DVB T2 van KPN. Onderweg via Digitenne TV kijken in 2020

17 december 2018

DVB T2 tv kijken aan boord

KPN is in 2019 overgechakeld naar een nieuwe uitzendt techniek: DVB T2. Deze techniek maakt het mogelijk om meer zenders en in HD kwaliteit te ontvangen. Tot zover het goede nieuws.
Overigens denk nu niet dat we in Nederland ver vooruitlopen met invoering van DVB T2.
Vorig jaar al gingen ons Belgische buren ons al voor. Het jaar daarvoor is in Duitsland de overschakeling gemaakt naar DVB T2 en, een jaar of 4 geleden zijn een aantal Skandinavische landen overgestapt. Dus nieuwe techniek? Nee hoor echt niet. Nieuw in Nederland? Dat wel.
Hier leest u wat u weten moet en hoe u, eventueel ook zonder abonnement, kunt blijven kijken naar de vrij te ontvangen zenders zoals NPO 1, 2 en 3

Al in 2018 is KPN begonnen met het gefaseerd overschakelen van DVB T naar DVB T2, een operatie die medio 2019 afgerond is.
Waarom de overstap? Het huidige DVB T signaal is een standaard digitaal (SD) signaal, een MPEG2 stream. We kijken naar digitale televisie met een standaard kwaliteit, geen High Definition (HD) De kabelaars zenden al geruime tijd de meeste programma’s uit in deze HD kwaliteit.

DVB T2: Full HD 1080P haarscherp beeld, strakke ondertitels en een groter zenderaanbod

Het voordeel is een haarscherp beeld en stakkere ondertitels en logo’s. Kijk je nu thuis TV via KPN Digitenne dan mis je deze HD kwaliteit. Daarnaast bieden de kabelaars veel meer zenders aan en interactieve mogelijkheden. Dit zijn allemaal zaken die KPN niet kan/kon bieden via Digitenne.

Waarom niet? Omdat de huidige techniek dit niet toelaat. Dus ook KPN wil toe naar HD uitzendingen en een meer en groter aanbod. Het probleem is alleen dat de beschikbare bandbreedte vol zit. Er is gewoonweg geen ruimte binnen de afgegeven frequentieband om dit te realiseren.
Daarom de overstap naar DVB T2. Deze techniek maakt het mogelijk om binnen de beschikbare bandbreedte toch meer zenders aan te bieden en ook nog eens in hogere (HD) beeldkwaliteit. Dat kan omdat het digitale signaal anders gecomprimeerd wordt, namelijk als MPEG4 stream en met een specifieke codering HEVC265. En daar zit nu de kneep: een huidige DVB-T ontvanger werkt met een andere codering / codec. Deze is niet in staat het nieuwe DVB-T signaal om te zetten naar een zichtbaar beeld voor de TV kijker en dus zit u vast aan een nieuwe ontvanger.

Wat u dus nodig heeft is een ontvanger die het DVB T2 signaal kan vertalen naar een beeld met geluid. Om dat te kunnen moet de ontvanger beschikken over een DVB T2 ontvanger en HEVC265 encoding.
Een voordelige oplossing om te profiteren van de Gratis Digitenne kanalen zoals NPO 1,2, 3 en de regionale omroepen zonder uw bestaande TV te vervangen is de aanschaf van een 12 volt DVB-T2 FTA ontvanger met HEVC265 encoding.
Deze sluit u aan op uw bestaande TV via een HDMI kabel.  U hoeft dan niet uw TV en antenne te vervangen. Nadeel is dat u wel een losse ontvanger heeft en een extra afstandsbediening.

Veel KPN Digitenne klanten zijn boos door het verplicht opgedrongen krijgen van een losse DVB T2 ontvanger.

DVB T2 alleen nog via een losse ontvanger.. voorlopig?

