Welk Scheepstoilet moet ik kopen?

23 oktober 2019

Een scheepstoilet aan boord geeft een een stuk meer vaarcomfort! Want eerlijk is eerlijk, het is wel heel prettig wanneer je tijdens een vaartocht comfortabel van een scheepstoilet gebruik kunt maken.
Maar welk scheepstoilet moet je nu aanschaffen en wat is een goede keus? Er zijn verschillende merken op de markt die allemaal scheepstoiletten leveren. Wilt u nu weten wat de verschillen zijn en welk scheepstoilet voor u een goede keuze is? Lees dan snel verder.
We zetten de drie meest verkochte types voor u overzichtelijk op een rij en noemen de voordelen en de aandachtspunten. Vaak wordt de keuze voor het scheepstoilet bepaald door de beschikbare ruimte, budget en de gebruiksfrequentie.
Wanneer u uw scheepstoilet goed onderhoud gaat een goed toilet zo’n 10 jaar mee, of soms zelf langer. Echter goed onderhoud en de juiste onderhoudsmiddelen zijn dan wel vereist.

Meest voorkomende scheepstoilet: Het pomptoilet.

Een van de meest voorkomende scheeptoilet types is het pomptoilet.
Dit toilet is voorzien van een dubbelwerkende pomp. Na het toiletbezoek wordt doormiddel van het heen- en weer bewegen van de pomphendel eerst spoelwater, vaak buitenwater, in de toiletpot gepompt.
Daarna wordt de pomphendel gedraaid en bij de tweede maal pompen de inhoud afgevoerd.

Johnson Scheepstoilet met pomphendel

Bij de meeste toiletten zit de pot met 4 bouten vast op het onderdeel van het toilet. Daardoor is de pot draaibaar en dat kan handig zijn wanneer u uw scheepstoilet moet monteren.
In de meeste gevallen is dan ook de pomphendel zowel links als rechts te plaatsen, afhankelijk van wat in uw situatie het beste past.
Het monteren en aansluiten van een scheepstoilet is voor een handige doe-het-zelver prima te doen.
Wanneer u uw bestaande scheepstoilet vervangt adviseren wij ook de slangen gelijk mee te vervangen. Om uw toilet goed aan te sluiten gebruikt u Saniflex toiletslang voor zowel de aan- als de afvoer.
Deze witte slang is voorzien van een stalen spilraal en bovendien geurdicht.

De afvoer van uw scheepstoilet mag in Nederland, wanneer u een pleziervaartuig heeft niet overboord geloosd worden maar moet worden opgevangen in een vuilwatertank. Op zee mag u via een huiddoorvoer uw toilet wel lozen, op binnenwater dus niet.
Met het installeren van een Y-kraan tussen de afvoerslang en vuilwatertank / buitenafvoer kunt u altijd, afhankelijk van het water waarop u vraart uw afvoer kiezen.

Geef gasten aan boord uitleg over de juiste bediening van uw scheepstoilet!

Het voordeel van een scheeptoilet met een pomphendel is dat het een eenvoudig systeem is. Er is geen elektra benodigd om een elektrische pomp aan te drijven. Hierdoor bespaart u ook nog eens gewicht.
Het nadeel van een pomptoilet is dat het doorspoelen wat meer werk vergt en de bediening van de pomphendel goed uitgelegd moet worden aan eventuele gasten!

Een veel verkocht en uitstekend pomptoilet is de Johnson Pump Aqua T
Ook erg interessant is het Jabsco Twist & Lock Scheepstoilet

Wanneer het gewicht een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld op een zeilboot, wil je een zo licht mogelijk toilet. RM69 heeft binnen het portfolio een kunststof scheepstoilet van ABS.
ABS is een sterk en toch licht materiaal en door de toepassing van ABS weegt dit scheepstoilet slechts 3 kilo!

Zo’n scheepstoilet met een pomphendel vergt net als elk ander toilet wat onderhoud om goed functioneren te waarborgen. Welk onderhoud u moet plegen en wat u vooral niet moet doen leest u verderop.

