Stuursystemen

Stuursystemen
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Stuursysteem Riviera KMDA100 tot 250PK
  Normale prijs € 143,00 Vanaf € 138,00
 2. Beste Deal!
  Stuursysteem Riviera KMDA100M tot 250PK
  Normale prijs € 173,00 Vanaf € 169,00
 3. Stuursysteem Riviera KMDA100 tot 250PK met Stuurwiel
  Normale prijs € 174,00 Vanaf € 155,00
 4. Populair
  Stuursysteem SeaStar Light Duty tot 55pk met stuurwiel
  Normale prijs € 164,95 Vanaf € 149,95
 5. Stuursysteem SeaStar The Rack met kabel tot 235pk
  Normale prijs € 208,95 Vanaf € 189,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Stuursysteem voor de boot

Bij NauticGear.nl koop je makkelijk en snel een stuursysteem voor je boot
Wij bieden stuursystemen aan van SeaStar (voormalig Teleflex) en Ultraflex. Een kabel-stuursysteem kun je in veel gevallen eenvoudig op je boot installeren wanneer je zelf een beetje handig bent. Vindt je het lastig of ingewikkeld? Dan kun je onze klantenservice raadplegen of een bootinstallateur dit laten doen.
Het spreekt voor zich dat je het stuursysteem aan de bestuurderszijde ook ergens op/aan moet bevestigen. Meestal wordt dit gedaan op een stuurconsole.
Het voordeel van een stuursysteem monteren op je boot zorgt ervoor dat je ontspannen kunt varen, meer voor in de boot komt te zitten waardoor een betere gewichtsverdeling ontstaat.
Hierdoor kom je sneller in plane wat ook weer brandstof bespaart.

Bij Nautic Gear verkopen wij kabel-stuursystemen, geen hydraulische systemen. Wanneer je nog helemaal vanaf de start moet beginnen kun je bij ons terecht voor handige stuursets. Wil je naast je stuursysteem ook je gashendel van je boot vervangen of je gas- en schakelkabels vervangen? Dan kun je daarvoor ook prima bij ons terecht!
In deze sets zit bijna alles wat je nodig hebt. Bijna alles omdat de bevestiging van de stuurkabel aan de buitenboordmotor naar wens te kiezen is, afhankelijk van je situatie.

Je kan kiezen uit:

 • Een montageklem
 • Een motorbun montageset
 • Een montage bracket
Het spreekt voor zich dat deze sets ook gebruikt kunnen worden als vervanging voor een verouderd of kapot stuursysteem.

Stuursets voor de boot

Naast de aanschaf van een stuurset heb je een van bovenstaande bevestigingen en natuurlijk een stuurwiel nodig. Bij Nautic Gear vindt je een zeer grote collectie stuurwielen voor de boot stuurwielen voor de boot die direct uit eigen voorraad kunnen leveren. Wanneer je op zoek bent naar een stuurset voor de boot zijn verschillende sets te koop.
Het grote verschil in de verschillende sets, naast het merk, is de lengte van de stuurkabel, en het aantal Pk’s van je motor waar rekening mee gehouden moet worden wanneer je een stuursysteem kiest.
Verderop leggen we je daar meer over uit.

Wat heb ik nodig voor een stuursysteem aan boord?

Wanneer u een stuursysteem installeert in uw boot heeft u voor de installatie een aantal componenten nodig. Dit is om te zorgen dat de stuurkabel, welke de motor naar links trekt of naar rechts duwt, vast gezet kan worden.
In het standaard pakket van een stuursysteem krijgt u een Stuurhuis, Stuurkabel en montage materialen geleverd. Dit is echter in veel gevallen niet voldoende om de stuurkabel aan de motor te monteren. Om de buitenmantel van de stuurkabel vast te zetten heeft u een stuurkabelbevestiging nodig.
Voor het bevestigen zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Spiegelmontage naast buitenboordmotor.
 • Flensmontage motorbun.
 • Montagebraket voor montage aan roerkoning.
 • Montage door tiltbuis van buitenboordmotor.
 • Door één van deze montage mogelijkheden te kiezen blijft de buitenmantel van de stuurkabel op zijn plek, wanneer de binnenste stuurkabel de buitenboordmotor stuurt.

