Kogelfender

Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Talamex Kogelfender 35 tot 65 cm Antraciet
  Normale prijs € 34,95 Vanaf € 30,95
 2. Talamex Kogelfender 35 tot 65 cm Zwart
  Normale prijs € 34,95 Vanaf € 29,90
 3. Talamex Kogelfender 35 tot 65 cm Wit
  Normale prijs € 34,95 Vanaf € 29,90
 4. Talamex Kogelfender 35 tot 65 cm Navy (donkerblauw)
  Normale prijs € 34,95 Vanaf € 29,90
 5. Talamex Kogelfender 35 tot 65 cm Blauw
  Normale prijs € 34,95 Vanaf € 29,90
 6. Talamex Kogelfender 35 tot 65 cm Oranje
  Normale prijs € 34,95 Vanaf € 29,90
 7. Talamex Kogelfender HD Heavy Duty 35 tot 65 cm Wit
  Normale prijs € 56,95 Vanaf € 49,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Kogelfender

Een kogelfender is een fender (stootkussen) die taps toeloopt en aan de onderkant bol is. Deze kogelfenders worden gebruikt om te voorkomen dat er bij het af- en aanmeren schade kan ontstaan aan jouw boot of schip. Een kogelfender is ook wel bekend onder de naam bolfender, ze worden vaak aan de boeg van het vaartuig gehangen. Ter hoogte van de boeg loopt de scheepsromp vaak vrij sterk naar binnen en heeft een gewone stootwil, die normaliter wordt gebruikt, op die plaats te weinig dikte. Een kogelfender wordt in de meeste gevallen aan de kop van het schip of de boot gehangen. De kogelfenders die je bij Nautic Gear kunt kopen zijn vervaardigd door de fabrikant Majoni. Een oer-Hollands bedrijf dat al decennialang toonaangevend is in de vervaardiging van stevige kogelfenders. Afhankelijk van de grootte van jouw schip of boot kun je bij ons kogelfenders bestellen met verschillende diameters: 35, 45, 55 en 65 cm. Je daarbij de keuze uit verschillende kleuren zoals, wit, zwart, navy (donkerblauw), blauw (lichtblauw) en oranje.

Is een kogelfender hetzelfde als een bolfender?

Op de vraag of een kogelfender hetzelfde is als een bolfender is het antwoord een simpel: Ja. De naam kogelfender en bolfender worden door elkaar heen gebruikt om het zelfde artikel aan te duiden namelijk een dikke ronde korte fender die voornamelijk aan de voorzijde van de boeg wordt gebruikt.
Boten met een Waaiersteven word soms toegepast op motorschepen om een rotere opwaartse druk te krijgen tijdens het varen. Het nadeel van zo'n waaiersteven tijdens af- en aanmeren in bijvoorbeeld een sluis is dat hierdoor de boeg zo scherp terugloopt dat een gewone fender geen uitkomst meer biedt. In dat geval biedt een kogelfender de oplossing. Door de korte maar dikke vorm vangt de kogelfender de afstand naar zo'n terulopende boeg op. Kogelfenders of bolfenders zijn in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar.

Welke maat kogelfender heb ik nodig?

Welke maat kogelfender je nodig hebt hangt af van de grootte van de boot. Hierboven hebben we uitgelegd dat kogelfenders vooral handig zijn wanneer je een boot of jacht heb met een waaiersteven.
Voordat je een kogelfender gaat bestellen is het van belang dat je weet hoeveel, vanaf de (stoot)rand van de boot gemeten je boeg terugloopt (inwaaiert).Deze afstand bepaald welke maat kogelfender je zou moeten kopen om deze inwaaiering op te vullen.
Omdat de kade, sluismuur of aanlegplaats overal anders kan zijn is het van belang voor het afmeren je fenders op de juiste hoogte te hangen. Een makkelijk hulpmiddel hiervoor is een FastFender een haak waarmee je eenvoudig traploos je fenderlijn op hoogte kan regelen. Kogelfenders zijn ondermeer in de volgende maten verkrijgbaar:
 • Kogelfender diameter 35 cm, hoogte 48 cm, gewicht 1.5 Kg
 • Kogelfender diameter 45 cm, hoogte 62 cm, gewicht 2,8 Kg
 • Kogelfender diameter 55 cm, hoogte 73 cm, gewicht 3.8 Kg
 • Kogelfender diameter 65 cm, hoogte 88 cm, gewicht 5.4 Kg
 • Kogelfender diameter 85 cm, hoogte 105 cm, gewicht 7.5Kg

Wat is een Kogelfender?

