Elektronische Waterkaarten

Elektronische Waterkaarten

Welke elektronische waterkaart moet ik kopen?

Welke elektronische waterkaart u moet kopen hangt af van het merk en type kaartplotter dat u heeft en het vaargebied dat u wilt bevaren. De meeste kaartplotters en MFD's werken met Navionics cartografie. Deze merken kaartplotters en MFD's werken onder andere met Navionics:
  • Raymarine
  • Huminbird
  • Lowrance
  • Simrad
  • B&G
  • Onwa
  • En nog een aantal andere kleinere merken zoals Medallion,NAVIOP en Polar
Garmin kaartplotters en MFD's werken met BlueChart cartografie. Een Bluechart kaart is feitelijk een Navionics kaart met een Garmin jasje eromheen.
Niet verwondelijk als u weet dat en aantal jaren Garmin Navionics heeft ingelijfd in de Garmin famillie. U heeft voor Garmin wel echt een BlueChart kaart nodig. Een standaard Navionics kaart werkt niet op een Garmin kaartplotter of MFD. Vroeger werd voor de Garmin BlueChart kaarten Jeppesen cartografie gebruikt, nu is dat dus een elektronische waterkaart van Navionics onderhuids. Heeft u een redelijk recente kaartplotter van niet ouder dan een jaar of 6? Dan kunt u in de meeste gevallen prima uit de voeten met de de huidige kaarten.
Heeft u een wat gedateerde kaartplotter? dan is het volgende van belang:
Bij oudere kaartplotters is de capaciteit van de de hardware een bepalende factor of een kaart kan worden uitgelezen of niet. Oudere modellen zijn vaak niet meer in staat de volledige omvang van bijvoorbeeld een 4 Gigabyte kaartje uit te lezen. Voor sommige oudere kaartplotters zijn speciale, kleine kaartjes in de handel. Deze geven dan wel de actuele betonning weer, maar andere informatie zoals dieptelijnen of telefoonnummers van havens ontbreken om ruimte te besparen.
Wanneer u een kaartplotter heeft die draait op Navionics waterkaarten en u twijfelt of uw plotter overweg kan met de huidige generatie kaarten, dan kunt u dit checken via het compabiliteits overzicht van Navionics.
Via dit overzicht kunt u zien of uw kaartplotter de huidige cartografie ondersteund, wanneer het navioncs cartografie betreft. Het is zeer belangrijk om dit te controleren om een verkeerde aankoop te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van een elektronische waterkaart?

De voordelen van een elektronsiche waterkaart zijn groot. U heeft op 1 kaartje een gebied die bij een papieren versie al snel meerdere kaarten beslaat. Als voorbeeld: Een standaard binnenwaterkaart Nederland omvat al het voor echte scheepvaart bevaarbare binnenwater. De kust van grofweg Borkum tot voorbij Antwerpen. Uiteraard de Waddeneilanden en een klein puntje van Engeland. Voor de meeste schippers ruim voldoende. Gaat u varen op bijvoorbeeld de Middellandse zee? Dan heeft u voor dat gebied een aparte kaart nodig. Bij ons op de website kunt u goed zien welk gebied bepaalde kaarten bestrijken. Het klopt, soms zijn er meerdere kaarten nodig als een een lange overzeese tocht gaat maken. Soms kunt u er voor kiezen een grotere kaart te kopen waar dan ook een groter gebied op staat.
U ziet waar u vaart!
Een ander groot voordeel is dat u direct ziet waar u vaart! U hoeft dus niet te zoeken op de kaart en uit te vinden waar u bent. Daarnaast ondersteunen de meeste recente kaartplotter in combinatie met een geregistreede kaart autorouting. Deze functie berekend snel de route van punt A naar punt B rekeing houdend met de fysieke eigenschappen van uw schip, mits u die natuurlijk in uw kaartplotter heeft aangegeven.
Daarnaast zijn er tal van andere voordelen waaronder natuurlijk de belangrijkste: gemak!
Ondanks alle voordelen adviseren wij altijd recente papieren kaarten bij u te hebben. Wanneer uw kaartplotter niet werkt is het handig wanneer u toch een goede waterkaart kunt raadplegen!