Welke boot radio moet ik kopen? Je leest het hier

27 december 2017

Boot-radio-kopen

Wanneer je overweegt een nieuwe boot radio te kopen, of je oude boot radio te vervangen dan wil je wel gelijk de beste keus maken. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? Een boot radio is in veel soorten en maten verkrijgbaar. Van DIN formaat, rond tot zeer kleine boot radio’s die zelfs in een jetski ingebouwd kunnen worden. Aan een radio aan boord worden echt andere eisen gesteld. Ze moeten veel beter bestand zijn tegen vocht, temperatuurs wisselingen en ook direct zonlicht moet een boot radio kunnen verdragen.
In dit blog artikel leggen we je de belangrijkste zaken uit. We brengen je op de hoogte van de meest belangrijke technische aandachtspunten zoals vermogen en vochtwerendheid.
Uiteraard kijken we ook naar steeds belangrijker wordende functies op een boot radio zoals Bluetooth, USB. Zelfs koppeling met een NMEA 2000 netwerk is bij sommige boot radio’s mogelijk.

Bekijk hier de meest verkochte boot radio’s >>

Omdat de omstandigheden aan boord toch  robuuster zijn dan bijvoorbeeld in het interieur van een auto moet een radio voor de boot allereerst beter bestand zijn tegen vocht.

De Boss UAB 1308 bijvoorbeeld is een radio in een scherpe prijsklasse en beschikt over gecoate printplaten die voorkomen dat er corrosie optreed door vocht inwerking. Daarnaast is het front UV bestendig en hierdoor dus beter bestand tegen direct zonlicht.

gecoate-vochtwerende-printplaat
Gecoate, vochtwerende printplaten beschermen elektronica tegen vocht.

Deze radio’s zijn niet waterdicht, wel vochtbestendig. Zo’n radio is uitstekend geschikt om hem in een boot te monteren bij bijvoorbeeld een overdekte stuurstand of binnen in de kajuit van een motorboot of bij de kaartentafel bij een zeiljacht. Wil je zo’n radio monteren op een meer open plaats, bijvoorbeeld in een stuurconsole van een sloep of consoleboot, dan is een radio cover echt een must, want alhoewel ze vochtbestendig zijn zijn ze niet bestand tegen regenbuien of buiswater. Zo n cover beschermd de radio wel tegen dit soort weersinvloeden. Met een cover is zo’n radio dan wel uitstekend buiten te gebruiken.

Bij het kopen van een boot radio is ook de montage plaats van belang: Stel dat je de bestaande (auto) radio wil vervangen dan heeft deze waarschijnlijk een DIN maat. Een DIN maat is de meest voorkomende maat van een standaard (auto) radio. Deze maat is 180x50x150mm. Handig is natuurlijk wanneer je nieuwe radio direct in het bestaande gat kunt monteren. Veel boot radio’s die je kunt kopen hebben zo’n DINmaat. Naast DIN heb je ook dubbel DIN. Twee keer de DIN maat. Deze dubbele DIN maat komt niet zo vaak meer voor.

Overigens: De Fusion RA70 en de RA70N zijn beide ook DIN formaat radio’s die wel bestand zijn tegen regen of buiswater. Deze zijn niet alleen vocht bestendig maar ook IPX5 waterbestendig, zowel aan de voor- als achterzijde. Daarmee zijn de ongevoelig voor regen.

 

Twee boot radio's Dubbel- en enkel DIN
Twee boot radio’s Links: Dubbel DIN, rechts enkel DIN

 

Populaire boot radio’s met een enkel DIN formaat zijn de BOSS UAB 1308. Deze zijn verkrijgbaar in wit of zwart. De Boss 752 UAB ,die kan koppelen met de Boss control App waarmee u veel radio functies vanaf je smartphone kunt bedienen. Deze heeft ook nog een ingebouwde CD-speler.
Zo’n App kun je gratis downloaden via de Apple store, of voor Android smartphones via de Google Play store. Met zo’n control App kun je, waneer uw smartphone is gekoppeld aan de radio, veel radio functies bedienen vanuit zo’n control app.

De Fusion RA70 en de RA70 N zijn koppelbaar met de control App van Fusion De 70N laaste beschikt ook over NMEA2000 ondersteuning.