Een kogelfender is een taps toelopend, rond, stootkussen (fender) welke gebruikt wordt om de voorkomen dat bij het af- en aanmeren schade ontstaat aan de boeg van een boot of schip.
Zo'n kogelfender wordt ook wel een bolfender genoemd. Omdat op die plaats de scheepsromp vaak vrij sterk naar binnen loopt (waaiersteven) heeft een gewone stootwil die normaliter word gebruikt, op die plaats te weining volume. Een kogelfender wordt dan ook vaak alleen toegepast op de voorzijde (kop) van de boot of schip.
De kogelfenders die u bij Nautic gear aanschaft zijn vervaardigd bij Majoni. Een oer-Nederlands bedrijf die al decennia lang toonaangevend is in de vervaardiging van kogelfenders. Afhankelijk van de grootte van uw schip kunt u bij ons kogelfenders bestellen met verschillende diameters: 35, 45, 55 en 65 cm en in de kleuren: Wit, Zwart, Navy (donderblauw), Blauw en Oranje.

Kogelfender 45 cm

Bij het aanschaffen van een kogelfender is het van belang dat u deze niet te klein, maar zeker ook niet te groot aanschaft. Verstandig is het daarom om eerst even te meten aan uw schip wat voor u de juiste maat is. De meest verkochte maat is die met een diameter van 45 cm. Dit is een maat die in de pleziervaart veel gekocht wordt. Een kogelfender van 45 cm werkt over het algemeen goed bij schepen vanaf 9 tot 11 meter lengte. Houdt u er rekening mee dat een kogelfender een behoorlijk volume en afmeting kan hebben en u ze wellicht ook aan dek, of elders wilt opbergen. Wilt u uw boot, jacht of sloep nog beter beschermen tegen krassen of vegen op de romp? Bekijk dan eens ons ruime assortiment fenderhoezen

Kogelfender Heavy Duty

Wanneer een kogelfender regelmatig zware belastingen te verduren krijgt, is het raadzaam om eens naar een HD (Heavy Duty) kogelfender te kijken. Veel beroepsschippers die dagelijks aan- en afmeren gebruiken verzwaarde kogelfenders. Maar ook pleziervaarders die met hun schip of boot in grotere havens komen en aan moeten leggen aan zware betonningen, robuuste aanlegplaatsen en steigers kiezen al snel voor de zwaardere HD uitvoering. Bij deze kogelfender soort is het materiaal veel steviger en dikker. Bovendien is de massieve zwarte kop voorzien van een RVS oog om zware belastingen beter te kunnen weerstaan. De maten van de Heavy Duty kogelfenders zijn gelijk aan die van de reguliere kogelfenders.

De voordelen van het kopen van een kogelfender bij Nautic Gear:

Wanneer u een kogelfender wilt kopen bent u bij Nautic Gear aan het juiste adres. We zijn trots op een  klantentevredensheidscore van een ruime 9+ Want wij zijn pas tevreden als u het bent!
Nautic Gear is al meer dan een decennia lang de toonaagevende online watersportwinkel voor de enthousiaste watersporter of de bezitter van een boot, jacht, sloep of zeilboot. Of het nu gaat om een groot aantal technische bootaccessoires of een goede en voordelige boegschroef, bij Nautic Gear kunt u met een gerust hart terecht want onze medewerkers hebben verstand van zaken. Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 09.00 in de ochtend tot 17.00 in de middag. Bel ons wanneer u en vraag heeft over een product dat u bij ons wilt aanschaffen. Of dat nou een mooie Fusion Marine Radio is of een Raymarine kaartplotter Wij helpen u graag!:

 • Voor cut-off tijd besteld en op voorraad? Volgende dag in huis.
 • Altijd 2 jaar garantie
 • Niet goed? Geld terug
 • Deskundige klantenservice die u helpt met uw keuze
 • Haast? Bestel online en haal vervolgens af bij onze afhaalbalie in Veenendaal
 • Wilt u naast kogelfenders ook fenderlijnen kopen? Wij leveren ze direct uit voorraad en in verschillende kleuren en diktes.

Bij ons vind je een zeer ruim assortiment aan fenders, dekuitrusting en bootaccessoires. En wat je ook bij ons gaat bestellen, boven een bedrag van € 50 wordt je pakket gratis verzonden! Bovendien bieden wij jou de mogelijkheid om je bestelling bij ons in Veenendaal af te komen halen.