Antifouling

Antifouling
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Tijdelijke actie!
  Antifouling International Interspeed Extra
  Normale prijs € 54,95 Vanaf € 46,95
 2. Antifouling International Cruiser One
  Normale prijs € 39,95 € 35,95
 3. Meest verkocht
  Antifouling International Micron LZ
  Normale prijs € 49,95 Vanaf € 45,95
 4. Nieuw!
  Hempel Hempaspeed TF Antifouling
  Normale prijs € 47,95 Vanaf € 41,95
 5. Biocide vrij!
  Hempel Ecopower Racing Antifouling
  Normale prijs € 24,95 Vanaf € 21,95
 6. Biocide vrij!
  Hempel Ecopower Cruise Antifouling
  Normale prijs € 27,95 Vanaf € 23,95
 7. Hempel Hard Racing Xtra 7666C
  Normale prijs € 53,95 Vanaf € 46,95
 8. Hempel Classic Antifouling 71220
  Normale prijs € 46,95 Vanaf € 40,95
 9. Hempel Mille NCT Antifouling 7173C Kleurvast
  Normale prijs € 56,95 Vanaf € 49,95
 10. Hempel Mille Xtra Antifouling Zelfslijpend
  Normale prijs € 53,95 Vanaf € 46,95
 11. Epifanes Copper-Cruise Antifouling 2500ml
  Normale prijs € 109,95 € 99,95
 12. Hempel Silic One Fouling Release
  Normale prijs € 45,95 Vanaf € 39,95
 13. Hempel Silic Seal Conversie Primer Fouling Release
  Normale prijs € 56,95 Vanaf € 49,95
 14. Hempel Silic One Tiecoat Hechtingslaag
  Normale prijs € 31,95 Vanaf € 27,95
 15. Hempel Silic One Propeller Kit
  Normale prijs € 76,95 € 66,95
 16. Marlin Transducer Antifouling Zwart 70ML
  Normale prijs € 17,95 € 16,50
 17. International 2-componenten Gelshield 200 grijs
  Normale prijs € 56,95 Vanaf € 48,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Wij worden regelmatig gebeld met vragen over antifouling:

 • Welke antifouling moet ik gebruiken?
 • Hoe breng ik deze aan?
 • Hoelang voor te water lating moet ik de antifouling aanbrengen?
 • Hoeveel lagen moet ik schilderen


Ook komt het regelmatig voor dat bij een gebruikte boot niet bekend is welke antifouling door de vorige eigenaar is aangebracht en wat in zo’n geval nou het beste is. Kortom veel vragen die we in dit artikel over antifouling voor u graag beantwoorden:

Geen zin in lezen? Bekijk dan de Video van Jasper over het aanbrengen van antifouling met extra 5 handige Tips.

Welke antifouling voor de boot moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende antifoulings te koop. In de pleziervaart zijn twee merken die overwegend gebruikt worden: International antifouling en Hempel Antifouling. Afgedacht van verschillende merken, zijn er ook verschillen in de antifouling en daarmee ook de toepassing. Wanneer we de “specials” buiten beschouwing laten zijn er twee soorten antifouling:

Zelfslijpende antifouling:

 • De zelfslijpende antifouling. Dit is een antifouling die gebruikt word op langzaam varende schepen, zoals motorkruizers, zeiljachten, sloepen ect.
  Dit zijn dus schepen die een beperkte vaarsnelheid hebben. Voor deze boten wordt een zelf-slijpende antifouling gebruikt.

  Dit is een antifouling die gedurende het varen “slijt” tijdens het slijten komen stoffen vrij (biociden) die aangroei voorkomen. Door het slijten verdwijnt uiteindelijk de aangebrachte antifouling, hij slijt er af. Het voordeel hiervan is dat er geen laagdikte wordt opgebouwd. Immers wanneer u weer opnieuw de antifouling aanbrengt is de vorige laag er af gesleten.
  U hoeft dus nooit zoals bij een harde antifouling wel het geval is na een aantal lagen de handen uit de mouwen te steken om deze lagen weer te verwijderen. En dat scheelt aanzienlijk.

