Wanneer is een reddingsvest verplicht?

16 november 2018

Een gezellige dag op het water moet natuurlijk wel gezellig blijven. En nee, we hebben het niet zozeer over de sfeer aan boord, hoewel die er ook voor kan zorgen dat je in een opwelling iemand overboord gooit. Of, wanneer en hoe een opvarende ook maar te water raakt, dan kun je maar beter voorzieningen op je boot hebben om diegene te redden van een verdrinkingsdood! Eén manier om op het water te overleven is uiteraard een reddingsvest. Het gebruik hiervan is aan enkele regels gebonden. Maar welke zijn dat en wanneer moet of mag je nu zo’n ding dragen? Allemaal vragen waar we je graag antwoord op willen geven. Lees dus snel verder!

Wanneer is een Reddingsvest verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een reddingsvest is nooit overbodig. Als je op een (plezier) jacht of boot vaart met een lage snelheid (niet sneller dan 20 Km/h), is een reddingsvest niet verplicht. Voor het geval er toch iets misgaat, is het wel aan te raden er voor iedereen eentje aan boord te hebben. In het geval van een snelle motorboot, die snelheden van meer dan 20 km/uur kan halen, ligt de situatie toch even anders. Hier moet  de stuurman, als die zich in staande positie aan het roer bevindt, verplicht een reddingsvest dragen. Daarnaast bent u verplicht voor elk opvarende een reddingsvest bij u te hebben, dqat geld voor elk schip. Daarvoor zijn speciale nood reddingsvesten verkrijgbaar. Dit zijn goede, maar eenvoudige schuimvesten die verpakt zijn is een handige grijptas. Ze zijn goed en voordelig geprijsd en u voldoet ermee aan de wettelijke verplichting, zolang u er voldoende van bij u heeft. Belangrijker is een reddingsvest in geval van nood een leven kan redden!

Tas met 4 nood reddinsgvesten
Nood-reddinsgvesten

Soorten vesten

Per watersport en soort boot en water waar je op gaat, heb je diverse reddingsvesten. Ze zijn allemaal voorzien van een N-nummer; hoe hoger het getal voor de N (Newton), hoe hoger het drijfvermogen. Verder is het belangrijk dat een reddingsvest comfortabel zit. En dat het handig in gebruik is, uiteraard. Neem nou een automatisch reddingsvest dit wordt, zoals de naam stiekem al weggeeft, automatisch opgeblazen zodra je te water raakt. Het is bovendien zo ontworpen dat je altijd op een manier blijft drijven waarbij je hoofd boven het water uit blijft steken. Heb je kinderen aan boord? Dan is het belangrijk dat je voor al die koters een individueel kinder reddingsvest hebt. En laten we ook je trouwe viervoeter niet vergeten! Voor hem of haar is een speciaal hondenzwemvest ontworpen. Zo kan iedereen veilig het water op, ongeacht leeftijd, gewicht en lichaamslengte.

Vanaf een leeftijd van een jaar of 7 kan een kind een automatisch reddingsvest gaan dragen

Bij kinderen is het overigens aan te bevelen pas van af een jaar of 7 te beginnen met een automatisch reddinsgvest. Op die leeftijd is een kind de werking ervan goed uit te leggen.
Heeft u erg jonge kinderen? Maak dan voordat u naar de boot gaat een spelletje van het aantrekken!
Dat voorkomt op de vaardag zelf vaak een hoop gejengel omdat uw kind ineens een “reddinsgvest weigeraar blijkt te zijn…”

Do’s & Don’ts

Bij het dragen van een reddingsvest zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Het is geen kwestie van lukraak een vest aanschaffen en dit dragen als je je in de buurt van water bevindt. We hebben daarom een overzicht voor je opgesteld met daarin alles wat je moet weten omtrent het dragen en onderhouden van een reddingsvest.

Het mooiste is om echt je eigen reddinsgvest te hebben. Dan staan de banden altijd precies goed afgesteld en is een ieder verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vest en de controle daarvan.
Merk je vest door je eigen naam er in te zetten.

Controleer aan de buitenkant of je vest nog helemaal intact en functioneel is voordat je het water op gaat. Mocht je niet weten waar je op moet letten, laat dit dan over aan de specialist op een keuringsstation. Bij een opblaasbaar vest is het sterk aan te bevelen dit om de twee jaar te laten doen en is voor comercieel gebruik een verplichting!

– Vesten werken niet als reddingsboei; ze functioneren enkel wanneer ze gedragen worden.

– Zorg ervoor dat het vest je perfect past om zowel je comfort als je drijfvermogen te verhogen.

– Alle sluitingen en de ceintuur moeten bevestigd zijn; de kruisbanden zijn extra belangrijk, omdat die voorkomen dat je vest van je lichaam schiet zodra je het water raakt.

– Reddingsvesten dienen over je gewone kleding gedragen te worden; ook als je een jas aantrekt, moet die eronder blijven.

– Draag altijd je vest aan boord van een plezierjacht, zeker als de temperatuur daalt tot min 15, je weinig zicht hebt en wanneer er sprake is van windkracht vier en/of zeeziekte.

– Overboord slaan kan je dood betekenen als je geen vest draagt; dit lijkt overduidelijk maar we willen het gewoon gezegd hebben. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

– Wanneer je zware (winter) kleding of een robuust zeilpak draagt op of rond het water, zorg dan dat je reddingsvest een waarde heeft van 275N voor extra drijfvermogen. Dit drijfvermogen zorgt ervoor dat ook met zware kleding aan je snel op je rug wordt gedraaid door het reddingsvest.

-Wij bevelen een persoonlijk vest aan te hebben. Zet daarom je naam erin, draag nooit het reddingsvest van iemand anders en zorg dat niemand dat van jou aantrekt. Als je altijd weet waar je vest is, voorkom je dat je tijdens cruciale momenten zonder komt te zitten.

Wanneer de veiligheid op orde is kan het grote genieten beginnen. Vaar je veel op zomerse dagen en wil je voor de broodnodige schaduw op die momenten een Biminitop kopen dan bij je ook daarvoor bij Nautic Gear aan het juiste adres! Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze!

Wilt u na het lezen van dit blog artikel meer informatie over het aanschaffen van een reddingsvest?
Onze klantenservice help u graag en goed via ons centrale telefoonnummer: 0318 744 755 (Ma t/m Vrij 09.00 – 17.00)