
  • De totale lengte van alle dropcables bij elkaar mag niet langer zijn dan 30 meter.
  • De backbone kabel mag niet langer zijn dan maximaal 95 meter
  • Een voedingskabel voor NMEA 2000 werkt ALLEEN! op 12 volt!

Houd u zich aan dexe regels? dan legt u een netwerk aan dat probleemloos moet functioneren. 
Sommige merken hebben en gebruiken hun eigen connectoren, zoals Raymarine. Het NMEA 2000 systeem van Raymarine heet Seatalk STNG. 
Het werkt met dezelfde protocollen maar gebruikt andere connectoren! Wilt u dus een Raymarine apparaat inkoppelen op een NMEA 2000 netwerk dan heeft u daarvoor een verloopkabel nofig van Seatalk STNG naar NMEA 2000.

Wat u verder moet weten is dat NMEA 2000 een systeem is waarbinnen afspraken zijn vastgeld over hoe er digitaal gecomuniceerd wordt.
Voor allerlei functies zijn standaard codes afgesproken, zogenaamde PGN codes..
Maar let op! Het is niet juist om te denken dat als een apparaat NMEA 2000 compatibel is dit apparaat ook alles kan laten zien. Uw apparaat moet de benodigde PGN codes wel ondersteunen. De ondersteunde PGN-codes worden vermeld in de handleding van uw apparaat.
Een voorbeeld in deze maakt het nog duidelijker:

Stel u heeft een MFD (Mulitifunctional Display) en u wilt van uw buitenboordmotor een specieke waarde laten zien op uw display, laten we zeggen de uitlaatgastemperatuur. De door de buitenboordmotor uitgestuurde PGN code hiervoor moet wel ondersteund worden door de aangesloten MFD. Is dit niet het geval dan laat uw MFD of aangesloten kaartplotter deze waarde niet zien op uw scherm terwijl ze wel beide NMEA 2000 compatibel zijn.

Maar wees gerust. De meest voorkomende zaken zoals brandstof- en waterniveau, de inhoud van vuilwatertank of oliedruk en temperatuur worden eigenlijk altijd gewoon ondersteund.

NMEA 2000 De voordelen voor u!

NMEA 2000 biedt vele voordelen. Stelt u zich eens voor dat u de radio die bij de kaartentafel is gemonteerd zou kunnen bedienen vanaf de kaartplotter bij de buitenstuurstand. Of u leest u de windrichting af op het display van uw radio. De gegevens van uw AIS koppelt u via NMEA 2000 eenvoudig in op uw kaartplotter. Het is allemaal mogelijk.

Maar er is nog meer. Je kan er voor kiezen om je analoge klokken voor brandstof, water, vuilwater, temperatuur en druk te vervangen voor uitlezing op een digitaal scherm, zoals bijvoorbeeld een Raymarine Axiom of een Garmin MFD. Wanneer je de sensoren omwisselt voor NMEA 2000 exemplaren kun je die gegevens laten zien op het display van je kaartplotter of MFD. Ook is het mogelijk de analoge uitlezing van bestaande gevens en sensoren via een stukje elektronica om te zetten naar het NMEA 2000 protocol. 

Alleen interessant voor grote jachten? Nee, zeker niet. Stelt u zich eens voor. U heeft een sloep met een mooie maar kleine stuurconsole. U zou er dan voor kunnen kiezen om deze te voorzien van alleen een MFD (multi functional display) waarop u vervolgens deze gegevens toont. De meeste MFD's maken het mogelijk zelf u scherm in te delen. U kunt dus zelf bepalen welke informatie u waar en wanneer op het scherm ziet!

Bekijk onze productvideo over het aanleggen van een NMEA 2000 netwerk