Ronde boot radio

De laatste jaren zie je steeds meer ronde boot radio’s Deze worden al wat jaren gebuikt aan boord van vooral speedboten. Hier wordt een boot radio vaak in het dashboard gemonteerd naast de motorinstrumenten. Door de radio rond te maken past dit optisch mooi bij deze ronde motorinstrumenten. Qua ruimte vaak ook beter passend dan een radio met DIN formaat. Veel merken leveren tegenwoordig ronde radio’s.

Veel ronde boot radio’s zijn waterbestendig volgens IPX 5 of 6. bestand tegen regen en buiswater Je kunt ze dan ook rustig in een kuip monteren.

De meeste hebben een Diameter van 85mm en zijn vaak niet alleen vochtwerend maar meestal IPX 5 waterbestendig. Dat betekend dat je ze in de openlucht kunt monteren zonder een extra afdekking te gebruiken.  Het gebruiksgemak van een ronde radio is vaak wat hoger dan van een DIN maat radio. Dit komt omdat een DIN maat radio vaak gemariniseerde auto-radio’s zijn terwijl deze ronde boot radio’s vanaf het begin al ontworpen zijn voor maritiem gebruikt. Dit uit zich bijvoorbeeld in grote knoppen die ook met handschoenen aan te bedienen zijn.  De ronde boot radio is de laatste jaren zeer populair geworden. En dat is ook niet zo vreemd. Ze zijn eenvoudig te bedienen, geschikt voor 4 speakers  hebben een prima vermogen en geschikt voor een USB Stick en Bluetooth streamen. Naast  Speedboten en zeilboten waar ze in de kuip worden gemonteerd zijn ze ook ideaal om in een sloep te monteren!

Ronde boot radio
Ronde boot radio’s zij de laaste jaren enorm populair! Goed waterbestendig, krachtig en vaak voorzien van Bluetooth en USB
  • De Boss MGR350B +Prima radio + krachtig geluid + Waterbestendig + Voordeelbundels + Bluetooth en USB – Geen control App – Kleinere knopjes
  • Sportnav + Wordt als complete set verkocht met speakers, antenne en cover + Zeer concurerende prijs + Waterbestendig + Bluetooth + USB – Geen DAB+
  • Jensen MS3A + Waterbestendig + Control App + Bluetooth + USB – Geen DAB+
  • G4 Marine RM745D + Waterbestendig + Grote knoppen + Bluetooth + DAB+ USB – Eenvoudiger display
  • Allpa Ronde marine radio + Prijs + eenvoudig – Geen Bluetooth en USB – Lichte versterker

Boot radio met Bluetooth

Natuurlijk is het leuk om naar de radio te luisteren , nog leuker om je eigen muziek  te kunnen afspelen. Nog maar kort geleden werd daarvoor een CD speler gebruikt.De laatste jaren neemt het streamen van muziek van een Smartphone steeds meer toe.
Dit streamen maakt het mogelijk om muziek die op een smartphone staat via een bluetoothverbinding op de radio af te spelen. Hierbij kan de smartphone gewoon in je broekzak of jaszak blijven zitten.

Met Bluetooth is het mogelijk om muziek, opgeslagen op je smartphone, draadloos, weer te geven over de boot radio en daarop aangesloten speakers.

Heb je bijvoorbeeld een abonnement op de muziek dienst Spotify en een beetje royaal abonnement bij je telefoonprovider dan kun je Spotify direct streamen naar je boot radio en daarop aangesloten speakers. Als de verbinding wat meer geavanceerd dan is het ook mogelijk om terwijl je smartphone in je broekzak zit via de aangesloten radio een muzieknummer vooruit te spoelen, vooruit- of achteruit te skippen of een andere map met muziek te selecteren. Dit is bij veel Fusion radio’s mogelijk en een heel handige functie.
Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je muziek die op je smartphone of tablet is opgeslagen kan weergeven via de radio en de daarop aangesloten waterbestendige luidsprekers.