Het elektrisch scheepstoilet

Een elektrisch scheepstoilet biedt in vergelijk dat het handmatig bediende pomptoilet veel voordelen.
Deze voordelen zijn voornamelijk het grote comfort dat een elektrisch scheeptoilet u biedt.
Bij de meeste “standaard” elektrische scheepstoiletten wordt de spoelpomp die voor aanvoer van spoelwater zorgt gecombineerd met de mercatorpomp, ook wel versnijderpomp genoemd, die voor de afvoer zorgt. Deze toiletten kennen een 1-knops bediening. Spoelen en afvoeren gebeurt tegelijktijdig.
Het enige nadeel van dit type elektrisch toilet is dat het doorspoelen wat lawaaiig is wat minder prettig is als u met meerdere personen aan boord slaapt en u moet ’s nachts naar het toilet.

Doorspoelen met 1 druk op de knop

Het grote voordeel van zo’n elektrisch scheepstoilet is dat u met een druk op de knop doorspoelt. Niet ingewikkeld toiletpotten volpompen met spoelwater, hendels draaien maar gewoon een eenvoudig knopje indrukken, that’s it!

Wel vraagt zo’n elektrisch scheepstoilet behoorlijk stroom. Zorg dan ook voor een goede huishoudaccu en denkt u aan de juiste dikte bekabeling. Die dikte is vaak afhankelijk van de afstand tussen toilet en accu. Wanneer een elektrisch toilet niet doorspoelt ligt dat behoorlijk vaak aan te weinig accu-vermogen of slechte of te dunne bekabeling. Schaf dus naast een elektrisch scheepstoilet ook geschikte bekabeling aan om uw toilet met voldoende dikke stroomkabel aan te sluiten. bijvoorbeeld Automarine 6 mm2 montagekabel

Het doorspoelen gebeurt meestal met buitenwater. Wilt u liever niet met buitenwater doorspoelen dan zou u een elektrisch toilet met een losse spoelpomp en afvoerpomp kunnen overwegen.
Of met een Solenoidklep waarmee u een bestaande drinkwaterpomp kunt gebruiken voor de aanvoer van spoelwater.
Een zeer veel verkocht elektrisch scheepstoilet is de Allpa Aqua T en de Jabsco Electrisch toilet regular.

Het stille elektrische toilet

Wilt u optimaal toilet-comfort aan boord dan is een toilet met aparte spoelpomp te overwegen.
Zo’n toilet word vaak aangeduid met kreten als “Super Silent” of Lite.
Het voordeel van zo’n toilet met een losse spoelpomp is tweeledig: Je hebt de mogelijkheid om met dit systeem spoelwater uit je drinkwatertank te gebruiken in plaats van buitenwater.
Dit voorkomt nare geuren van buitenwater dat in de toiletpot blijft staan.
Ander groot voordeel is een stuk minder lawaai tijdens het doorspoelen. Doordat de spoelpomp en de afvoerpomp gescheiden zijn maakt het toilet veel minder lawaai wanneer u deze doorspoelt.
Dat is erg prettig wanneer u ’s nachts naar het toilet gaat en medepassagiers lekker liggen te slapen. Die wil je immers niet wakker maken minden in de nacht door een gillend toilet…

Doorspoelen met drinkwater kan vervelende lucht door buitenwater voorkomen

Een optie die onstaat wanneer u kiest voor een toilet met een losse aan- en spoelpomp is om de aanvoer van speolwater te regelen via een bestaande drinkwaterpomp.
Hierop sluit u een extra slang aan welke u koppelt aan de Solenoid klep. Tussen de uitgang van de drinkwaterpomp (drukpomp) en de Solenoidklep onstaat waterdruk.
Deze solenoid klep is elektrisch bedienbaar en na een druk op de (wc) knop  opent deze waardoor de opgebouwde druk van de drinkwaterpomp wegvalt en de drinkwaterpomp vervolgens aanslaat en het toilet gespoeld wordt. Laat u de knop los dan stopt het spoelen. Een stil elektrisch toilet is meestal wel een stukje duurder dan een standaard elektrisch toilet maar wordt toch veel aangeschaft.
De grootste reden is in eerste instantie de geluidsreductie en in tweede instantie de mogelijkheid met drinkwater te door te spoelen.

Scheepstoilet onder de waterlijn? Plaats beluchters!

Dit is ook een prima oplossing wanneer u toilet onder de waterlijn staat. U loopt dan geen risico dat uw boot zinkt door overstromend buitenspoelwater! Let wel op dat u op de afvoer een zwanenhals met beluchter toepast!

