De TOP 5 beste handmarifoons van 2024

18 januari 2024

De TOP 5 Handmarifoons van 2024

Op zoek naar uw eerste of een nieuwe handmarifoon? Of heeft u nog geen handmarifoon en denkt u er over om er dit seizoen een aan te gaan schaffen? Dan is dat zeker een goed plan!
Het grote voordeel van een handmarifoon is dat het uw veiligheid op het water behoorlijk vergroot doordat u niet alleen kunt communiceren met andere schippers die over een handmarifoon beschikken maar ook met de sluiswachter of verkeersposten.
Maar ook in geval van nood kan een (hand)marifoon levensreddend zijn. U kunt direct in de nabijheid zijnde scheepvaart waarschuwen.
Maar wat is nou een goede handmarifoon?
Wij hebben voor u een Top 5 samengesteld:

Is een (hand)marifoon verplicht in nederland?

Vaart u in Nederland met een klein schip voor de pleziervaart dan is een marifoon aan boord niet verplicht. Let op! In sommige andere landen zoals bijvoorbeeld België is dit anders. Om een (hand)marifoon te bedienen heb je een bedieningscertificaat nodig en die krijg je uitgereikt nadat je met goed gevolg een examen marifonie hebt afgerond en zo het basiscertificaat bezit heeft gekregen.
Wanneer u het basiscertificaat marifonie in huis heeft is het tijd om ook een geschikte handmarifoon uit te gaan zoeken. Overigens wilt u gelijk in het diepe duiken? Hier vindt u alle handmarifoons. Maar laten we eerst eens de voordelen van een handmarifoon onder de loep nemen:

Wat is het voordeel van een handmarifoon?

Het voordeel van een handmarifoon, en dat geld natuurlijk ook voor een vaste marifoon, is dat u contact kunt maken met bijvoorbeeld de brugwachter, sluiswachter, verkeerspost of het andere scheepvaartverkeer om u heen en zij kunnen u oproepen.

Een handmarifoon heeft een groot aantal voordelen:

 1. Een handmarifoon is draagbaar en hoeft niet ingebouwd te worden. Ze zijn licht van gewicht en direct klaar voor gebruik. (U moet wel eerst een Atis code ingeven. Deze kunt u op vertoon van uw basiscertificaat marifonie aanvragen bij het agentschap telecom
 2. Een handmarifoon is cruciaal bij het slaan van alarm op open water. Zou u vanuit een zinkend schip moeten overstappen op een reddingsvlot dan houd u een handmarifoon makkelijk  bij u.
 3. Handmarifoons worden zo ontworpen dat ze duurzaam zijn ook op het water en in de soms zware weersomstandigheden die er heersen kunnen weerstaan. Veel handmarifoon blijven zelfs drijven wanneer ze in het water vallen.
 4. Een handmarifoon is vaak eenvoudig te bedienen. De bedienknoppen zijn logisch ingedeeld en meestal ook met (zeil) handschoenen aan te bedienen
 5. Een handmarifoon kan een extra navigatiehulp zijn wanneer deze voorzien is van een ingebouwde GPS. Het onmiddellijk bij de hand hebben van je GPS locatie is natuurlijk erg handig wanneer u de hulpdiensten moet vertellen waar u zich bevindt.
 6. Een handmarifoon is prijstechnisch aantrekkelijk. Je koopt, ook bij een beperkt budget al gauw een uitstekende handmarifoon.
 7. Sommige handmarifoons hebben extra functies, zoals bluetooth en zijn daarmee koppelbaar met uw smartphone. Zou u in November bij windkracht 6 het IJsselmeer over varen dan kunt u er voor kiezen uw smartphone in de kajuit te laten liggen en een inkomend gesprek aan te nemen met uw waterresistant handmarifoon.

Heeft u een handmarifoon of vaste marifoon aan boord? Dan moet u er wel gebruik van maken.
Een marifoon is dus voor de kleine pleziervaart in Nederland niet verplicht maar heeft u een marifoon aan boord dan moet u hem wel gebruiken.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer u uw basiscertificaat marifonie in handen hebt u ook kunt kiezen voor een marifoon die AIS ondersteund. AIS is een systeem waarmee schepen die over een AIS transponder beschikken te zien zijn op bijvoorbeeld het scherm van uw kaartplotter.
Wilt u dat uw eigen schip zichtbaar is voor anderen? Dan heeft u een AIS ontvanger en transponder nodig. Wilt u alleen andere schepen kunnen zien dan is alleen een AIS ontvanger benodigd.

De TOP 5 handmarifoons van 2024:

5. De vijfde plaats is voor de Icom M37 handmarifoon

ICOM M37E handmarifoon


Deze Icom M37 handmarifoon is een vertrouwd gezicht bij veel schippers. De stevige constructie in combinatie met de eenvoudige bediening, de lange accuduur en het feit dat deze niet alleen blijft drijven maar ook een knippersignaal geeft bij in het water vallen wordt zeer gewaardeerd.