Heeft u nu een losse ontvanger van KPN? en uw heeft een abonnement? Dan ruilt KPN uw bestaande ontvanger om, niks aan de hand. Helaas is de praktijk vaak anders..
Want veel mensen hebben een TV met een ingebouwde DVB T ontvanger en werken met een losse CAM module en smartcard. Bij die mensen, wordt, wanneer ze een abonnement hebben, de CAM Module en de smartcard omgeruild voor zo’n nieuwe losse DVB T2 ontvanger die je met een HDMI of scartkabel aansluit op je bestaande Tv.
Heeft u een abonnement waarop meerdere losse smartcards geactiveerd zijn omdat je bijvoorbeeld op de slaapkamer een TV hebt? Dan betaal je straks voor elke losse omwissel 5 euro per maand extra. (op moment van schrijven) Heb je dus 2 extra TV’s in dan ben je 10 euro extra per maand kwijt bovenop de standaard abonnementskosten. Dit heeft alles te maken met het feit dat KPN op dit moment afziet van het leveren van een losse CAM Module met smartcard voor DVB T2!

U leest het goed: KPN levert geen CAM Module met smartcard meer voor deze nieuwe TV’s die het nieuwe DVB T2 protocol ondersteunen.
Desgevraagd laat de persvoorlichting van  KPN weten hiervoor te kiezen omdat de techniek zo nieuw is dat er nog geen TV’s zijn met een ingebouwde DVB-T2 ontvanger….
Dat dit onzin is weet KPN zelf ook wel. Er zijn intussen van talloze merken die TV’s verkrijgbaar met een DVB T2 ontvanger ingebouwd. Merken als Avtex, Alphatronics, Enox en Nikkei om er maar een paar te noemen, beschikken al geruime tijd over T2 onvangers met HEVC265 encoding.
Want die merken bouwen echt niet alleen TV’s voor de Nederlandse markt.

De KPN Digitenne uitzendingen zijn alleen te ontvangen zolang u zich binnen het uitzendgebied van Digitenne bevind. Grofweg Nederland. Bent u in het buitenland en u laat daar uw TV zoeken naar DVB T2 uitzendingen dan ontvangt u wat daar lokaal uitgezonden wordt.

In Belgie bijvoorbeeld is vorig jaar DVB T2 ingevoerd. Wil je daar abonnee TV kijken dan levert, in dit geval TV Vlaanderen gewoon een Cammodule met ingebouwde smartcard. Het kan dus prima.
Naar de echte reden van KPN om geen smartcard en CAM module te leveren kunnen we slechts gissen.

Laten we eerlijk zijn: Wanneer u een TV heeft met alleen een ingebouwde DVB-T ontvanger, en geen DVB T2, dan is er op dit moment ook helaas geen andere mogelijkheid. U zit dan vast aan die losse ontvanger van KPN, althans waneer u ook een abonnement heeft of wilt afsluiten. Bent u tevreden met de vrij te ontvangen kanalen? Dan is een losse DVB-T2 ontvanger een optie wanneer u niet uw TV wilt vervangen.

Wat KPN Digitenne dus doet is “gut ge gut” haar klanten een ontvanger opdringen. U heeft geen vrije keuze en dat vinden wij een misser, zeker omdat KPN met Digitenne een monopoly positie heeft.

Marktaandeel KPN Digitenne 2017
Marktaandeel KPN Digitenne in Nederland 2017

Want stel, u heeft vorig jaar een nieuwe TV aangeschaft met DVB-T2 HEVC265 met het oog op de komst van deze nieuwe techniek. Ook dan zit u, nu toch vast aan de losse ontvanger van KPN omdat men geen CAM module met smardcard wil leveren.
Kijkt u alleen naar de “Free to Air” zenders zoals NPO1, 2 en 3 en regionale omroepen. Dan kunt u die gelukkig wel blijven bekijken, mits uw TV over de juiste ontvanger beschikt: DVB T2 met HEVC 265 encoding.

Daarom pleiten wij al enige tijd ervoor om toch weer een insteekkaart te gaan leveren, zoals deze jaren lang verkrijgbaar is geweest.
Daarmee laat je de klant dan zelf de mogelijkheid te kiezen tussen het een of het ander.
Wij hopen dat KPN uiteindelijk toch inziet dat dit voor veel van hun klanten een belangrijke mogelijkheid is om te kiezen of te blijven kiezen voor een Digitenne abonnement. Want kijkt u eens naar de grafiek van MSS. Het marktaandeel van KPN Digitenne is slechts een paar procent, vergeleken met de kabelaars.
Met deze strategie is de verwachting dat dit aandeel nog verder zal dalen..

