Anker kopen

Ankeren
Highlights
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Populair
  Talamex Paraplu Ankers 1,5-8 kg
  Normale prijs € 13,95 Vanaf € 11,95
 2. Talamex Ankerbal
  Normale prijs € 12,95 € 11,55
 3. Talamex, M-Anker van 5 tot 30 kilo
  Normale prijs € 56,95 Vanaf € 49,95
 4. Meerboei 25x39 cm met 3 ogen
  Normale prijs € 14,65 € 11,85
 5. Allpa Paraplu Ankers 10-15 kg
  Normale prijs € 89,95 Vanaf € 77,95
Tonen als Foto-tabel Lijst

Wanneer u een boot heeft heeft u een anker en anker toebehoren nodig. Of het nou een motorboot is, een sloep of een zeilboot, een anker aan boord is een must. Niet alleen voor de veiligheid, bijvoorbeeld in het geval van motorpech, maar ook om op een goede stek het anker uit te zetten en te genieten van een dagje dobberen op het water.

Het is dus van belang dat u een anker bij zicht heeft dat er voor zorgt dat u tijdens het ankeren met uw boot goed op z’n plaats blijft.
En dat is makkelijker gezegd dan gedaan want welk anker moet je kopen en welke lijn of ankerketting heb je dan nodig?
Hier leest u hoe u goed en veilig ankert en waar u op moet letten en rekening mee moet houden en hoe u een goed anker koopt:

Voor anker gaan, hoe doe je dat?

Allereerst moet je een goede ankerplaats uitkiezen. Een goed ankerplaats geeft je beschutting tegen de wind en golfslag waarbij het van belang is dat het water niet te diep is. Houd rekening met de wind. Zou het anker losraken dan is wel zo prettig dat je niet gelijk tegen de wal aandrijft. Een plaat aan hogerwal verdient dan ook de voorkeur. Daarnaast is het handig om voor het ankeren je te informeren over de windrichting en of deze mogelijk snel gaat veranderen. Want zou de wind draaien dan draait ook je schip. Anker altijd ruim buiten de vaargeul en houdt rekening met een eventueel draaiende wind waardoor je juist in de vaargeul terecht zou kunnen komen.

Een tweede kleiner anker kan worden uitgezet om het “slingeren” achter het anker te voorkomen. Is je dat teveel werk dan wordt het slingeren door de wind al een stuk verminderd door bijvoorbeeld een goed drijfanker uit te zetten. Houdt eveneens rekening met andere schepen die voor anker liggen en neem voldoende afstand tot een ander schip. Wanneer het water niet al te diep is scheelt dit in het steken van de juiste hoeveelheid ankerlijn.

Een vuistregel is dat je 4x de waterdiepte aan lijn moet steken. Hierdoor ligt de ankerlijn onder een hoek van ongeveer 45 graden naar je boot. Door het voldoende lijn geven (steken) kan het anker zich beter ingraven. Zou je te weinig lijn steken dan kan het anker over de bodem gaan slepen in plaats van het zich in te graven. Staat er een harde wind of golfslag steek dan extra lijn of ketting. 5 a 6 maal de waterdiepte.

Het is handig de ankerlijn of ketting te markeren. Zo kunt u aan de markering zien hoeveel lijn of ketting u gestoken heeft. Voor lijn kan dat met watervaste tape daarnaast is een ankerketting-markering te koop. Dit zijn gekleurde kunststoffen clips die je in de schalmen van de ketting kan klemmen.

Nadat u een geschikte ankerplaats heeft gevonden gaat u als volgt te werk.

 • Bekijk de waterdiepte bijvoorbeeld op de kaart of via uw dieptemeter.
 • Zorg ervoor dat uw anker, ankerlijn of ankerketting goed klaarligt.
 • Zorg ervoor dat de lijn of ketting niet in de knop zit of kan raken.
 • Bedenk hoeveel lijn of ketting u met de huidige waterdiepte ongeveer nodig heeft.
 • Vaar langzaam naar de ankerplaats (tegen de wind in) en leg de boot stil.
 • Laat nu het anker rustig overboord en geeft voldoende lijn en zet deze vast.
 • Wanneer u nu voelt dat het anker zich vast zet, geef een klapje gas achteruit en trek het anker stevig vast.
 • Check door aan de ketting of lijn te voelen of het anker goed vast zit.
 • Hijs uw ankerbol ten teken dat u voor anker ligt en ’s avonds gebruikt u uw ankerlicht.

Ankeren hoe doe ik dat en wat heb ik nodig?

Wanneer u deze stappen doorloopt zal uw boot prima voor anker liggen. Omdat de bodem in Nederland voornamelijk uit zandt of klei bestaat is het ankeren in Nederland relatief eenvoudig.

Wanneer u het anker vanaf de kop van het schip uitzet kan bij enige wind de boot achter het anker gaan slingeren. Dit kan voorkomen worden door een extra anker vanaf de kop uit te zetten ongeveer onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het eerste anker.

