Navigatieverlichting boot

Navigatieverlichting
Highlights

Navigatieverlichting

Goede navigatieverlichting voor je boot is van essentieel belang om ook 's avonds veilig te kunnen varen. Weet je niet precies welke navigatieverlichting je nodig hebt? Geen probleem, onderaan deze pagina tref je een handig overzicht aan waaruit snel is op te maken welke navigatieverlichting nodig is voor uw boot.

Ons ruime assortiment bevat hoge kwaliteit navigatieverlichting van verschillende grote merken als Hella Marine, Talamex, Attwood, Aqua Signal en veel andere merken navigatieverlichting. Wil je in het donker varen? Dan is het voeren van goede navigatieverlichting wettelijk verplicht. Verderop lees u hoe dat in elkaar steekt.
Kleine schepen (korter dan 7 meter die niet harder varen dan 13 Km/h) kunnen vaak volstaan met een rondom schijnend toplicht. Grotere schepen dienen voorzien te zijn van een bak- en stuurboordlicht, stoomlicht, ook wel toplicht genoemd en heklicht.
Vaar je in het donker zonder goede navigatieverlichting dan riskeer je een boete!

Navigatieverlichting aansluiten

Veel navigatieverlichting op de boot is zeer eenvoudig zelf te vervangen en aan te sluiten. Vaak heb je niet meer nodig dan een goede schroevendraaier.
Veel navigatieverlichting, ook die op oudere schepen wordt aangetroffen is nog steeds verkrijgbaar.

Bij Nautic Gear leveren we een zeer uitgebreid assortiment navigatieverlichting. Een merk dat zeer in het oog springt is de navigatieverlichting van Osculati. Dit Italiaanse merk levert mooie, soms zelfs een beetje exclusieve verlichting voor een hele interessante prijs. Vaak net even wat stijlvoller dan het "standaard" zwarte of witte bak- of stuurboordlampje. Bovendien is een deel van die navigatieverlichting verkrijgbaar met een grijze, of een verchroomde of RVS behuizing.
De meeste navigatieverlichting leveren we direct uit voorraad.

LED Navigatieverlichting

De laatste jaren is LED navigatieverlichting enorm in opmars. Het voordeel van deze LED lampen is de lange levensduur en het zeer lage stroomverbruik wat zeker schippers van een zeilboot zal aanspreken. Door het toepassen van kleine LED's in de navigatieverlichting kunnen ook de behuizingen veel slanker worden.
Dat is zeker een pluspunt bij LED navigatieverlichting die aan de zijkant van het stuurhuis of kajuit zijn gemonteerd en waar je langs loopt wanneer je over het gangboord loopt. Door de vlakke behuizing loop je veel minder risico tegen de behuizing aan te stoten.

LED Navigatieverlichting heeft ook een nadeel. Doordat er nauwelijks sprake is van warmteontwikkeling kan het lamphuis dichtvriezen waardoor de lichtopbrengst verstoord wordt. Voor veel pleziervaarders is de zomer geen issue. Vaart u in de winter? Dan is het goed om daar rekening mee te houden.

Navigatieverlichting voor de boot op batterij

Vaart u in een leuke sloep, roeiboot of ander klein vaartuig en wilt u ook 's avonds er een keer op uit? Dan is het van belang om ook in het donker de juiste verlichting te kunnen voeren. Op dit soort kleine schepen is de installatie vaak minimaal. Voor die gelegenheden is navigatieverlichting op batterijen ideaal. Bij Nautic Gear hebben we een paar handige modellen die voorzien zijn van batterijen en LED zodat de verlichting zeer energiezuinig kan branden. Bovendien zijn deze modellen voorzien van speciale steunen en klemmen waardoor ze eigenlijk op elke boot toepasbaar zijn.

De TOP 5 navigatieverlichting op batterijen:

Navigatieverlichting kopen

Veilig varen doe je door bij Nautic Gear je navigatie verlichting te kopen. Bij ons vind je alleen de beste navigatieverlichting voor de scherpste prijzen.
Bovendien leveren we nagenoeg alle navigatieverlichting direct uit ons eigen magazijn. 's Avonds besteld, volgende werkdag thuis. Wij leveren een breed scala aan navigatie verlichting waaronder ook modellen voor de beroepsvaart.