Wilt u de nieuwe KPN Digitenne ontvanger aansluiten in uw 12 volt omgeving? Gebruik dan de 12 volt stabilisator. Deze zorgt voor een stabiele 12 volt spanning en voorkomt schade door overspanning aan uw DVB T2 ontvanger!

Wat moet ik doen om aankomend seizoen DVB T2 TV te kijken op de boot?

12 volt stabilisator geschikt voor KPN Digitenne HD ontvanger 2018/2019

Maar goed, soms moet je “roeien met de riemen die je hebt” en zijn er nog niet echt serieuze alternatieven. TV Kijken via internet kan, maar je bent wel afhankelijk van de lokale beschikbaarheid van een goede WiFi verbinding of 4G verbinding. In dat laaste geval vreet een avondje TV kijken wel uw data bundel op… Dus op dit moment ook niet echt een enorm alternatief. Een Wifi verbinding is een jachthaven is vaak zo overbelast dat je via zo’n punt ook geen TV kunt kijken via uw tablet.

Dus wilt u onderweg in Nederland TV kijken dan is Digitenne op dit moment voor bootbezitters vaak de enige optie. Mensen met een Caravan of Camper zouden via de satelliet kunnen kijken in combinatie met een abonnement op Canal Digitaal of Joyne. Zeker deze laaste, Nederlandse aanbieder heeft een interessant abonnements-model. Het kijken via de satelliet is overigens wel complexer dan kijken via Digitenne en voor een gemiddelde bootbezitter die in Nedrland vaart een kostbare oplossing vanwege de prijzige apparatuur die nodig is.

Wilt u straks onderweg, op uw boot of in uw vakantiewoning TV blijven kijken via KPN Digitenne met een bestaand Digitenne abonnement? Dan zit u vooralsnog vast aan de losse ontvanger van KPN die u met een losse HDMI kabel aansluit op uw bestaande TV.
Gelukkig heeft de nieuwe Digitenne ontvanger een 12 volt aansluiting.
Zou u dus de losse HD Digitenne DVB T2 ontvanger onderweg willen gebruiken dan adviseren wij u om de losse 12 volt stabilisator te bestellen. Deze is plug ’n play aan te sluiten op de KPN Digitenne ontvanger.

Wilt u geen losse ontvanger? Dan zou u TV kunnen blijven kijken door een TV aan te schaffen met een ingebouwde DVB T2 ontvanger. U ziet dan alleen wel de “Free to Air” zenders zoals NPO 1,2 3n 3 Plus de regionale omroepen en kunt geen betaal-TV bekijken.
Zou KPN toch nog komen met een CAM Module en Smartcard dan zou u weer TV kunnen kijken zoals u dat gewend was.
Wilt u ook uw TV niet vervangen? en zegt u uw digitenne abonnement op? Dan zou een voordelige losse Free to Air ontvanger kunnen aanschaffen. Die zijn er al voor een paar tientjes en sluit u aan op de TV. Dit model werkt ook op 12 volt. Ook hier: u ziet alleen de vrij te ontvangen zenders, maar voor veel mensen is dat voldoende.

Is er voor DVB T2 een nieuwe antenne nodig?

Het antwoord hierop is simpel: Nee. Met uw bestaande antenne kunt u ook het nieuwe DVB T2 signaal bliven ontvangen. Wel is het zo dat oudere antenne geen LTE afscherming hebben. Deze afscherming is nodig om storing te voorkomen wanneer u met uw antenn in de buurt komt van een 4G zendmast van Vodafone of KPN. Deze 4G signalen zullen storing veroorzaken dat zich uit in een blokkering (artifacts) beeld. Veel oudere antenne’s beschikken niet over deze afscherming. Daarom zou het een goed moment zijn uw oude antenne te vervangen.
Een van de mooiste opties is een DVB T2 antenne van Banten. Die is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en nagenoeg overal te monteren. De montagebeugels voor uw wijze van monteren zijn namelijk los verkrijgbaar.
Maar er is behoorlijk wat keuze wanneer het om antenne’s gaat.

Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig over het TV kijken op de boot? Onze klantenservice helpt u graag! 

(Disclaimer: Het artikel hierboven is geschreven op basis van de beschikbare kennis op het moment van schrijven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden)