Hoe werkt een Omnia oven?

24 oktober 2017

Hoe werkt een omnia oven

Omnia: out of the box.

De doos valt op door de termen die ook bij Ikea zouden passen. En dat klopt ook wel: Omnia is een product uit Zweden.  Een korte meertalige handleiding wordt meegeleverd (waaronder Nederlandstalig), en de oven is lekker compact in een foedraal verpakt. Voor het eerste gebruik hoeft alleen de knop aan het deksel te worden geschroefd, en is het raadzaam om de bakvorm even af te wassen. De volgende onderdelen zitten in de foedraal: een RVS onderstel, de aluminium bakvorm en dito deksel met knop. Dit plaats je echt met drie tellen in elkaar!

De werking van de Omnia oven.

De werking van de Omnia oven is vergelijkbaar met een normale gasoven. Dankzij het RVS onderstel wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, en is een aangebrande bodem niet meer nodig. Dit RVS onderstel zorgt dus voor een gebalanceerde onderwarmte. Het tweede deel van de warmte stijgt in het midden door de opening tot tegen het deksel. Het deksel verspreidt dit gelijkmatig over het gerecht, waardoor dit als bovenwarmte fungeert. De stoom die uit een gerecht ontsnap wordt afgevoerd via de kleine gaatjes in de zijkant van het deksel.
Omdat deze warmteverdeling van de wonderpan dus sterke overeenkomsten vertoond met een normale gasoven, is ook de bereidingstijd voor de meeste gerechte gelijk aan die van een normale oven. Wij hebben hem getest op een gaskomfoor in een caravan. Natuurlijk kan dit ook perfect in de boot, camper, of op een losse gasbrander of benzinebrander.
Nu komt het verrassende: zelfs een elektrische kookplaat schijnt gewoon te kunnen. Hier moet je de onderplaat wel altijd even voorverwarmen, alvorens de bakvorm met deksel erop te plaatsen.

TIP: Maak je afbakbroodjes voor het bakken een beetje vochtig met water voor het allerbeste resultaat!

Mogelijkheden van de Omnia.

Broodjes afbakken in de Omnia oven
Met de omnia oven bak je de heerlijkste broodjes af

Vele gebruikers van de Omnia oven denken meteen aan de vele afbakbroodjes en ovenbroodjes die ze er inmiddels mee hebben afgebakken. Dit gaat dan ook fantastisch, al is onze ervaring wel dat dit nog een stuk beter gaat met het optionele Omnia rooster. Hierdoor worden de broodjes, croissants of kaiserbroodjes rondom heerlijk krokant. Tip: de afbakbroodjes (geldt niet voor croissants!) worden nog wat knisperiger door de vooraf even een beetje nat te maken onder de kraan. Leg ze dan rondom op het rooster in de bakvorm. Ook bij afbakbroodjes geldt overigens dat je de onderplaat even moet voorverwarmen, voordat je de bakvorm plaatst. Dan het vuur laag, en zo’n 10 minuutjes later zijn de broodjes klaar en ruikt het naar ovenverse broodjes. Croissantjes zijn nog wat sneller klaar. En zodoende hebben wij dit jaar alleen nog maar vriendelijk gelachen naar het bakkertje op de camping. Behalve dat je ’s ochtends niet in de rij hoeft te staan, scheelde het ook flink in de portemonnee, door zelf broodjes af te bakken.””

Cake bakken, brood bakken of gewoon een lekkere Lasagne, het kan allemaal!

Maar het bovenstaande is pas het begin. Wat namelijk ook erg leuk, lekker en eenvoudig is, is een lekkere kruidcake, marmercake of ‘gewoon’ brood te bakken. Omdat een caravan en kajuit natuurlijk wat compacter is dan een gemiddelde keuken ‘thuis’, is een beetje ventilatie geen gek idee, want met name de geur van de kruidcake is vrij intens. Maar wel super lekker! Ook met de cakes en brood geldt: vuur laag houden. Misschien was het ons enthousiaste ongeduld, waardoor we het vuur de eerste keren toch iets te hoog hadden, met een flinke doorbakken korst als gevolg. Maar gelukkig niet verbrand. Beetje wegsnijden, en de volgende keer het vuur consequent laag houden.

Tip: een bakspray is lekker snel en simpel om de bakvorm mee in te vetten

Wij gebruikten Belbake bakspray, en hiermee hebben we geen één keer een aangekoekt gerecht gehad.
Bij een brood moet je ook even de tijd incalculeren voor het rijsproces. Deeg maken (wij gebruikten een kant-en-klaar broodmix van de supermarkt), laten rijzen, in de ingevette bakvorm verdelen, en nogmaals laten rijzen. Dan ben je ongeveer 2 uur verder, maar je hoeft de pan natuurlijk niet continu vast te houden. Vervolgens bakken maar, en na ongeveer 40 minuten was het resultaat een erg lekker brood, en wel in tulbandvorm.
Nog een tip dan: neem ovenwanten mee, dat is wel zo prettig met het uit de vorm kiepen van je brood of cake.

Wat voor gerechten kun je maken met de Omnia oven?

En nu het avondeten nog. Want ook daar is de Omnia een nieuwe mogelijkheid aan boord. Een lekkere lasagnette maken? Geen probleem, want vrijwel alle recepten die voor een normale oven vindt werken ook met de Omnia. Of Een heerlijke broccoli- zalm schotel: lekker met (kant-en-klare) aardappelschijfjes, kleine broccoli-roosjes, stukje zalm, een eitje en kookroom mixen, peper – zout – kruiden, en aftoppen met geraspte kaas.

Naast heerlijke afbakbroodjes is de Omnia oven ook appel-kruimeltaart-proof!

Nog eentje dan, uit eigen ervaring, om mee af te ronden. Op mijn verjaardag werd ik verrast door mijn vrouw met een heerlijke appel-crumble taart. Jawel, ook een appel-crumble taart is dus Omnia-proof.

Verknocht aan de Omnia oven!

Wij zijn in korte tijd redelijk verknocht geraakt aan de Omnia wonderpan. De mogelijkheden zijn zo ruim als je eigen fantasie. Of je nu een echte keukenprins of juist een culinair barbaar bent; met de Omnia kan iedereen een lekker eenvoudig tot zeer uitgebreid gerecht op tafel krijgen. De Omnia oven: nieuwe kook- en bakmogelijkheden voor op het water, op de camping of onderweg op reis met de camper, en dit alles met bijzonder weinig afwas en slechts 1 gaspit.

Wil je meer weten over de Omnia Oven? Bekijk dan het filmpje hieronder of ga direct naar de webshop om je eigen Omnia direct aan te schaffen.