Inspectieluiken

Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Wema Inspectieluik 150mm
  Normale prijs € 28,95 € 23,95
 2. Wema Inspectieluik met S3 gever fitting
  Normale prijs € 30,95 € 23,95
 3. Allpa Inspectieluik zwart of wit
  Normale prijs € 10,95 Vanaf € 10,50
 4. Talamex Inspectieluik 102mm Wit en Transparant
  Normale prijs € 6,95 Vanaf € 6,25
 5. Talamex Inspectieluik 127mm Wit en Transparant
  Normale prijs € 6,95 Vanaf € 6,25
 6. Talamex Inspectieluik 152mm Wit en Transparant
  Normale prijs € 6,95 Vanaf € 6,75
 7. Talamex Inspectieluik 203mm Wit en Transparant
  Normale prijs € 17,95 Vanaf € 16,95
 8. Allpa Kunststof Inspectieluik Rond
  Normale prijs € 32,95 Vanaf € 30,95
 9. Allpa Waterdicht Luik met Opbergzak 210 mm
  Normale prijs € 19,95 € 17,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Inspectieluiken voor de boot bestelt u eenvoudig en snel via de webwinkel van Nautic Gear. Bekijk het assortiment inspectieluiken nu online. Een inspectieluik heeft als doel technische installaties die achter een schot of wand weggewerkt zijn, gemakkelijk bereikbaar te maken of houden. De meeste inspectie luiken voor de boot zijn logischerwijs waterdicht en in sommige gevallen ook brandwerend. Lees hiervoor altijd goed de beschrijving door.

Inspectieluik boot

Ook aan boord heeft u te maken met elektronische installaties en leidingwerken die u niet graag in het zicht heeft. Dit betekent dat deze vaak achter een schot, onder het dek of achter een wand lopen. Wanneer de betreffende installatie geïnspecteerd, onderzocht of gerepareerd moet worden, is het handig en slim om een inspectieluik te plaatsen. Het luik zorgt ervoor dat er geen water of stof in de installatie terecht kan komen, maar blijft wel eenvoudig toegankelijk wanneer nodig. Een inspectieluik aan boord bestaat vaak uit een frame en een deksel die makkelijk te openen is, maar ook goed af te sluiten is. De meeste inspectieluiken zijn voorzien van een slot (lock) of een veiligheidsstrap.

Verschillende soorten inspectieluiken

Bij de aanschaf van een inspectieluik is het goed om na denken over een aantal eigenschappen:

 • Materiaal: inspectieluiken zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen van verschillende materialen. Denk hierbij aan RVS, aluminium, kunststof en polypropyleen
 • Vorm: inspectieluiken zijn beschikbaar in verschillende vormen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en voorkeur. Bekijk de inspectieluik boot rond op deze pagina en bekijk ook vooral de multifunctionele kunststof luiken voor de vierkante uitvoering
 • Kleur: de meeste inspectieluiken zijn verkrijgbaar in de kleur wit en/of zwart. De keuze is volledig afhankelijk van het interieur van de rest van de boot. Bekijk hier de inspectieluiken voor de boot zwart en wit
 • Sluiting: de deksel kan op de verschillende wijzes gesloten worden. Dit kan met een O-ring zijn, met een veiligheidsstrap beveiligd zijn of met een slot werken. Luiksluitingen zijn vaak ook los te verkrijgen.
 • Merk: bij Nautic Gear voeren onder andere Allpa inspectieluiken en Talamex inspectieluiken

Inspectieluik met kijkvenster

Een deel van ons aanbod inspectieluiken zijn voorzien van een “kijk-glas” of liever gezegd “kijk-deksel” Bij deze varianten kunt u kiezen tussen en deksel in de kleur of een transparante variant. Dit heeft als voordeel dat u ook visueel een controle kunt uitvoeren zonder direct de deksel los te draaien. In sommige gevallen kan zo’n transparante deksel een mooie oplossing zijn.

Inspectieluiken maten

Afhankelijk van de plek en de ruimte op de boot kiest u de gewenste maat inspectieluik. Denk ook goed na over het praktisch gebruik. Een te groot luik is zonde van de ruimte en van de wand/het schot. Een te klein luik is al helemaal niet handig, aangezien de functie dan teniet gedaan wordt. Houd bij de aanschaf rekening met de inbouwmaat en de buitenmaat. Veel voorkomende maten zijn 102 mm, 127 mm, 152 mm en 203 mm in diameter (rond) en 375 en 600 mm (vierkant). Zorg er voor dat u de maten goed voor ogen heeft, zodat u direct het juiste product kunt bestellen.

Inspectieluik kopen

Het kopen van een inspectieluik doe je vertrouwd en snel online bij Nautic Gear. De luiken worden direct uit eigen voorraad geleverd en heeft u meestal de volgende dag en anders binnen 2-3 dagen thuis geleverd. Vergeet niet de kunststof luiken te bekijken. De luiken zijn bedoeld voor multifunctioneel gebruik en kunnen gebruikt worden als dekluik en/of als inspectieluik. Ook voert Nautic Gear een ruim assortiment in patrijspoorten online.

Hoe monteer ik een inspectieluik?

Om een inspectieluik goed te kunnen monteren heeft een nodig in het geval van een polyester boot:
 • Kogelfender diameter 35 cm, hoogte 48 cm, gewicht 1.5 Kg
 • Een boormachine
 • Een decoupeerzaag met een zaagje met een fijne tand welke naar beneden staat gericht.
 • een rolletje schilderstape of ducttape
 • RVS parkers (worden niet standaard meegeleverd)
 • Sikaflex 291Sikaflex 291 of butyltape voor de afdichting
 • Na het aftekenen van het luik zaagt u met een decoupeerzaag dat gedeelte weg dat nodig is om het luik te plaatsen. Wanneer u in de gelcoat moet zagen adviseren wij voordat u begint met zagen de zaagsnede af te plakken met tape om een rafelige rand te voorkomen. Gebruik daarnaast een fijne vertande zaak waarbij de tanden naar beneden staan. Ook dit voorkomt barsten of beschadigingen op de zaagrand van de gelcoat. Soms is het handkiger om een goede multitool te gebruiken voor het zagen., maar dat is per situatie verschillend.

  Bij nagenoeg elk luik wordt een pakking geleverd. Gebruik die. Daarnaast adviseren wij om de omranding van het luik met een goede kit, bijvoorbeeld Sikflex 291 af te kitten voor een echt waterdichte montage van uw inspectieluik.
  Heeft u vragen over de aanschaf van een inspectieluik of een ander product, neem dan direct contact op met ons team, dat u graag te woord staat.

  Ook voor een goed kunststofluik of dekluik kunt u bij NauticGear.nl terecht. Als watersport webshop leveren wij een zeer breed assortiment bootaccessoires, dekuitrusting en naviatie en elektronica voor schepen.