Hoe monteer ik mijn stuursysteem aan mijn buitenboordmotor?

Om de stuurkabel te kunnen monteren aan uw buitenboordmotor heeft u nog een verbindingskit nodig. Welke kit u nodig heeft hangt af van het merk en type motor dat u heeft.
Wanneer de stuurkabel gemonteerd wordt middels een montage op de spiegel, motorbun of roerkoning, kan de kabel in veel gevallen direct met een vorkverbinding aangesloten worden op het roer of uw buitenboordmotor.

Voor motoren waarbij de stuurkabel door de tiltbuis van de motor loopt, is nog een separate stuurarm nodig die als het ware terug loopt van de kabel naar de motor. Zie voorbeeld hieronder: Hoe monteer ik een stuursysteem aan mijn buitenboordmotor?

Welke stuursysteem (moet ik kopen) voor mijn boot?

Wanneer u een Stuursysteem wilt aanschaffen voor uw boot zijn de volgende punten belangrijk voor het kiezen van het juiste systeem:

 • Maximale motorvermogen.
 • Maximale snelheid.
 • Lengte kabel.(zie keuzehulp hieronder)
 • Motortype.
 • Scheepslengte
Wij adviseren voor boten, die varen boven de 50 mp/h of 80km/h, te kiezen voor een hydraulisch stuursysteem. Volg hierbij altijd de instructies van de motorfabrikant.
Door de bovengenoemde aspecten mee te nemen in de keuze van het systeem, kiest u bij NauticGear eenvoudig het juiste stuursysteem voor uw boot.

Welke lengte stuurkabel heb ik nodig?

Voor het berekenen van de totale benodigde lengte stuurkabel, kunt u de volgende berekening als leidraad gebruiken.

Tel A+B+C bij elkaar op en trek hier voor elke bocht (90 graden) 10cm van af. Tel hier nog 30,5 centimeter bij op voor installatie door een stuurbuis (stuurstang) van een buitenboordmotor. Om de lengte in ft. te krijgen moet u het totaal delen door 30,5 vervolgens rondt u de uitkomst hiervan naar boven af.

Voorbeeld berekening installatie stuurbuis buitenboordmotor (afbeelding 1)
A (50cm) + B (250cm) + C (80cm) = 380cm - 20cm voor twee 90 graden bochten= 360 +30,5 voor stuurbuis installatie (stuurstang) = 390,5cm : 30,5 = 12,8ft. Afronden naar 13ft.
Voorbeeld berekening installatie spiegel, of inbouwmontage (afbeelding 2 en 3)
A (50cm) + B (310cm) + C (80cm) = 440cm - 20cm voor twee 90 graden bochten= 420cm : 30,5 = 13,7ft. Afronden naar 14ft.

Wat heb ik nodig voor het monteren van een stuursysteem?

LET OP: doordat de kabels in verschillende boten anders worden gelegd, kunnen de aangegeven lengtes ook afwijken van de bovenstaande berekening.

Een stuursysteem voor de boot kopen bij Nauticgear.nl Dit zijn uw voordelen

Wanneer u een stuursysteem voor de boot koopt bij Nauticgear heeft dit een groot aantal voordelen:

 • Directe levering, korte levertijden en altijd een scherpe prijs
 • Hulp nodig? Onze klantenservice helpt u graag wanneer u vragen of ondersteuning nodig heeft
 • Haast? Bestel uw stuursysteem online, neem het afhaalbericht mee dat u ontvangt wanneer uw stuursysteem klaar ligt en haal het direct af
 • Onze vestiging in Veenendaal ligt slechts 3 autominuten vanaf de A12
 • Bij ons vindt u de meest gangbare merken stuursystemen van SeaStar (voormalig Teleflex) en ultraflex
 • Naast stuursystemen vindt u een groot aanbod stuursysteem accessoires en toebehoren
 • Ook voor losse onderdelen van stuurstets kunt u bij ons terecht

Bij Nautic Gear vindt u niet alleen een grote collectie stuursystemen, u kunt bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld motorinstrumenten, hang- en sluitwerk en andere technische watersportartikelen.