Boot radio met USB

Tegenwoordig beschikken de meeste boot radio’s over een USB aansluiting. Dit maakt het mogelijk om muzieknummers die u op een USB stick opslaat af te spelen via de boot radio.  Soms kan ook  uw smartphone aangesloten worden op deze usb poort zodat uw telefoon direct word opgeladen en nummers op de telefoon via de usb aansluiting afgespeeld kunnen worden. Waar u op moet letten is dat  deze USB aansluiting meestal achterop de radio zit….Dat is dus niet de handigste plaats om een usb stick in te stoppen.
Daarom verkopen wij een `USB verlengkabel die aan de ene zijde voorzien is van een usb stekker en aande andere zijde van een USB inbouwstopcontact. Deze monteer je eenvoudig op een snel bereikbare plaats.

USB verlengkabel voor je boot radio
USB verlengkabel voor je boot radio

Naast het feit dat je hier een USB stick op kunt aansluiten zit hier ook een mini jack aansluiting op. Die kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een koptelefoonuitgang van een losse MP3 speler op de AUX  ingang van de boot radio aan te kunnen sluiten. Op deze manier heeft u dan tevens de Auxillary ingang bereikbaar gemaakt. Het USB inbouwstopcontact heeft een vrij lange hals waardoor het inbouwen, ook in dikker materiaal geen problemen geeft.

 

Hoe zwaar moet de versterker van een boot radio zijn ?

Heel vaak worden wij gebeld om een advies te geven. De meest gestelde vraag is welke speakers geadviseerd worden in combinatie met welke radio.
Dit zijn de meest lastige vragen omdat elke klant andere eisen en wensen hebben. Desalnietemin hebben we wel een paar goede tips voor je:

Stel, je hebt een sloep van tussen de 5 en 9 meter. Je wilt gewoon  naar de muziek luisteren, houdt van een beetje geluid maar wil de boot niet in een nachtclub veranderen. Dan voldoen eigenlijk alle boot radio’s De meeste boot radio’s leveren 4 x 40 Watt RMS muziek vermogen.  Maar de grootste bepaler van het eindreslutaat is toch echt de speaker en de plaats waar u deze monteert. Bij dit soort radio’s worden vaak 4- of 6 inch speakers gekocht. Deze zijn qua maat en diepte eigenlijk overal toepasbaar.

De plaats waar de speaker wordt ingebouwd bepaald voor een zeer groot deel de klank en volume van het eindresultaat

Ook een combinatie van speakers is mogelijk. Bijvoorbeeld  6 Inch bij de stuurstand en 4 inch voorin. Monteer je bijvoorbeeld je speakers aan de voorzijde in eenb bakskist dan zal het geluid over het algemeen veel beter zijn dan wanneer je ze in een “schotje” monteert. De bakskist of ruimte onder de bank zal deels meewerken als klankkast. Zou je na he monteren toch nog iets meer pit willen dan is een Subwoofer met extra eindversterker de volgende stap.
De set hierboven kan ook prima aangehouden worden voor een zeilschip of motorkruizer. U heeft gegarandeerd een prima, standaard geluid.

Wat is het verschil tussen vermogen en RMS vermogen? De afkoring RMS staat voor: Root Mean Square betekent letterlijk “de wortel uit gemiddeld kwadraat”
Hiermee wordt door fabrikanten van audio apparatuur een standaard aangeduid omtrent afgegeven- (versterker) en opgenomen- (speakers) vermogen in het samengestelde geheel. Simpel gezegd: Het RMS vermogen is het vermogen dat de versterken maximaal, langdurig kan afgeven zonder de speakers of versteker te beschadigen. Het maximale piekvermogen is eigenlijk een onzin vermogen omdat niet aangegeven wordt hoe lang dit piekvermogen kan standhouden, 1 seconde of 1 uur? Bij het beoordelen van een versterker is daarom het RMS wattage het vermogen dat u werkelijk tot uw beschikking heeft.

