Kogelfender

Raster  Lijst 

Raster  Lijst 

Wat is een Kogelfender? Een kogelfender is een taps toelopend, rond, stootkussen welke gebruikt wordt om de voorkomen dat bij het af- en aanmeren schade ontstaat aan de boeg van een boot of schip. Zo'n kogelfender wordt ook wel een bolfender genoemd. Omdat op die plaats de scheepsromp vaak vrij sterk naar binnen loopt heeft een gewone stootwil die normaliter word gebruikt, op die plaats te weining volume. Een kogelfender wordt dan ook vaak alleen toegepast op de voorzijde (kop) van de boot of schip. De kogelfenders die u bij Nautic gear aanschaft zijn vervaardigd bij Majoni. Een oer-Nederlands bedrijf die al decennia lang toonaangevend is in de vervaardiging van kogelfenders. Afhankelijk van de grootte van uw schip kunt u bij ons kogelfenders bestellen met verschillende diameters: 35, 45, 55 en 65 cm en in de kleuren: Wit, Zwart, Navy (donderblauw), Blauw en Oranje.

Kogelfender 45 cm

Bij het aanschaffen van een kogelfender is het van belang dat u deze niet te klein, maar zeker ook niet te groot aaschaft. Versgtandig is het daarom om eerst even te meten aan uw schip wat voor u de juiste maat is. De meest verkochte maat is die met een diameter van 45 cm. Dit is een maat die in de pleziervaart veel gekocht wordt. Een kogelfender van 45 cm werkt over het algemeen goed bij schepen vanaf 9 tot 11 meter lengte. Houdt u er rekeing mee dat een kogelfender een behoorlijk volume en afmeting kan hebben en u ze wellicht ook aan dek, of elders wilt opbergen. In de onderstaande opsomming vindt u verhouding tussen de beschikbare diameters en de totale lengte van de kogelfender:

  • Diameter 35 cm, hoogte 48 cm
  • Diameter 45 cm, hoogte 62 cm
  • Diameter 55 cm, hoogte 73 cm
  • Diameter 65 cm, hoogte 88 cm

Kogelfender Heavy Duty

Wanneer er vaker een zware belasting komt te staan op de kogelfender dan is het raadzaam om eens naar een HD ( Heavy Duty ) kogelfender te kijken. Veel beroepsschippers die dagelijks aan- en afmeteren gebruiken verzwaarde kogelfenders. Maar ook pleziervaarders die met hun schip is robuuste havens komen en aan moeten leggen aan zware betonningen, robuste aanlegplaatsen en steigers kiezen al snel voor de zwaardere HD uitvoering. Bij deze kogelfenders is het materiaal gewoon fors dikker en is de massieve zwarte kop voorzien van een RVS oog om zware belastingen te kunnen weerstaan. De maatvoeringen zijn gelijk met de normale kogelfender.