Goede zelfslijpende antifoulings om aan te schaffen zijn:

 • International Micron LZ antifouling
  Dat is een zelfslijpende antifouling die uitermate geschikt is voor langzaam varende motor- en zeilboten. Het kan gebruikt worden op zowel zoet, brak en zoutwater. Micron LZ kan worden aangebracht op nagenoeg alle ondergronden met kwast of roller
 • International Cruiser One antifouling
  Cruiser One antifouling is een zelfslijpende antifouling die gebruikt kan worden op zoet en brakwater. Geschikt voor schepen met een snelheid tot 20 knopen.

 • Hempel Classic antifouling
  Hempel classic antifouling is een vergelijkbare antifouling met Micron LZ. Het is een populaire antifouling van Hempel die zelfslijpend is en daarmee geschikt voor langzaam varende schepen.
  Een laag Hempel Classic antifouling biedt een seizoen lang bescherming tegen aangroei en is geschikt voor boten van Polyester, Hout en staal. Deze Hempel classic antfouling is niet geschikt voor aluminium boten.
 • Hempel Ecopower Cruise antifouling

  Deze antifouling is een Mileuvriendelijke antifouling. De Hempel Ecopower Cruiser is vrij van koper en biocieden en daarmee erg vriendeijk voor de natuur. Deze antifouling is geschikt voor langzaam varende schepen van Polyester, hout en staal en ook voor aluminium! Het kan eenvoudig worden aangebracht met een kwast of roller.

 • Hempel Mille NTC antifouling

  Hempel Mille NTC antifouling is een hoogwaardige, zelfslijpende antifouling die met name erg populair is vanwege zijn kleurvastheid. Daar waar andere antifouling vaal wordt blijft Hempel NCT antifouling lang op kleur. Hij kan gebruikt worden op schepen van Polyester, Hout en staal.
  Alleen de witte variant die wij verkopen kan toegepast worden op aluminium.
  Check daarvoor ook altijd het etiket van de antifouling.

Harde Antifouling:

 • Harde antifouling wordt toegepast op snelvarende schepen en trailerbare boten. Deze antifouling wasemt wel uit maar houd z’n sterkte en laagdikte. Een nieuwe laag antifouling wordt over de oude laag antifouling heen aangebracht.

Na verloop van tijd zijn er dan vaak meerdere lagen over elkaar aangebracht dat voor een steeds dikkere laag antifouling zorgt. Uiteindelijk komt er een moment dat deze lagen verwijderd dienen te worden voordat een nieuwe laag kan worden aangebracht.

Dat verwiijderen is vaak een vervelend klusje. Gelukkig zijn er meerdere producten om eenvoudig en realtief snel je antifouling te verwijderen.

Goede harde antifoulings zijn:

 • International interspeed Extra antifouling
  Interspeed extra antifouling is een zeer bekende antifouling voor velen. Het is een harde antifouling die het onderwaterschip zeer goed beschermd tegen aangroei. Deze antifouling is geschikt voor zoet- brak en zoutwater. Geschikt voor alle boten en alle oppervlakken.

 • Hempel Hard Racing Xtra

  Deze antifouling is een zeer hoogwaardige antifouling voor snel varende schepen en trailerbare boten.Hempel Hard Racing Xtra biedt een zeer goede bescherming tegen aangroei en kan worden aangebracht op polyester, hout en staal. Niet geschikt voor schepen van aluminium of andere zachte legeringen.

 • Hempel Ecopower Racing antifouling

  De Hempel Ecopower Racing antifouling is een harde antifouling die vrij is van koper en biociden. Daarmee is deze antifouling zeer mileu vriendelijk en kan worden aangebacht op snelvarende schepen van polyester, hout, staal en aluminium. Door het brede toepassingsgebied is deze Hempel Ecopower Racing op vrijwel alle boten toe te passen.