Welke navigatie verlichting heb ik nodig voor mijn boot?

Welke navigatieverlichting je moet voeren hangt af van een aantal zaken:
Je bent niet verplicht navigatie verlichting te voeren op een boot. Echter dat geldt alleen overdag en bij goed zicht. Wanneer het dus donker wordt, of het zicht afneemt ben je verplicht je navigatieverlichting te gebruiken.
Dan zijn er verschillen tussen navigatieverlichting voor een zeilboot en voor een motorboot. Die verschillen leggen we hieronder uit.
Daarnaast is er een verschil in verplichting tussen het gebied dat je bevaart. Wij houden voor het gemak het RPR (Rijnvaart Politie Regelement) aan
Deze stellen wat zwaardere regels aan verlichting. Voldoe je aan deze regels dan is het overal okay. Wel zo eenvoudig.

Welke navigatieverlichting heb ik nodig voor een motorboot?

Voor een motorboot, korter dan 7 meter die niet harder kan dan 13Km/h volstaat een rondomschijnend wit toplicht.
Dit licht kan ook als ankerlicht worden gebruikt.
Boord- en heklichten zijn niet verplicht.

Is je motorboot langer dan 7 meter en korter dan 20 meter? Dan heb je de volgende navigatieverlichting nodig:
  • Een toplicht is verplicht en moet minstens 1 meter hoger zijn geplaatst dan de boordlichten.
  • Links heb je een bakboordlicht (rood)
  • Rechts een stuurboord licht (groen)
  • Een wit heklicht aan de achterzijde
  • Bij ankeren een wit rondomschijnend ankerlicht
De boorlichten schijnen over een hoek van 112 1/2 graden, het toplicht over een hoek van 225 graden en het heklicht over een hoek van 135 graden. Een heklicht lijk qua uitvoering vaak op een toplicht. Maar een heklicht heeft een smaller lichtdoorlatend venster dan een toplicht. Hieraan kun je het verschil zien. Het heklicht en het toplicht bij elkaar opgeteld schijnen samen 360 graden rond.

De boordlichten, bakboord en stuurboord mogen ook gecombineerd worden in een behuizing. Dat komt veel voor bij speed- en console boten.

Welke navigatieverlichting heb ik nodig voor een zeilboot?

Dat hang af of u met de zeilboot zeilt, of (eventueel zeilend)op de motor vaart. In dat laatste geval wordt uw zeilboot voor de verlichting een motorboot.
Voor nu gaan we even uit dat u zeilt. Dan heeft u bij een zeilboot langer dan 7 meter maar korter dan 20 meter de volgende navigatieverlichting nodig:

  • Een bakboord- en stuurboordlicht + een heklicht.
  • Bovenstaande mag aangevuld worden met een tweekleurenlicht boven in de mast.
  • Een driekleuren licht boven in de mast, rood, groen en wit. In de volksmond wordt dit ook wel een carnavalslicht genoemd mag de boordlichten vervangen.

En zeilboot groter dan 7 meter voert noot (zeilend) een toplicht. Vaart u met een zeilboot op de motor, ook al heeft u zeilen bijstaan? Dan is het een motorschip en dient u dan ook de navigatieverlichting voor een motorboot te voeren.
Voor een zeilboot korter dan 7 meter is een rondomschijnend wit licht bovenin de mast voldoende.
Wel is het verplicht wanneer er een ander schip komt aanvaren een tweede wit licht te tonen.
Ons advies is hiervoor een goede zaklamp mee te nemen aan boord. Meestal wordt met de zaklamp het zeil beschenen.

Bij Nautic Gear kunt u ook terecht voor een zeer uitgebreid assortiment bootverlichting. Heeft u nog verlichting die werkt op oude gloei- of halogeenlampjes? Dan is het wellicht de moeite waard deze te vervangen voor LED lampjes. Die vindt u ook bij de bootverlichting. Net als LED buislampjes. Een beetje meer licht tijdens het af- en aanmeren nodig? Bij Nautic Gear vindt u een uitgebreid assortiment schijnwerpers voor de boot en Zoeklampen en lichten