Navionics update waterkaarten, lees hier wat u moet weten:

Veel mensen varen met een kaartplotter die gebruikt maakt van Navionics Software.
Tot een paar jaar geleden verkocht Navionics voorgeprogrammeerde kaarten die een specifiek gebied besloegen. Een veel verkochte kaart was bijvoorbeeld de 28XG Gold. Deze besloeg de Nederlandse binnenwateren en een deel van de Nederlandse en Ierse en Engelse kust.
Omdat zo’n voorgeprogrammeerde kaart op een bepaald moment “gemaakt” wordt en vervolgens een distributietraject aflegt, in de winkel of in een magazijn ligt is de kans aanwezig dat de data die op die kaart staat tijdens het aanschaffen ervan door de klant verouderd is.

Om er nu voor te zorgen dat de klant bij aankoop van een kaartgebied altijd de nieuwste kaart krijgt is met met de Navionics Gold 9XL plus kaart gekomen.
Wanneer u deze online besteld of in een winkel aanschaft krijgt u feitelijk een lege kaart.
Vervolgens gaat u via internet naar de website van Navionics en download u daar een programma dat u op uw PC of Mac installeert: de Navionics Chart Installer.
Na het opstarten van deze installer volgt u de getoonde stappen. U kunt vervolgens uit 11 kaartgebieden kiezen waarvan u er 1 download en installeert op het ontvangen geheugenkaartje. De keuze voor een gebied is per aankoop eenmalig te maken.
Tegelijkertijd wordt uw download geregistreerd en kunt u tot een jaar na aankoop uw kaart via deze installer uw kaart updaten.
U stop deze kaart in uw kaartplotter en u heeft het nieuwste kaartmateriaal tot uw beschikking. Onderaan deze pagina vindt u een video waarin stap voor stap te zien is hoe dit proces werkt.

Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Navionics Nav+ Blanco waterkaarten Large & Regular MSD
    Normale prijs € 228,95 Vanaf € 160,00
Tonen als Foto-tabel Lijst

Er is wel een fors aandachtspunt! Het door Navionics geleverde kaartje in het XL9 PLUS pakket heeft een grootte van 4 gigabyte. Veel oudere kaartplotters kunnen deze grootte door beperkingen van de interne elektronica (Bios) niet uitlezen.
Dit heeft tot gevolg dat de kaart niet werkt op uw plotter!

Omdat eenmaal geopende software niet geruild kan worden is het van belang vooraf vast te stellen of het merk en type kaartplotter dat u heeft geschikt is voor deze XL9 PLUS kaarten.
Hiervoor is een lijst beschikbaar via de Website van Navionics waarbij u op voorhand kan bekijken of het merk en type plotter wel geschikt is voor deze XL9 Plus kaart.

Bekijk hier de compatibiliteitslijst en controleer of uw kaartplotter geschikt is voor de Navionics PLUS digitale waterkaarten.

Wanneer u een Navionics Gold Card heeft en u wilt deze bestaande kaart updaten dan kan dat. U schaft dan de Navionics update kaart aan.
Deze update kaart is voordeliger dan een compleet nieuwe kaart. Wanneer u de updatekaart thuis heeft ontvangen start u weer de Chart installer van Navionics op.
Vervolgens volgt u de stappen op het scherm.

Het uiteindelijke resultaat is dat u het oude kaartje niet meer gebruikt maar op de update kaart uw volledige geupdate kaartmateriaal terug vindt.
Deze gaat vervolgens in uw kaartplotter. Ook hier geld dat deze update kaart een grootte heeft van 4 Gigabyte. Let er dus echt op dat uw kaartplotter hiermee overweg kan door het raadplegen van de lijst met merken en types via Navioncs!

Tot slot zijn er ook schippers die dit hele proces erg lastig vinden. Voor hen heeft de importeur een aantal in Nederland veelverkochte kaarten weer opnieuw beschikbaar gemaakt.Deze worden verkocht met het predikaat: Preloaded, de complete kaartsoftware staat er al op. Feitelijk zoals het voorheen ging.
Het voordeel is plug and play, niks downloaden en het werkt eigenlijk altijd, ook op oudere kaartplotters omdat het verstrekte geheugenkaartje 2 Gigabytes groot is in plaats van 4…. Staat er dan minder informatie op? Nee. De informatie is exact hetzelfde.
Dat geldt overigens alleen voor de pre-loaded variant. De reden dat Navionics dan ook kiest voor het standaard leveren van een 4 Gigabyte kaart zal gelegen zijn in mogelijk toekomstige, uitgebreidere kaartupdates en/of uitbreidingen waarbij meer geheugenruimte nodig is, vermoeden wij.

Videoinstructie updaten Navionics Waterkaarten


Nautic Gear 2016 - aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.