Welke antifouling is voor mij het beste?

Dat hangt af van de vaarsnelheid van je boot, het materiaal waarvan je boot gemaakt is en het gebied waar je vaart. Maar laten we het iets simpeler houden: Bij een vaarsnelheid tot ongeveer 20 knopen kun je een zelfslijpende antifouling kiezen

Bij een vaarsnelheid van meer dan 20 knopen adviseren wij voor een harde variant te kiezen. Heb je een langzaam varend schip dan kun je prima toe met een zelfslijpende antifouling.

Als je niet weet wat er op de boot is aangebracht is dat snel uit te vinden. Wanneer je met een vochtige doek over de onderzijde van de boot wrijft en de verf geeft af dan heb je te maken met een zelfslijpende antifouling. Wanneer de antifouling niet afgeeft is het een harde antifouling.

Zou je op een snelvarende boot een zelfslijpende antifouling gebruiken dan slijt je die er door de vaarsnelheid snel van af. Dat wil je niet en daarom kies je dan voor een harde antifouling.
Omdat een zelfslijpende antifouling slijt is het aan te bevelen bij het gebruik van die antifouling op de slijtage gevoelige plaatsen zoals de waterlijn, kiel en roerblad een extra laag aan te brengen. In de regel kan dit ongeveer na een droogtijd van 4 uur van de eerste laag.

Hoe moet ik antifouling aanbrengen?

Voordat je antifouling gaat aanbrengen moet je ervoor zorgen dat de onderzijde van je boot schoon is, vetvrij en droog. Heel licht even de bodem aanschuren zorgt voor een goede grip van de nieuwe laag antifouling. Gebruik bij voorkeur altijd dezelfde antifouling. Noteer daarom welke antifouling je hebt gebruikt. Wanneer de antifouling slecht is kun je ervoor kiezen om deze te verwijderen met een Gelscraper, dat is een speciale krabber om antifouling te verwijderen of met speciale antifouling verwijderaar.

Waneer slecht delen slecht zijn kun je evoor kiezen om de onderzijde eerst te voorzien van een onderwater primer. Daarmee sluit je de bestaande laag af en heb je een goede ondergrond en hechting voor je nieuwe laag antifouling. Ook wanneer je niet weet wat voor antifouling is gebruikt kan op deze manier worden gewerkt.

Hoe vaak moet ik antifouling aanbrengen?

 Wat we veel zien is dat veel schippers elk jaar hun volledige onderkant opnieuw in de antifouling zetten. Dat kan en is natuurlijk wel heel goed, echter niet altijd nodig. Het hangt vaak af van vaargebied en vaargedrag. Soms kun je volstaan met het opnieuw aanbrengen van antifouling op alleen de aan slijtage onderhevige delen, zoals waterlijn, kiel, neus en roerblad. Uiteraard hangt dat af van de toestand van de antifouling na een vaarseizoen.

Mileuvriendelijke antifouling

Wie in een beschermd vaargebied vaart of gewoon een vriendelijke antifouling zorgt die niet of minder belastend is voor het milieu kiest graag voor een mileuvriendelijke antifouling zoals de Hempel Ecopower Cruise of racing antifouling. Omdat deze antifouling vrij zijn van koper en biocide zijn ze veel minder belastend voor het milieu. Het ontbreken van dee stoffen zorgt ervoor dat ze ook wat voordeliger zijn. Vaart u in een gebied waar behoorlijke aangroei is te verwachten dan is een dubbele laag van deze antifoulings zeker aan te bevelen.

Maar voordat u kunt beginnen met het aanbrengen van antifouling moet de onderkant van uw boot wel goed worden schoongemaakt wanneer u deze uit het water haalt. Dat doet u zeer eenvoudig met een middel als Bio Clean bootreininger verwijderd kalkaanslag en aangroei op de waterlijn.

Waneer u vragen heeft over antifouling of het aanbrengen ervan dan zit onze klantenservice voor u klaar om u op weg te helpen!