Schakel- en gaskabel boot

Schakel- en gaskabel boot
Tonen als Foto-tabel Lijst
Tonen als Foto-tabel Lijst

Bent u een nieuwe motorbediening aan het installeren? Of zijn de schakel- en Gaskabels voor de boot aan vervanging toe? Dan bent u voor een gaskabel voor de boot bij Nautic Gear aan het juiste adres! Wanneer u een Gashendel wilt monteren zijn Schakel- en Gaskabels noodzakelijk om de verbinding tussen de hendel en het motorblok compleet te maken. Een gashendel zorgt er samen met de kabels voor dat u op afstand niet alleen uw boot kunt bedienen maar tegelijk ook de motor in zijn voor- of achteruit kunt zetten. In de meeste gevallen gebeurd dat met dezelfde gashendel en zitten beide Schakel- en gaskabels gecombineerd in één gashendel.

Bij Nautic Gear hebben we Schakel- en gaskabels voor een groot aantal merken. Voor buitenboordmotoren hebben we kabels die geschikt zijn voor o.a. Yamaha, Suzuki, Mariner, Mercury en nog veel meer! Bent u opzoek naar een kabel voor een inboard motor? Dan hebben wij deze voor merken zoals: Bukh, Yanmar, Volvo Penta en nog veel meer!

TIP! Via het handige filter op de categorie pagina kunt u heel eenvoudig selecteren voor welke motor u een kabel nodig heeft, zo hoeft u niet lang te zoeken en besteld u altijd de juiste kabel!

Hoe bepaal ik de lengte van een nieuwe Schakel- en gaskabel?

De lengte van de kabel wordt gemeten vanaf versnelling tot de gas/versnellingshendel op de motor/versnellingsbak, waarbij de A + B bij elkaar worden opgeteld. De berekende lengte moet naar boven worden afgerond, op volledige voet (ft). De minimale buigradius is 200mm. Wanneer de kabel op een buitenboordmotor aangesloten moet worden, moet aan de berekende lengte weer 3 voet worden toegevoegd, zodat de buitenboordmotor genoeg kabel heeft om volledig te kunnen roteren.

Voorbeeld berekening lengte voor buitenboordmotor (afbeelding 1)
A (50cm) + B (450cm) + 90cm (3ft) = 590 cm : 30,5 = 19,3ft. Afronden naar 20ft.
Voorbeeld berekening lengte voor binnenboordmotoren of hekaandrijving (afbeelding 2)
A (50cm) + B (310cm) = 360 cm : 30,5 = 11,8ft. Afronden naar 12ft.

LET OP: Doordat de kabels in verschillende boten anders worden gelegd, kunnen de aangegeven lengtes ook verschillen van de werkelijk benodigde lengte.

Keuzehulp bepalen lengte schakel- en gaskabel

Hoe bepaal ik de lengte van een vervangende Schakel- en gaskabel?

Bij het vervangen van de kabel is het van belang dat er goed gemeten wordt van uiteinde tot uiteinde van de te vervangen kabel. Deel de totale gemeten lengte in centimeters door 30,5 voor de totale lengte in voet (ft). Heeft u dus een kabel met een totale lengte van 440 cm? Dan wordt de rekensom:
440 : 30.5 = 14.4 (ft) dit rondt u vervolgens weer naar boven af en heeft u een kabel van 15(ft) nodig.

Gaskabel boot vervangen

De gaskabel van de boot, of de schakelkabel van de boot vervangen is een klus die iedere handige doe-het-zelf-er zelf uit kan voeren. Hiervoor hebben we een aantal belangrijke punten:

 • Wanneer u de kabels gaat vervangen dient de gashendel in zijn neutrale stand te staan.
 • Wanneer u de kabels los wilt halen bij de motor of gashendel is het raadzaam de koppelstukken de dag ervoor in te spuiten met wat kruipolie. Deze kunnen door weersinvloeden nog wel een vast zitten door corrosie.
 • Controleer of de kabels vast gezet zijn met kabelklemmen, anders kunt u de kabel niet verwijderen.
 • Is ook de kabel doorvoer naar buiten aan vervanging toe? Dan is het raadzaam deze te vervangen voordat u de koppelstukken monteert.
 • Controleer na montage dat wanneer u volledig gas geeft, de kabel de gasklep volledig open trekt. Anders komt de motor niet op het volle vermogen.

Ook hebben we voor u nog een aantal handige tips:

 • Zorg ervoor zat u de bewegende delen in de schakelkast of gashendel goed vet houdt. Dit zorgt ervoor dat alles netjes en soepel blijft bewegen.
 • Monteer de koppelstukken pas als kabels op de juiste plek liggen. Zo kunt u deze direct op de juiste stand afstellen. Belangrijk is dat de kabels gemonteerd zitten zonder de hendels te forceren.
 • Wanneer de kabels bij een buitenboordmotor door de romp naar buiten lopen is het raadzaam de kabels te beschermen met een speciale sleeve of beschermslang. Deze zorgen ervoor dat vuil en corrosie uw nieuwe kabels niet kan beschadigen.

Schakel- en gaskabels kopen bij NauticGear.nl! Dit zijn uw voordelen:

Naast schakel- en gaskabels voor de boot vindt u bij NauticGear.nl een zeer royaal assortiment bootaccessoires aan. Zo vindt u bij ons ook een zeer uitgebreid assortiment Wema meters aan zoals brandstofmeters voor de boot, tankmeters voor uw watertank maar ook veel andere motorinstrumenten. In de meeste gevallen is het vandaag besteld, volgende werkdag geleverd. Maar er zijn nog meer redenen om klant te worden bij NauticGear.nl:

 • Deskundige klantenservice voor uw vragen of hulp tijdens bestellen
 • Eindeloos te zoeken verleden tijd. Handige filters voor snelle selectie!
 • Haast? Bestel online en kom direct afhalen bij onze afhaalbalie (bij op voorraad)
 • Duidelijke voorraadstatus ook bij het bestellen van meerdere items van hetzelfde artikel
 • Duidelijke informatie over levermoment
 • Naar keuze verzenden met PostNL of DHL
 • Maak gebruik van duizenden afhaalpunten van deze vervoerders, zodat u niet thuis hoeft te zijn als uw pakket komt
 • Aantrekkelijke, scherpe prijzen en boven de 50,- gratis verzending binnen Nederland (m.u.z. vrachttransport)