Ankerbal

Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Lalizas Ankerbal 30 cm
  Normale prijs € 11,95 € 10,95
 2. Talamex Ankerbal 35 cm
  Normale prijs € 12,95 € 11,85
 3. Lalizas Seinkegel voor Zeilboten 35 cm
  Normale prijs € 10,95 € 9,95
 4. Seinkegel voor zeilboten, 47cm
  Normale prijs € 11,95 € 11,25
 5. Lalizas Seinbal Heavy Duty 60 cm Zwart
  Normale prijs € 94,95 € 89,95
 6. Lalizas Seinruit Heavy Duty 120 x 60 cm Zwart
  Normale prijs € 94,95 € 89,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Een ankerbal besteaat uit twee kunststof ronde delen welke in elkaar worden geschoven bij gebruik. Een ankerbal moet u hijsen wanneer u met uw boot voor anker gaat. Met het hijsen van een ankerbal laat u aan andere schippers zien dat u voor anker ligt. Op de meeste wateren is het hijsen van een ankerbal verplicht.
Ligt u avonds voor anker dan heeft u de verplichting een ankerlicht te voeren zodat ook bij donker goed te zien is dat u voor anker ligt

Is een ankerbal verplicht?

Ja, waneer u voor anker licht is het voeren van een ankerbal verplicht. Zoals gezegd: u laat met het hijsen van een ankerbal zien dat u voor anker ligt.
Waneer u een motorboot heeft is het soms lastige zo'n ankerbal te bevestigen. Wat een (tijdelijke) optie is om bijvoorbeeld de ankerbal aan de pikhaak te bevestigen en deze vervolgens uitgeschoven omhoog te steken en vast te zetten aan de boot.

De ankerbal is gehesen, Wat heb ik nog meer nodig bij het voor anker gaan?

Met een goed anker aan boord kunt u op veel plekken met uw boot voor anker gaan en genieten van de rust, ruimte en het water. Houdt er rekening mee dat u niet overal voor anker mag gaan. U mag bijvoorbeeld niet ankeren in de vaargeul, voor een haven uitgang, in de buurt van kabels die onder water doorlopen etc.
Waar u wel en niet mag ankeren leert u bijvoorbeeld wanneer u gaat leren voor vaarbewijs 1.

Let u op golfslag, stroming en windrichting bij het voor anker gaan. Denk alvast na over welke richting uw schip heen zou drijven waneer het anker niet zou houden.


Wanneer u voor anker gaat is het van belang aan de ankerlijn een tweede lijn te bevestigen, de zogenaamde neuringlijn. Aan deze neuringlijn maakt u een ankerboei vast. Zo attendeert u andere op het feit dat er een ankerlijn in het water ligt. Aan uw anker moet een goede, en van voldoende lengte ankerlijn of ketting bevestigd zijn.
Wanneer u voor anker gaat houden we een vuistregel aan de de lengte van de ankerketting of lijn die u uitzet 4 tot 5 maal de waterdiepte moet zijn. Dit zorgt ervoor dat de ankerlijn onder een voldoen schuine hoek van de boot naar het anker loopt wat de houdkracht van het anker ten goede komt.

Is een seinkegel hetzelfde als een ankerbal?

Nee, dat is het niet. Een seinkegel dient gevoerd te worden door een zeilschip dat op de motor vaart. Om duidelijk aan te geven dat een zeilboot op de motor vaart dienst een seinkegel te worden gehesen met de punt naar beneden. Bovendien, een seinkegel ziet er ook echt anders uit dan een ankerbal.
Ga je met een zeilboot voor anker dan dien je ook de ankerbal te hijsen.

Heeft u vragen over een ankerbal of vragen over scheepsankers, ankerketting of bijvoorbeeld Stootwillen? Bel ons. Wij helpen u graag!