Wat is een Power Inserter voor een DVB-T antenne?
15 oktober 2017
Wanneer je op de boot TV wilt kijken is het het handigste omdit via DVB-T te doen. DVB-T is eigenlijk de digitale opvolger van het vroegere analoge TV uitzendsysteem via de ether. Met DVB-T bent u niet gebonden aan een kabel. U ontvangt die uitzendingen die in uw omgeving in de lucht zijn.
Om deze uitzendingen te kunnen ontvangen heeft u een TV nodig met een ingebouwde DVB-T ontvanger en een DVB-T antenne om het signaal op te pikken uit de lucht. Een goede DVB-T antenne maakt het verschil tussen wel of geen beeld.
Actieve of passieve DVB-T antenne?
DVB-T antenne’s zijn er in veel soorten en maten. Daar zouden we een apart artikel aan kunnen wijden.
Nu beperken we ons tot de actieve DVB-T antenne’s , de meest verkochte antenne’s.
Het verschil tussen een passieve en een actieve DVB-T antenne is dat een actieve antenne over een ingebouwde, kleine versterker beschikt. Deze versterker zorgt ervoor dat het ontvangen signaal versterkt naar de TV gestuurd wordt.
Een actieve DVB-T antenne heeft een ingebouwde elektronische versterker die het ontvangen TV signaal versterkt naar de TV stuurt
Bij digitale DVB-T tuners zoals die in TV’s worden ingebouwd is er een bepaalde hoeveelheid signaal nodig om ze goed te laten werken.
Is het signaal te zacht dan komt de digitale stroom van informatie niet volledig aan wat zich kan uiten in een “haperig” beeld of zelfs helemaal geen beeld.
Actieve antenne’s versterken het ontvangen signaal en sturen dit vervolgens naar de TV. Om dit te kunnen doen heeft de antenne stroom nodig.
Deze stroom wordt naar de antenne gebracht via de coax kabel die ook het televisie signaal transporteert.
De coaxkabel is dus zowel een signaalkabel als een voedingskabel.
5 Volt vanuit de TV of verzorgd door de Power Inserter?
Sommige TV’s kunnen antenne’s van stroom voorzien direct vanuit de TV. Op de antenne aansluiting word dan een spanning gegenereerd, meestal 5 volt, die via het instellingen menu van de TV kan worden aan- of uitgezet.
Er zijn niet zoveel TV’s die dat kunnen. Merken als Enox, Avtex en Alphatonics beschikken wel over deze functie. Wat voordeligere TV’s zoals bijvoorbeeld Finlux, Salora of Nikkei kunnen deze benodigde stroom niet direct aan de antenne leveren.
De oplossing is de Power Inserter. Dit apparaatje heeft twee antennepluggen. De ene gaat in de antenne-ingang van de TV en op de andere sluit u de coaxkabel aan die naar de DVB-T antenne loopt.
Aan het derde kabeltje van de Power Inserter zit een USB plug. Deze steekt u in de USB poort van de TV. Deze USB poort levert namelijk ook 5 volt spanning en heeft genoeg vermogen om een actieve DVB-T antenne van spanning te voorzien!
Op deze manier voedt de TV toch de antenne zonder dat u een aparte aansluiting op uw boordspanning hoeft te maken, direct vanuit de USB poort, reuze handig!
Voorkom eenvoudig kortsluiting
Omdat door de coaxkabel niet alleen het televisiesignaal getransporteerd wordt maar ook stroom is het van belang om de coax kabel niet kort te sluiten. Wanneer de mantel en de kern van de kabel met elkaar in contact komen wordt er kortsluiting veroorzaakt en daar kan een USB Power inserter niet echt tegen.
Gebruikt u een antennekabel met voorgemonteerde connectoren dat is de kans op kortsluiting nihil.
Monteer altijd zorgvuldig de connectoren op de coaxkabel en voorkom kortsluiting tussen mantel en kern
Wanneer u zelf IEC of F-Connectoren aan de antennekabel monteert is het zaak dat u dit zorgvuldig doet en na montage de kabel nog even doormeet met een multimeter.
Bij de USB power inserter wordt ook een 220 / 5 volt adapter geleverd waardoor u de Power Inserter ook met 220 volt netstroom kan voeden.
Overigens zijn er ook Power Inserters die direct op 12 volt kunnen worden aangesloten en die ook nog eens kortsluit-bestendig zijn zoals bijvoorbeeld de power inserters van de Banten antenne’s.
Deze moeten echter wel direct op 12 volt worden aangesloten. Overigens werken deze Banten antenne’s ook op de 5 volt die een USB Power inserter levert!