Marifoon antenne

Highlights

Een goede marifoon antenne voor VHF ontvangst is uiteraard onmisbaar wanneer u over een marifoon beschikt aan boord. Zonder marifoon antenne geen ontvangst.
Maar er zijn behoorlijke verschillen in zowel lengte als materiaal en welke is nu voor u geschikt?

Het mooie is dat eigenlijk alle marifoon antenne's wel functioneren. Maar de lengte van de marifoon antenne is wel van belang, net als de versterkingsfactor. De meeste gangbare antenne's zijn 0,90 centimeter lang, en dat is niet zomaar, het is een deling van de golflengte waarop zo'n antenne uitzend, de zogenaamde verkortingsfactor. Hier zullen we verder niet al te diep ingaan op de techniek maar belangrijke vuistregel is: een VHF antenne van 90 cm of 1 meter of 1,20 heeft een groter zendt- en ontvangst bereik dan een antenne van 21 cm. Daarom adviseren wij aan schippers van zeegaande jachten te kiezen voor een antenne met minimaal een lengte van 0,90 cm. Overigens wordt het bereik mede bepaald door de eigen versterkingsfactor van de antenne, hoe hoger die is hoe groter het zendbereik. Die versterkingsfactor word uitgedrukt als Db. Naarmate de antenne hoger wordt geplaast zal ook het bereik groter zijn.

Vaart u bijvoorbeeld op het binnenwater van Nederland dan zult u met een korte marifoon antenne over het algemeen een prima ontvangst hebben. De afstand is over het algemeen kleiner wanneer u communiceert met sluizen, verkeersposten ect. Bovendien is zo'n korte antenne een minder groot opstakel dan een lange marifoon antenne. Een korte antenne heeft dan een bruikbare reikwijdte.

Sommige kleine marifoon antenne's hebben daarnaast nog eens heel behoorlijke versterkingsfactor.Kijkt u eens bij onze Banten marifoon antenne's Daar vind u een aantal zeer handige "sprietjes" met uitstekende prestaties!

Een veelverkochte goede set voor bijvoorbeeld een motorboot is deze marifoon antenne Vaart u uitsluitend op het (Nederlands) binnenwater? Dan is ook een korte marifoon antenne een goede optie.

Marifoon antenne monteren

Het monteren van een marifoon antenne is voor elke handige doe-het-zelver prima te doen.
Een groot aantal antenne's wordt geleverd met bekabeling en een montagebeugel voor uw marifoon antenne. Maar het is dus ook mogelijk om zelf uw losse antenne en voor u de meest handige beugel te kiezen, afhankelijk van de montage plaats. Er zijn beugels voor montage in de mast, op het dek of dak maar ook voor montage op de railing zijn beugels verkrijgbaar.

Glomex en ook Banten leveren beiden antenne's met FME connectoren. Dit zijn connectoren die vooraf al aan de antennekabel zijn gemonteerd en die net zo smal zijn als de kabel zelf. Dit is uitermate handig wanneer u de antennekabel moet doorvoeren. U hoeft geen groot gat te boren voor de grote coax plug.
Een zijde gaat rechtstreeks in de FME antenne, aan de andere kant schroeft u een PL259 connector met een verloop naar een FME kabelaansluiting.
DDeze connectoren zijn los bestelbaar.

Om het u makkelijk te maken hebben we voordeel bundels waarbij u alles in 1 koop aanschaft en allen de lengte van de antennekabel nog hoeft aan te geven!

Marifoon antenne kopen

U leest het, het kopen en aansluiten van een marifoon antenne is echt voor iedereen die een beetje handig is te doen. De verschillen zitten hem over het algemeen in de lengte en versterkingsfactor, het materiaal: Glasfiber of RVS en uiteraard is het ene merk kwalitatief wat steviger dan het andere. Glomex is een goed antenne merk. Banten doet er zeker niet voor onder en levert in Italie alle antenne's aan de Italiaanse defentie. En dat is niet voor niks.
Wanneer u toch nog vragen heeft belt u ons dan. Onze klantenservice helpt u graag op weg waneer u een marifoon antenne wilt kopen!