Wanneer een scheeptoilet onder de waterlijn geplaatst wordt dan zou, bij het openen van de buitenkranen uw boot, via het scheeptoilet kunnen vollopen.
Dit kan voorkomen worden door zowel in de aan- als afvoerlang een zwanenhals te leggen.
Daarbij laat u de slangen eerst naar boven lopen tot bijvoorbeeld onder het gangboord en dan weer naar beneden. Dit voorkomt dat uw toilet overstroomt.
Het is dan wel verstandig ook een beluchter te plaatsen. Zou om wat voor reden dan ook de zwanenhals toch onder de waterlijn komen (denk aan een zeilschip onder helling) dan zou door de hevelwerking ook als uw schip weer recht ligt toch vol kunnen lopen. Een beluchter voorkomt deze hevelwerking!

Onderhoud van uw scheepstoilet

Wilt u jarenlang zonder storingen van uw scheeptoilet gebruik kunnen maken dan is enige aandacht schenken aan het scheeptoilet wel vereist.
Een scheeptoilet is geen toilet zoals u thuis heeft. De enige overeenkomst is dat in de meeste gevallen de pot van porcelein is.

Bedenk dus dat sommige zaken wel eens in een toilet thuis gegooid worden bij een scheepstoilet voor problemen zorgen!
Wij hebben al heel wat, niet nader te noemen, voorwerpen uit een toilet gehaald waardoor pompen vast kwamen te zitten of helemaal vernield waren. Dit soort schade valt nooit onder garantie te claimen.

Maakt uw scheepstoilet niet schoon met de standaard schoonmaak artikelen zoals u thuis gebruikt! Deze zijn veel te aggressief en veroorzaken schade.
Purysan is een prima middel voor scheepstoiletten met een vuilwatertank. De middel zorgt ervoor het het biologisch afval afgebroken wordt en voorkomt nare geuren.
Tevens maakt het de toilet pot schoon wanneer u dit middel even in de rondte borsteld.

Maak uw scheepstoilet vorstvrij met de juiste antivries. Goedkoop is Duurkoop!

Wanneer u uw boot winterklaar maakt is het ook zaak uw scheeptoilet tegen vorst te beschermen.
Doe dat met de juiste antivries. Wanneer u de verkeerde antivries gebruikt kunnen pakkingen hierdoor oplossen met een lekkend toilet in het voorjaar als gevolg. Goedkoop is dan toch echt duurkoop en ook deze schade is niet onder garantie te claimen.
Antivries voor auto’s is echt niet geschikt voor een scheeptoilet.

Er is speciale antivries voor het scheepstoilet verkrijgbaar die naast het vorstvrij houden tevens zorgt voor het smeren van de bewegende delen en de pakkingen en rubbers soepel houdt.
maar ook Talamex antivries of Starbrite drinkwaterantivries zijn prima voor uw scheepstoilet.

 

Conclusie

Oud pomptoilet uit 1920

Een scheepstoilet aan boord geeft enorm veel meer comfort tijdens uw vaartochten. Bedenk bij uw keuze altijd of u voldoende ruimte heeft om het toilet in te bouwen.
Eerlijk is eerlijk, het “ouderwetse” pomptoilet blijft erg populair.
Goede en scherp geprijsde scheeptoiletten zijn de Jabsco Twist en Lock en de Johnson Aqua T handpomp toilet. Nieuw op de markt en van uitstekende kwaliteit is de Albin Pump Handpomp toilet.

Zoekt u een klein en compact scheepstoilet dan is een RM69 zeker de moeite van het overwegen waard.

Prijzen variëren tussen de 129 en 180 euro voor een goed pomptoilet.
Wilt u meer comfort en een toilet dat in de bediening veel gemak oplevert? Kies dan voor een standaard elektrisch toilet. De Allpa Aqua T, maar ook de Jabsco elektrisch toilet Regular is een uitstekende optie.

De meeste van deze toiletten zijn naar keuze verkrijgbaar in een 12- of 24 volt uitvoering.

De kosten van een elektrisch toilet liggen tussen de 250 en 350 euro met uitschieters naar 450 euro voor een meer design toilet zoals de Jabsco Lite Flush.

Heeft u advies nodig of gewoon een vraag? Belt u ons dan, wij helpen u graag! In de markt voor een scheepstoilet ? Hier vindt u onz overicht van alle toiletten.