Nou is dit best wel een lastig klusje waar je niet altijd zin in hebt. Anker je nu op plaatsen die niet al te diep zijn dan helpt het door aan de achterzijde een extra anker uit te zetten. Dit tweede anker kan een licht anker zijn, maar ook een goed drijfanker is een goede hulp. In de meeste gevallen zal de boot op deze manier een stuk minder slingeren. Het is altijd verstandig om een paar goede stootwillen aan boord te hebben, zodat uw botaal optimaal is beschermd als het voor ankel ligt.

Hoe zie ik dat mijn anker houdt?

Als je eenmaal voor anker ligt dan wil je weten of je anker houdt en niet sleept of bij de eerste de beste windvlaag loskomt.
Als eerste kijk je naar de ankerlijn. Wanneer deze strak staat en de kop van je schip draait zich in de windt dan weet je dat je anker houdt. Maar blijft het ook houden?

Hiervoor neem je een vast punt op de boot welke in een hoek van 90 graden zich ten opzichte van eht anker bevindt, bijvoorbeeld een verticale buis van de reling, roeidolhouder of iets anders.
Je kijkt langs dit punt naar de wal en lijnt dit op met een vast punt op de wal, bijvoorbeeld een paal, een boom of een ander vast punt.

Na verloop van tijd kijk je weer en als beide punten nog in lijn liggen weet je zeker dat je boot vast ligt.

Op sommige elektronische meters en kaarplotters zit vaak een functie “ankerwacht” Bij het veranderen van de diepte binnen een bepaalde range zal een alarm klinken.

Bij een kaartplotter werkt het op basis van GPS coördinaten. Wanneer die wijzigen weet je dat je anker niet meer vast zit.

Heb je geen kaartplotter of dieptemeter aan boord? Dan zijn er handige Apps voor Android en IOS om melding te krijgen van een krabbend anker. Er zijn er verschillende die tal van extra leuke en handige functies bieden.

Is mijn anker losgeslagen? Met deze App houdt je een krabbend anker in de gaten

Anker accessoires en toebehoren

Om met uw boot goed voor anker te gaan heeft u uiteraard een goed anker nodig. Vaart u op zee dan heeft u een zwaarder anker nodig dan wanneer u op binnenwater vaart. Daarnaast is de bodemgesteldheid een belangrijke factor. Wanneer de bodem slap is bijvoorbeeld zand of klei dan is een anker met grote vloeien een goede keuze.

Het type boot is de derde factor om rekening mee te houden. Heeft u een boot van een meter of 7 dan is een anker van 8 tot 10 Kg aan te bevelen. Heeft uw boot een lengte van 10 meter? Dan is een anker van 12 tot 15 Kg een goede keuze.

Een vierde factor is de opbergruimte van uw anker. Want het anker dat u koopt moet wel opgeborgen kunnen worden.

Daarnaast is het raadzaam het anker doormiddel van een ankerboei te markeren.
Zo zien anderen overdag dat u een anker heeft uitgezet en markeert u die plaat doormiddel van een ankerboei. Zo’n ankerboei wordt doormiddel van een neuringlijn aan de ankerlijn of het anker vast gezet. Wij leveren een uitgebreid assortiment ankerboeien voor de boot.


Voor kleinere boten zonder ankerkluis is bijvoorbeeld een paraplu-anker een goede keuze.
Zo’n paparlu-anker kan worden ingeklapt en neemt niet veel ruimte in.

Een andere veelverkochte goede optie voor het Nederlands binnenwater is een French anchor of het Talamex anker populair

Heeft u een boegroller op de kop van uw schip? Dan is een Talamex DC anker, een Talamex M anker of een Lewmar delta anker voorkomende keuzes.

 Vaak wordt aan zo’n anker een ankerlijn bevestigd. In de meest eenvoudige vorm is dat een lijn van polypropyleen. Beschikt uw schip over een ankerlier waarmee u elektrisch het anker kunt uitzetten dan wordt er veelal ankerketting gebruikt. Overigens zijn er ook ankerlieren die ankerlijn kunnen in- en uitrollen.
Vaart u in Nederland dat adviseren wij minimaal een lijn te nemen van minimaal 20 meter.

Om het anker meer gewicht mee te geven zou u tussen het anker en de lijn een voorloopketting kunnen monteren. Dit geeft extra gewicht mee aan het hele ankerpakket.

Een mooie alternatieve keuze is een gevlochten, met lood verzwaarde ankerlijn. Wanneer u handmatig het anker moet lichten is het van belang een lijn te kiezen die minimaal 10 a 12 mm is. Dit pakt prettiger vast dan een te dunne lijn.

Wat heb ik nodig voor een complete ankerset?

Om een complete set aan te schaffen waarmee u kunt akeren heeft u het volgende nodig:

 • Een anker dat past bij het gewicht van uw schip en grondsoort waarop u meestal ankert.
 • Een ankerlijn of ketting of een combinatie van beide.
 • Een D-ring om het anker aan de lijn te bevestigen.
 • Een ankerbal en ’s avonds een ankerlicht.

Wanneer u nog vragen heeft omtrent de aanschaf van een anker of de bijbehorende accessoires dan helpen wij u graag. Onze klantenservice is elke werkdag voor u bereikbaar tijdens 09.00 en 17.00 uur.