Wat is een bilgepomp en welke moet ik kiezen?

27 januari 2019

Bilgepomp, welke moet ik kopen

Wat is een bilgepomp en welke moet ik kiezen is een veel gestelde vraag van onze klanten.
Bij Nautic Gear verkopen we ontzettend veel bilgepompen en ook nog in heel veel verschillende uitvoeringen. Het is dan ook soms lastig de juiste pomp voor je schip te kiezen.
In dit blog artikel gaan we u op weg helpen om snel en eenvoudig uit te leggen wat je moet weten over bilgepompen zodat u daarna overwogen een juiste keuze kan maken.
Want de duurste bilgepomp hoeft niet altijd de beste keuze te zijn.
In dit blog artikel beperken we ons tot de meest verkochte bilgepomp de Centrifugaalpomp.
Aan het eind vindt u ook nog een aantal tips over het onderhoud en een aantal veel verkochte modellen. Dit moet je weten over een bilgepomp:

Wat is een Bilgepomp? (Hier kun je direct een bilgepomp kopen)

Een bilgepomp is een pomp die gebruikt wordt om water uit de bilge van een schip te pompen.
De bilge is het laagste punt aan de binnenzijde van de romp waar beide zijden van het schip bij elkaar komen. Het woord Bilge werd voor het eerst in het jaar 1513 opgetekend.

Het water dat je soms in de bilge aantreft kan ontstaan door een lekkende schroefas, regenwater dat naar binnen loopt, water dat via een opening in een tentzeil je boot binnenkomt en lekkage zijn de meest voorkomende oorzaken van water in de bilge. Maar ook opspattend water, een losschietende koelwaterslang of een inslaande golf kan water in de bilge veroorzaken. Dit water kan, wanneer het echt heel veel wordt je boot instabiel maken of, in het ergste geval, de boot laten zinken!

Een bilgepomp is dus bedoeld om lekwater weg te pompen en in het geval van een calamiteit van binnenstromend water u extra tijd te geven het lek op te sporen en te dichten.
Omdat de hier besproken bilgepompen op elektra werken en in geval van nood deze elektra uit kan vallen is het zeer verstandig om naast de Bilgepomp nog een handlenspomp bij de hand te hebben.

Vaak is dit bilgewater vermengd met olie of vetresten of soms zelf brandstof. Daarom is een bilgepomp zo geconstrueerd dat hij vonkvrij is en ook vettig, vervuild water kan afvoeren.
Een bilgepomp kan uitgerust zijn met een in- of aangebouwde vlotterschakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat bij stijgend water in de bilge de pomp automatisch aanslaat en ook weer afslaat.

Heeft je boot meerdere compartimenten, dan is een bilgepomp in elk compartiment aan te raden!

Aan de bilgepomp word een afvoerslang gemonteerd waardoor het bilgewater kan worden afgevoerd.
Aan het uiteinde van deze slang word meestal een huiddoorvoer aangesloten die ver boven de waterlijn in de scheepsromp gemonteerd wordt Wanneer u in de afvoerslang een zwanenhals legt bij de montage voorkomt u dat buitenwater via de huiddoorvoer juist de bilge in loopt.

Welke Bilgepomp moet ik kiezen?

Welke bilgepomp je moet kopen hangt van een groot aantal factoren af: Is je boot groot of klein, vaar je op klein binnenwater of ga je de zee op? Heb je een kleine rubberboot of een kleine zeilboot dan kun je met een handlenspomp prima uit de voeten. Hiermee kun je eenvoudig het bilgewater handmatig wegpompen.

Voor kleine motorboten en sloepen tussen de 5 en 6 meter kun je het beste een bilgepomp kiezen met een capaciteit van tussen de 1000 en 2000 liter per uur.
Is je boot tussen de 6 en 7 meter dan volstaat een pomp met een capaciteit tussen de 1600 en 2800 liter per uur.
En voor schepen tussen de 7 en 9 meter kies je voor een bilgepomp met een capaciteit van 2600 tot 4400 liter per uur.

Voor zeilboten is een grotere capaciteit nodig. Een zeilschip heeft vaker last van inkomend water door buiswater of water dat via het gangboord naar binnen loopt.
Voor zeilschepen tussen grofweg 6 tot 8 meter kiest u voor een pomp met een capaciteit tussen de 2000 en 3100 liter per uur. Tot 9 meter is een pomp met gemiddeld 3400 liter per uur een goede richting.
Is uw zeilschip een metertje of 10 dan adviseren wij een bilgepomp die gemiddeld 5000 lier per uur kan verpompen. Bij nog grotere schepen denkt u aan 8400 liter bij 11 tot 12 meter.

Ook voor een groter motorschip heeft u een grotere bilgepomp nodig.
Een bilgepomp van 4000 liter per uur kiest u bij een scheepslente van 9 meter.
Bij 10 meter scheepslengte een pomp van maximaal 6500 liter per minuut en bij 12 meter tussen de 6000 en 8400 lier per minuut.

Bovenstaande geeft een richting aan waar u aan moet denken maar hangt wel af van het type schip, situatie en aantal compartimenten.

Vaak word er gedacht dat voor dat beetje bilgewater een kleine pomp al volstaat, en zolang het dat kleine beetje water is klopt dat ook. Maar stel: uw schip raakt lek en er stromen vele liters water tegelijk naar binnen? Dan geeft een bilgepomp met enige capaciteit uw de tijd het lek te vinden en te dichten.