4. Op 4, de Cobra HH500 handmarifoon

Cobra HH 500 handmarifoon, onze nummer 4 uit de TOP5


De Cobra HH 500 is een veel verkochte handheld marifoon. Degelijke constructie, groot display en een overzichtelijke rangschikking van de knoppen maken deze Cobra HH500 een interessant model.
Extra handig is de Bluetooth functie die u in staat stelt uw smartphone te koppelen.
Eenmaal gekoppeld neemt u dan met de HH500 een binnenkomend telefoongesprek aan op de marifoon.
handig als u buiten in de volle regen staat bijvoorbeeld.
Een tweede handige functie van deze handmarifoon is de Rewind functie. Dit is een opname functie waarmee u een deel van de laatste conversatie kunt  direct terugluisteren. Handig als u net iets niet heeft verstaan.

3. De Standard Horizon HX890E handmarifoon

Standard Horizon HX890E handmarifoon


Deze Standard Horizon HX890E onderscheid zich vooral door de ingebouwde GPS. Hierdoor is uw positie direct op het LCD scherm afleesbaar. Onmisbaar in geval van nood. Hierdoor bent u instaat snel exackt uw locatie door te geven aan de instanties.
Daarnaast ondersteund deze Standard Horizon DSC wat staat voor Digital Selective calling.
Via deze optie kunt u namelijk een noodoproep en positie doorgeven, echter alleen toegestaan als u over een MARCOM B certificaat beschikt.

2. De Cobra HH350 handmarifoon

Cobra HH350 handmarifoon


De Cobra HH350 handmarifoon is een van de meest verkochte handmarifoons! Deze slanke marifoon is gewoon een uitstekende marifoon met daarop de standaard functies. Anders gezegd: Goed ontwerp, compleet pakket met lader, accu ect. en zeer eenvoudig te bedienen. Bovendien voor een zeer scherpe prijs!
Zoek u een goede, no nonsens marifoon van prima kwaliteit voor een concurrerende prijs dan is de Cobra HH350 een uitstekende keuze. Het nadeel is dat ze niet atijd leverbaar zijn.

1. De nummer 1 handmarifoon: De Standard Horizon HX210E

Standard Horizon HX210E handmarifoon test winnaar 2024


De Standard Horizon HX201E is een uitstekende handmarifoon die een helder geluid produceert, makkelijk te bedienen is en die standaard intussen is uitgerust met het VDES kanalenpakket.
(dat hebben overigens zolangzamerhand alle marifoons standaard)
De ingebouwde Litium-Ion accu zorgt voor vele uren gebruiksplezier ondanks zijn lichte gewicht.
Dit lichte gewicht van 280 gram zorgt ervoor dat tijdens het gebruik het gewicht niet noemenswaardig aanwezig of storend is.
Bovendien is de HX210E waterbestendig en geeft net als de duurdere ICOM licht af bij in het water vallen. Een extra feature is dat deze Standard Horizon marifoon ook voorzien is van FM ontvangst!
Bovendien krijgt u 3 jaar Standard Horizon garantie, ook op waterschade.
De marifoon wordt geleverd inclusief 12- en 220 volt lader, draagriem en handige riemclip.
De rubber antenne is buigzaam en naar behoefte kan een losse speaker worden aangesloten.
De bedieningsknoppen zijn uitgerust met een rubber laagje voor extra grip. Het heldere, verlichte, DOT Matrix display is fors en goed afleesbaar

Concluderend: De Cobra HH350 en de Standard Horizon HX210E zijn erg aan elkaar gewaagd als je naar de standaard handmarifoon-functies kijkt. Wij kiezen toch voor de Standard Horizon HX210E als handmarifoon-winnaar vanwege de extra features die je normaliter alleen bij duurdere merken of modellen tegenkomt:

 • Waterdicht
 • Flashlight bij in het watervallen, een optie die je alleen bij dure handmarifoon normaal tegenkomt
 • Voorzien van een ingebouwde FM-radio!
 • Groot, helder display
 • 3 jaar garantie, ook bij waterschade!

Tot slot:

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een handmarifoon? Onze klantenservice zit voor u klaar om u verder te helpen met advies en ondersteuning bij de aanschaf van een handmarifoon.

Zoals eerder gemeld. Voor het aan boord hebben van een (hand) marifoon dient u te beschikken over een basiscertificaat marifonie.
Om deze te bemachtigen moet u een examen afleggen bij het CBR. (examen basiscertificaat marifonie)
Om de theorie (u moet 70% van de vragen juist beantwoord om te slagen) onder de knie te krijgen bieden wij een aantal cursusboeken aan zoals het ANWB cursusboek marifonie,

Heeft u eenmaal uw examen met goed gevolg afgelegd dan kunt u de benodigde ATIS code gaan aanvragen bij het agentschap telecom. Deze ATIS code kunt u zelf eenvoudig in uw marifoon programmeren. Hierna is de marifoon klaar voor gebruik.
Nautic Gear voert een breed assortiment marifoons, antennes en toebehoren direct uit eigen voorraad leverbaar. Bekijk eens ons complete assortiment marifoons of marifoonantennes.

Happy Boating!