Fusion boot radio

Van alle merken die er zijn mag je toch wel zeggen dat de laaste jaren het merk Fusion zich ontwikkeld heeft tot de meest uitgebalanceerde fabrikant van marine audio.
De voordelen van een Fusion radio zijn legio. We noemen er een paar: De meeste boot radio’s van Fusion zijn IPX 5 of 6 waterdicht. Daarmee zijn ze echt overal te monteren. Van de open console, tot een RIB, in de kuip van sloep of zeilboot of zelf in een Jetski. De bediening is zeer intuitief en de grotere modellen zijn, wanneer ze over NMEA beschikken in te koppelen in een NMEA netwerk. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de radio binnen te monteren en hem via een aangesloten kaartplotter bij de stuurstand te bedienen. O.a Garmin en Raymarine ondersteunen deze functie. Vanaf de RA70 wordt ook de Fusion App ondersteund. Dit maakt het mogelijk om de radio functies vanaf uw smartphone te bedienen.

Beroemd is Fusion om zijn Zone-Techniek, waarmee uw de ruimtes aan boord verdeelt in verschillende zone’s en per zone klank en volume kunt regelen.

Twee veel verkochte fusion radio’s zijn de RA55 en de RA205. De eerste omdat deze klein is qua inbouwdiepte, standaard over Bluetooth beschikt en IPX6 waterbestendig is. De RA205 is qua breedte en hoogte exact hetzelfde als de RA55, echter heeft een zwaardere versterker en is daardoor dieper. Wil je deze twee radio’s inbouwen op de plaats waar eerst een DIN radio heeft gezeten? Dan is er een speciale DIN afdekkap beschikbaar die je over het bestaande gat monteert avlorens je de Fusion RA55 of RA205 plaast.

Tevens beschikt de RA205 over VHF ontvangst. Dit maakt het mogelijk om marifoniekanalen uit te luisteren. Voor schippers zonder marifoon aan boord kan dit echt een reuze handige optie zijn. Tevens biedt de RA205 extra aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld NMEA 2000. Wat ontbreekt op de Fusion RA205 boot radio is Bluetooth. Wil je toch bluetooth streamen naar deze radio dan schaf je de losse Bluetooth adapter aan de BT200. Dit is een plug and play oplossing en zorgt ervoor dat je ook vanaf de radio unit je muziek op je telefoon kunt bedienen. Tevens zie je op het scherm de naam van de arties of muzieknummer staan.

Met de Fusion BT100 maak je van elke boot radio een Bluetooth radio!

Bluetoothmodule-voor-boot-radio
Bluetooth module voor je boot radio

Stel dat je al een boot radio hebt en die heeft geen Bluetooth mogelijkheden maar wel een AUX ingang? Dan kun je door op de AUX ingang een Fusion BT100 aan te sluiten toch streamen naar je radio en daarmee dus achteraf toch een Bluetooth verbinding maken met je radio.
Het aansluiten is eenvoudig: De tulpstekkers van de BT 100 gaan in de AUX ingang en je sluit daarnaast de BT100 aan op je 12 volt boordspanning. Vervolgens selecteer je op je radio de AUX-ingang als bron en streamen maar! Zoalang je boot radio over een AUX ingang beschikt is de BT 100 te gebruiken. Bij Nautic Gear leveren we de BT 100 altijd uit voorraad! Je besteld hem eenvoudig online of haalt hem af in Ede!

 

Een radio op je boot zorgt voor extra onspanning en plezier tijdens het varen. Fusion is zeer populair, goed maar niet goedkoop. Wel IPX 6 waterbestendig en technisch zeer vooruitstrevend
Een uitstekend alternatief, vriendelijker voor je portomonee zijn de boot radio’s van Sportnav, Boss Marine en Gussi. Ze hebben een uitstekende prijs/prestatie verhouding waarbij de G4 ook over DAB+ beschikt. Omdat je bij de aanschaf van een radio ook een paar goede speakers nodig hebt hebben wij bij de meeste radio’s keuze uit voordeelbundels. Hierbij koop je zowel de speakers als de radio in een bundel en met extra korting!
De ronde boot raddio heeft de laaste jaren zeer aan polulariteit gewonnen en dat is niet zo verwondelijk. Uitstekende prijs / prestatie, vrijwel altijd Bluetooth en USB, makkelijk in te bouwen in een dashboard en gemiddeld 4 x 40 Watt RMS wat in de regel prima is!
Heeft u nog vragen over een boot radio, de inbouw of speakers? Onze medewerkers helpen u graag!