Een zeer handig hulpmiddel bij het dichten van een lek is een epoxy putty stick. Dit is een twee componenten epoxy die door kneden geactiveerd wordt en ook onder de waterlijn gebruikt kan worden om een gat te dichten, super handig en een must om in je gereedschapskist te hebben. Het kan je situatie redden. Overdreven te melden dat, wanneer het helemaal misgaat een setje reddingsvesten dan wel erg slim is om aan boord te hebben..

Bilgepomp met vlotterschakelaar

Sommige bilgepompen hebben een ingebouwde vlotterschakelaar. Deze pompen hoeven niet met de hand aangezet te worden. Zodra de vlotterschakelaar water voelt zat hij de pomp activeren. Zo’n schakelaar zorgt ervoor dat bij onverwachte lekkage de pomp zelf al aanslaat voordat u in de gaten heeft dat er mogelijk iets mis is. Sommige bilgepompen hebben een mechanische vlotterschakelaar  Andere pompen hebben een elektronische schakelaar, deze “voelen” het water door potentiaal verschil.

Bij een bilgepomp met een automatische vlotterschakelaar wordt automatisch het bilgewater afgepompt.

Vlotterschakelaars zijn ook los te verkrijgen, daarmee is zo’n beetje elke pomp dat wel te voorzien van een vlotterschakelaar. Mooier is wanneer deze schakelaar al in de pomp zit.
In alle gevallen kunnen bilgepompen met een vlotterschakelaar ook handmatig in- of uitgeschakeld worden. Dit doe je met een schakelaar. Deze hebben vaak 3 standen: Uit, Aan en Automatisch.

De meeste bilgepompen zijn verkrijgbaar in een 12 volt uitvoeringen en dienden op de accu aangesloten te worden. Gebruik, als het mogelijk is daarvoor de onderhoudsaccu en niet de startaccu.

Welke Bilgepomp moet ik kopen?

In bovenstaande overzicht heeft u kunnen lezen dat de grootte van het schip ook voor een groot deel de grootte van de bilgepomp bepaald. Maar natuurlijk hebben we een paar pompen die zeker even wat extra aandacht mogen hebben:

Een veel verkochte, voordelige en goede bilgepomp is de Johnson L450. Weliswaar zonder vlotterschakelaar. Deze Johnson L450 is ook verkrijgbaar met vlotterschakelaar.
Handige van deze pomp is dat u heel eenvoudig de pomp uit het pomphuis kunt halen om schoon te maken.

Een mooie, voordelige bilgepomp met een ingebouwde vlotterschakelaar is de Allpa ovale bilgepomp. Deze hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Een van 32 liter per minuut of 48 liter per minuut.

De Whale Supersub 650 is een goede keuze voor schippers die weinig ruimte in de bilge hebben. Deze kleine maar sterke pomp is door zijn vormgeving overal te plaatsen en beschikt bovendien over een ingebouwde elektronische vlotterschakelaar en terugslagklep.
Ook de Johnson Lowboy en de Rule Lowpro zijn bilgepompen die door de vorm toegepast kunnen worden in kleine ruimtes.

Maar ook de Rule 360 Bilgepomp is een zeer veel verkochte, hoogwaardige bilgepomp, zonder vlotterschakelaar maar een die zeker een goede aanschaf is wanneer u een kleine boot of sloep heeft.

Een heel nieuw model is de Attwood Tsunami bilgepomp. Standaard zonder vlotterschakelaar maar wel met de mogelijkheid deze aan te bouwen. Hiervoor is de voorbereiding al aanwezich in de vorm van een vast punt waar u later de schakelaar aan bevestigd. Handig wanneer u later toch uw bilgepomp wilt “automatiseren”

Een grotere capaciteit en een automatische vlotterschakelaar vindt je bijvoorbeeld  in de Rulemate 500 bilgepomp.

Allpa bilgepomp
Johnson L450 bilgepomp
Johnson L450
Whale Supersub 650
Rule LoPro Bilgepomp
Johnson Ultima
Attwood Bilgepomp
Bilgepomp op batterijen

 

 

Wilt u een Bilgepomp kopen? bekijk dan snel ons uitgebreide aanbod bilgepompen en scherpe prijzen.

Bilgepomp onderhoud

Het controleren van je bilgepomp op gezette tijden is aan een must!. Vuil kan een bilgepomp verstoppen waardoor de werking niet meer optimaal is of de pomp helemaal niet meer functioneert!
Regelmatige controle en schoonmaken is dan ook een must. De meeste bilgepompen zijn zo gecontrueerd dat ze eenvoudig open te maken zijn om goed te kunnen schoonmaken.
Denk ook bij de winterstalling aan het reinigen van uw bilgepomp. Wij krijgen vaak in het voorjaar 1 jaar oude bilgepompen toegezonden die compleet vast zitten door opgedroogd vet en vuil. Deze pompen kun je dan echt als verloren beschouwen.

Bilgepomp vervuild
Zwaar vervuilde bilgepomp. Einde oefening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij leveren ook een uitgebreid assortiment slangen en huiddoorvoeren. Wanneer u een pomp besteld denk dan ook aan twee RVS slangenklemmen! Heeft u hulp nodig? Wij helpen u graag!